La família Cierco demanda la valoració econòmica de BPA i la creació de Vall Banc

|

La família Cierco demanda la valoració econòmica de BPA i la creació de Vall Banc

La família Cierco, propietària del 75% de les accions de Banca Privada d'Andorra (BPA), ha presentat una demanda davant la secció administrativa del Tribunal de Batlles d'Andorra que impugna el pla de resolució de l'entitat aprovat per l'Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (Areb), la seva valoració econòmica i la constitució del banc pont Vall Banc.

Així, els germans Higini i Ramon Cierco consideren que el fet que no s'hagi publicat íntegrament el pla resolutori ni hagi transcendit com s'ha calculat el valor de BPA deixa en "indefensió als legítims propietaris" del banc, ha informat la família Cierco en un comunicat aquest dijous.

La demanda sosté que el pla resolutori aprovat l'11 de juny s'ha conegut a través dels acords que l'Areb va publicar el 22 de juliol en el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, si ben "no ha estat mai notificat als accionistes ni tan sols s'ha publicat íntegrament enlloc, per la qual cosa es desconeix el seu contingut".

VALORACIÓ ECONÒMICA

Quant a la valoració econòmica de BPA, xifrada en un valor negatiu de 103,1 milions d'euros i un valor liquidatiu, també negatiu, de 374,4 milions, els accionistes majoritaris consideren "impossible" que en tres mesos -la valoració es fa amb dades obtingudes a 31 de maig- el banc s'hi hagi desvalorizado tant, ja que, afegeixen, només seria possible si s'hagués actuat amb dol o negligència greu.

La família Cierco ha argumentat que de la informació facilitada per l'Areb "als mitjans de comunicació i no als accionistes" s'extreu que s'ha valorat a zero la filial espanyola de Banc Madrid, quan el seu administrador concursal assumeix en la liquidació d'aquesta entitat un superàvit de 42,8 milions d'euros, ha apuntat.

Així mateix, "sembla ser que l'Areb hauria procedit a aprovisionar el 100% totes les operacions crediticies atorgades a accionistes, entitats participades per accionistes i directius de l'entitat, com si aquests últims es trobessin finalment en la impossibilitat material de retornar ni un cèntim d'euro dels seus crèdits, la qual cosa no s'ajusta a la realitat".

També ha afegit que es desconeix quin és el valor atorgat als actius fixos de BPA, i cita com a exemple que l'edifici on està situat Banc Madrid és propietat de la matriu andorrana.

"VULNERACIÓ" DE LA CONSTITUCIÓ

"La falta d'informació, l'opacitat, l'ocultació i l'absència de notificacions als propietaris del banc vulneren diferents preceptes legals, fins i tot constitucionals, i afecten directament el dret a la defensa dels accionistes de BPA", ha defensat.

Per això, ha sostingut que "no és concebible i suposa una desconsideració i menyspreu absolut" que no se'ls integri d'alguna manera en al capital social de Vall Banc en ser accionistes majoritaris, per la qual cosa s'ha impugnat la creació d'aquest banc pont al que es transferiran els actius i passius lítics de BPA.

La família Cierco ha recordat que està ultimant una demanda per danys i prejudicis contra l'Estat "en el convenciment que hi ha hagut un comportament culposo de l'administració en tot el cas BPA".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH