Barcelona desitja convertir apartaments turístics il·legals en pisos socials

|

Gerardo Pisarello i Gala Pin

L'Ajuntament de Barcelona ofereix als propietaris d'apartaments turístics il·legals en el districte de Ciutat Vella condonar-los part de la sanció si els cedeixen a la Taula d'Emergència Social del Consorci d'Habitatge de Barcelona per destinar-los a lloguer social.

La regidora del districte, Gala Pin, ha detallat aquest dimecres en roda de premsa que es tracta d'una prova pilot per la qual el consistori condonarà el 80% de la sanció als propietaris per cedir-los durant tres anys en lloguer social, que cobrarà el Ajuntament.

El 20% restant el podran pagar passats els tres anys o podran optar per seguir oferint-lo a lloguer social fins a compensar la totalitat de la multa, després de la qual cosa podran recuperar el cobrament les rendes de lloguer.

Acompanyada pel primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, Pin ha assenyalat que notificaran fins el 15 de setembre als voltant de 330 pisos que podrien acollir-se al conveni, i que revisaran la prova pilot al desembre per avaluar-la.

Preguntada pels periodistes, ha concretat que les sancions per oferir un pis turístic il·legal poden arribar als 90.000 euros, però que la mitjana de les interposades a la ciutat és de 15.000.

REQUERIMENT A LES PLATAFORMES

Pisarello ha explicat que l'Ajuntament farà un requeriment a les plataformes intermediàries -ha citat a Airbnb i Booking- perquè facilitin al consistori les dades dels pisos turístics que ofereixen sense que tinguin el número de registre de la Generalitat.

En cas que no els lliurin a 15 dies, a partir de l'1 de setembre el consistori sancionarà les plataformes per cada un dels pisos dels que no facilitin la informació, amb multes de les que no han detallat la quantia.

La regidora ha ressaltat que les plataformes, a les quals s'han referit com 'lobbies', també hauran de retirar els apartaments que no comptin amb número de registre de la Generalitat, als quals s'inspeccionarà i sancionarà per dur a terme una activitat il·lícita.

Preguntada pels periodistes, ha explicat que aquestes sancions estan previstes per la Llei de Turisme de Catalunya, pel que considera que "hi ha hagut una manca de voluntat d'altres Governs municipals" d'aplicar-la.

CAMPANYA

Pisarello ha explicat que també posaran en marxa una campanya que "busca la complicitat dels turistes per detectar" els apartaments il·legals i els convida a donar informació i proves si s'allotgen en un d'ells.

Els turistes que vulguin informar sobre un pis turístic il·legal podran fer-ho al telèfon 092, en comissaries, a la seu del Districte, a les Oficines de Turisme i d'atenció ciutadana i omplint un formulari que es lliurarà en la campanya de comunicació.

El primer tinent d'alcalde ha ressaltat que la seva intenció amb les mesures és "revertir la situació de desgovern heretada i una falta de model" i evitar que Barcelona sigui bressol d'una nova bombolla especulativa, en les seves paraules.

INSPECCIONS

La campanya d'inspecció per detectar pisos turístics il·legals a la Barceloneta impulsada en l'anterior mandat va revisar tots els habitatges del barri (8.686), en què va detectar 386 d'ús turístic, de les que 201 han passat a tenir ara un ús habitacional.

En un any, s'han realitzat una vintena de precintes d'apartaments il·legals en una campanya en la qual s'han dut a terme cada setmana unes 200 visites només a la Barceloneta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH