"El refugi dels imbècils"

Roberto Laxe

El 4 d'agost de 1914, fa 101 anys, la socialdemocracia alemanya llegia al Parlament Imperial alemany, la següent declaració: "Cal prevenir aquest perill -el despotisme fus- i protegir la inviolabilitat de la nostra cultura i la independència del nostre país. Ens atenim a la línia de conducta de sempre: en moments de perill no trairem a la pàtria. Guiats per aquests principis, votem els crèdits de guerra".

El 4 d'agost de 1914, fa 101 anys, la socialdemocracia alemanya llegia al Parlament Imperial alemany, la següent declaració: "Cal prevenir aquest perill -el despotisme fus- i protegir la inviolabilitat de la nostra cultura i la independència del nostre país. Ens atenim a la línia de conducta de sempre: en moments de perill no trairem a la pàtria. Guiats per aquests principis, votem els crèdits de guerra".

Amb aquesta declaració, el que era el partit més important de la II Internacional es posava a la disposició de la seva burgesia, en la I carnisseria mundial. No era una declaració d'un grup marginal, sense influència, sinó que al SPD se l'havia qualificat com "un estat dins de l'estat", pel seu pes, prestigi i organització dins de la classe obrera alemanya.

Aquesta declaració significava, ni més ni menys, que aquest partit posava a la classe obrera alemanya al servei dels interessos imperialistes d'una Alemanya que anava a deslligar dues guerres per la successió en el tron mundial a la, fins a aquest moment potencia hegemònica en decadència, Gran Bretanya. Perquè més enllà de les justificacions del SPD, la realitat és que la guerra no era contra el despotisme rus, sinó contra Anglaterra. "La nostra consigna ha de ser protegir-nos contra Anglaterra" (Arthur Dix, en 1914, editor de la revista La Política Mundial, membre del Partit Nacional Liberal alemany).

La Primera Guerra Mundial es va deslligar perquè l'imperialisme alemany, que havia arribat tard al repartiment del món realitzat per l'Entesa Cordiale entre França i Gran Bretanya, demanava la seva part del pastís. El tremend desenvolupament industrial que Alemanya havia conegut després de la guerra Franco Prussiana, va posar a la seva burgesia en la tesitura d'haver de trencar aquesta entesa.

La decadència d'ambdues potències imperialistes, i la força amb la qual va entrar al mercat mundial, li va posar davant el repte d'enfrontar-les; primer en la 1ª guerra, i després, en la IIª, de la qual va anar un pròleg sagnant.

"Enfrontar el despotisme rus" era una mera justificació que ocultava davant les masses, gràcies a l'actuació del SPD, els veritables motius de la guerra, ben imperialistes.

A 101 anys del començament de les Guerres Mundials el món ha vist com, de nou, potències emergents, amb un desenvolupament industrial tremend, demanen pas a les decrèpites potències dominants.

De la mateixa manera que Alemanya en 1914 exigia per la força de les armes, una sortida a l'Atlàntic per a la seva producció industrial, el seu acer, etc., que li conduïa, volgués o no al xoc frontal amb la potència atlàntica, Gran Bretanya, avui Xina demana pas en el Pacífic.

Xina porta diversos anys construint-se una sortida al Pacífic a través de la construcció d'illes artificials, damunt de penyals reivindicats per diversos països de la zona (Vietnam, Taiwan, Filipines), a través del qual dotar-se d'un pas marítim que li permeti treure, sense necessitat de demanar permís a ningú, tots els excedents de producció de la seva indústria.

La "Entesa Cordiale" actual anomenats OTAN, ASEAN i altres acords dels EUA amb els més diversos països del món, veuen com Xina en el Pacífic Sud i el seu aliat Rússia a Euràsia estan construint passos, desbordant les fronteres nacionals, i amenaçant els interessos "sagrats" dels imperialistes occidentals (els que els mitjans al seu servei criden "comunitat internacional", que són ells amb ells mateixos).

La tremenda acumulació primitiva de capital realitzada per Xina actua com un pol d'atracció per a tots aquells països que, pel motiu que sigui, han estat agraviats per la prepotència dels imperialistes euro nord-americans; i com l'Alemanya de 1914, que s'oferien al poble rus, polonès i altre, com el seu "libertador" enfront del despotisme del Tsar, ara, les potències emergents, enfront de l'intervencionisme sistemàtic dels EUA i europeus, s'ofereixen com a prestadors sense "ingerències internes", com li va dir Putin a Tsipras poc després de les eleccions gregues.

Però aquesta acumulació primitiva de capital xinès té un efecte de fons que el posa en una deriva dramàtica: el capital excedent xinès no pot quedar-se quiet; ha de reinventar-se i reinvertir-se. Avui és la fàbrica i el banquer del món, és a dir, una potència imperialista en tota regla, que es troba un món, com va dir Lenin, "on ja no hi ha terres verges que repartir-se"; però com va dir també, "ara solament caben nous repartiments".

Que Xina plantejarà aquests nous repartiments, és un fet que inexorablement ocorrerà. El que és impossible saber és quan es produiran.

Des de la "entesa cordiale" euro nord-americana vénen intentant provocar, amb un objectiu ben precís, escollir ells el terreny de joc, les normes i el quan; no esperar al fet que Xina, Rússia i altre siguin els que imposin les seves normes. Una batalla sol la guanya qui escull el terreny més favorable per a les seves forces.

Aquestes dues columnes de l'imperialisme mundial vénen jugant al "gat i el ratolí" des de fa uns anys (poc després de l'esclat de la crisi del 2007), canviant els papers depenent de la situació... Per això, que els uns i els altres es facin els "agredits" no és més que una farsa de l'anomenada "guerra de defensa" que tots els estats van invocar en 1914. Tots "es defensaven", uns del despotisme rus, uns altres de l'imperi austro hongarès, uns altres del militarisme prussià, però tots buscaven el mateix: robar les riqueses dels pobles.

Per això, en la Conferència de Zimmerwald, poc després de la declaració de la Socialdemocracia Alemanya, els internacionalistas que allí es van reunir, "van declarar la guerra a la guerra imperialista".

El 4 d'agost de 1914 és una data infausta per a la classe obrera mundial, doncs la immensa majoria de les organitzacions obreres van caure en el patrioterisme de via estreta, posant als treballadors/es com a carn de canó en una guerra que solament podien pagar amb la seva vida, com així va succeir.

Un magnífic film de Stanley Kubrick, Senderes de Gloria, defineix aquest patriotisme al servei de les castes militars i la burgesia imperialista, com "el refugi dels imbècils".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH