El nou Parlament s'haurà de constituir abans del 27 d'octubre

|

Parlament de Catalunya

El Parlament de la desena legislatura ha estat dissolt aquest dimarts, d'acord amb el decret del president de la Generalitat, Artur Mas, de dissolució i convocatòria d'eleccions anticipades per al pròxim 27 de setembre, que va signar ahir a la nit i ha entrat en vigor aquest dimarts al matí una vegada publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La cambra sorgida de les eleccions del 25 de novembre de 2012 es va constituir el 17 de desembre d'aquell any, i va triar a Núria de Gispert com a presidenta de la institució i els altres membres de la taula, i el 21 de desembre es va investir a Artur Mas com a president de la Generalitat, càrrec del que va prendre possessió tres dies després. Aquesta ha estat la segona legislatura de Mas i de Gispert en els càrrecs.

La dissolució del Parlament comporta la de tots els seus òrgans, excepte la de la diputació permanent, òrgan que vetlla pels poders de la cambra els períodes entre legislatures. Està previst que a finals d'agost la diputació permanent es reuneixi per validar l'últim decret llei dictat pel govern, sobre la modificació de la llei de l'Institut Català de Finances.

CONSTITUCIÓ DEL PARLAMENT

El Parlament es constituirà dins dels vint dies hàbils següents a les eleccions, és a dir, abans del 27 d'octubre. Correspon al president de la Generalitat en funcions convocar els 135 diputats electes a la sessió constitutiva.

En aquesta primera sessió, els diputats ocupen per primer cop els seus escons a l'hemicicle. La reunió serà presidida pel diputat de més edat, assistit pels dos més joves. És el que s'anomena 'mesa d'edat'. En aquesta sessió es tria el president, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa. A continuació, els diputats elegits per a aquests càrrecs ocupen els seus llocs respectius en la taula, i el president o presidenta s'adreça a tota la cambra, declara constituït el Parlament i aixeca la sessió.

El nou Parlament ha d'elegir entre els seus membres el president de la Generalitat, en un ple d'investidura que s'ha de fer dins els deu dies hàbils següents a la constitució de la cambra. Correspon al president del Parlament proposar a la càmera un candidat per a la presidència de la Generalitat i convocar el ple d'investidura dins el termini indicat. Abans, però, ha d'obrir consultes amb els líders dels partits amb representació parlamentària per saber quin d'ells compta amb el suport necessari per ser elegit president de la Generalitat.

La investidura com a president de la Generalitat requereix el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, el vot favorable d'almenys 68 dels 135 diputats. Si el candidat no assoleix aquest suport, pot sotmetre dos dies després a un segon debat ia una segona votació en què serà suficient la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.

TANCA LA LEGISLATURA AMB 47 LLEIS APROVADES

El Parlament de la desena legislatura tanca l'últim període de sessions amb 47 lleis aprovades, la majoria amb un ampli consens. Des que es va constituir, la càmera ha fet 58 sessions plenàries, amb gairebé 900 hores de treball, i les comissions han fet 775 reunions que sumen gairebé 2.300 hores.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH