Gairebé 220 entitats públiques autonòmiques no van rendir comptes amb el Tribunal de Comptes en 2012

|

Els Tribunals de Comptes autonòmics impedeixen que la Fiscalia intervingui en els seus informes

Un total de 219 entitats públiques de les comunitats autònomes no van complir en 2012 la seva obligació de rendir comptes i altres 204 ho van fer fora de termini, segons l'Informe Global del Sector Públic Autonòmic de l'exercici 2012 elaborat pel Tribunal de Comptes.

Aquest informe del passat 29 de juliol, al que ha tingut accés Europa Press, precisa que les actuacions fiscalizadoras del Tribunal de Comptes i dels Òrgans de Control Extern (els OCEX de cadascuna de les comunitats autònomes) van incloure aquest any 1.436 entitats públiques, la qual cosa suposa una disminució de 157 respecte a l'any anterior.

La major part eren empreses i ens públics (560), seguits de les fundacions (345), els consorcis (223), els organismes autònoms (151), els ens públics (87), les universitats (47), les cambres de comerç, indústria i navegació (17) i altres entitats públiques (6).

Per comunitats, les que més entitats públiques tenien eren Catalunya (221), Madrid (163) i Andalusia (137). Per darrere se situen Galícia (128), Comunitat Valenciana (94), Murcia (77), Aragó (68), Balears (67), Extremadura (65) i Astúries (63).

FUNDACIONS I CONSORCIS, ELS MÉS OPACS

Segons el document, entre les 219 entitats que no van lliurar els seus comptes al Tribunal destaquen les fundacions (83) i els consorcis (86), sent 28 els que corresponen tant a Catalunya com a la Comunitat de Madrid. I de les 204 entitats que van presentar els seus comptes però ho van fer fora de termini, 112 eren empreses i ens, 42 eren fundacions i 39 eren consorcis, corresponent, fonamentalment, aquests últims a Catalunya, Extremadura i Murcia.

El percentatge de rendició dels comptes presentats en termini ascendeix al 71%, les que estan fora de termini representen el 14% i les no rendides el 15%, percentatges similars als dels dos exercicis anteriors.

De les Cambres de comerç, Indústria i Navegació de les quals té coneixement l'òrgan fiscalizador, dos no van rendir comptes i una altra ho va fer una vegada expirat el termini establert, sent les tres de Galícia. Finalment, l'informe indica que no es disposa de dades sobre la rendició de comptes de les universitats andaluses.

El Tribunal assenyala que els comptes de les 17 Administracions Generals autonòmiques i les de Ceuta i Melilla es van presentar dins dels terminis establerts, i que els principals retards i incompliments es van produir en els organismes autònoms, ens i empreses públiques, fundacions i consorcis.

IMPORTANTS DEFICIÈNCIES

A més, amb excepció dels organismes autònoms, els comptes rendits per la resta d'aquestes entitats presenten en determinats casos "importants deficiències", com la no inclusió de la documentació legalment exigible, la falta d'aprovació dels comptes pels òrgans competents, la falta de signatura de tots els membres del patronat en el cas de fundacions o la no aportació dels certificats d'aprovació dels comptes.

També afegeix que segueix sent "diversa i fragmentària" la legislació autonòmica fonamentalment quant als consorcis. Una altra crítica és que hi ha 26 organismes autònoms i cinc ens públics que haurien de disposar de pressupost i comptabilitat independents i, no obstant això, els seus comptes estan inclosos indegudament en les corresponents a les Administracions Generals autonòmiques.

Aquesta circumstància afecta a organismes autònoms de sis comunitats -Cantàbria, Extremadura, Navarra, Balears, La Rioja i Comunitat Valenciana- i als cinc ens públics d'Extremadura.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH