L'OMS recomana als governs establir baixes maternals d'almenys 4 mesos per assegurar la lactància materna

|

L'OMS recomana als governs establir baixes maternals d'almenys 4 mesos per assegurar la lactància materna

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat als governs garantir una llicència de maternitat remunerada d'almenys 4 mesos per fomentar i facilitar la lactància natural, que, segons diversos estudis, és la millor manera d'alimentar als nounats.

L'OMS ha mostrat la seva preocupació per la falta de protecció del dret de les dones treballadores a la lactància materna, a través de la qual es recomana alimentar exclusivament als bebès durant els primers sis mesos.

Per això, ha proposat l'establiment d'una baixa maternal d'almenys 4 mesos, exigir a les empreses que proporcionin un lloc protegit i temps suficient perquè les mares puguin treure's la llet en el treball, i més programes per prevenir la discriminació contra les dones i les mares treballadores. Unes altres de les iniciatives recomanades és facilitar a les mares el treball a temps parcial o instal·lar guarderies en les pròpies empreses.

Encara que solament un terç dels bebès reben lactància exclusivament materna durant els primers 6 mesos, diversos estudis han demostrat que la llet materna aporta tota l'energia i nutrients que necessita el nen i li protegeix de malalties infeccioses i cròniques a través dels anticossos. Per obtenir tots els beneficis de la lactància, és recomanable que s'iniciï en la primera hora de vida i es faci a demanda del nen, a més de no utilitzar biberons, ni tetinas, ni xumets.

ELS BENEFICIS DE LA LACTÀNCIA

La llet materna aporta la meitat o més dels nutrients que necessita el bebè durant el segon semestre de vida, i fins a un terç durant el segon any. També s'ha demostrat que fomenta el desenvolupament sensorial i cognitiu i redueix la mortalitat del lactant per diarrea o pneumònia, les dues causes principals de mortalitat en la infantesa a tot el món, i facilita la recuperació. A llarg termini, els nens alletats també tenen menys probabilitats de sofrir sobrepès i diabetis de tipus 2.

La mare també es veu beneficiada per la lactància, ja que funciona com un mètode natural de control de la natalitat que assegura el 98 per cent de protecció durant els primers sis mesos de vida del bebè. A més, redueix el risc de càncer de mama i d'ovari en el futur, ajuda a perdre el pes guanyat durant l'embaràs i redueix les taxes d'obesitat.

NO ES RECOMANA L'ÚS DE LLET ARTIFICIAL

L'OMS ha alertat que donar llet artificial als bebès en comptes de llet natural de la lactància pot posar en risc la seva salut. La llet artificial no conté els anticossos de la natural, per la qual cosa el nen es veu menys protegit, i si es realitza amb aigua insalubre o material no esterilitzat, és possible que en la preparació de la pols existeixi la presència de bacteris.

A més, si el producte es dilueix massa per estalviar, pot produir-se un problema de malnutrició. D'altra banda, quan s'inicia l'alimentació amb llet artificial és molt difícil tornar a la lactància, a causa de la disminució de la producció materna.

Per evitar la confusió, l'OMS ha posat en pràctica des de 1981 un codi internacional per regular la comercialització de succedanis de la llet materna, en el qual s'estableix que la informació d'aquests productes ha de deixar clar els beneficis de la lactància materna i els riscos per a la salut dels succedanis i que no es promocionin o reparteixin gratuïtament succedanis de la llet materna a les mares, famílies o en els centres sanitaris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH