El 70% dels espanyols no fa els cinc menjars diàries recomanades i el 90% no realitza un desdejuni complet

|

El 70% dels espanyols no fa els cinc menjars diàries recomanades i el 90% no realitza un desdejuni complet

En concret, els espanyols se salten principalment la ingesta de mig matí i el berenar. Un 48 per cent dels quals no prenen gens a mitjan matí afirma que no ho fa perquè no té l'hàbit, un 35 per cent perquè no té gana i un 16 per cent perquè no té temps. En relació al berenar, un 52 per cent declara que no berena perquè no té el costum de fer-ho i un 39 per cent perquè no té gana.

Així mateix, segons dades de l'Observatori, els espanyols aproven en activitat física i en temps de descans, però no en qualitat del somni. Més del 60 per cent realitza algun tipus d'activitat física a més de caminar, i gairebé el 50 per cent dels enquestats camina 30 minuts o més al dia. No obstant això, més del 40 per cent de les dones entrevistades no realitza cap tipus d'activitat física de forma regular.

D'altra banda, il 83 per cent dels espanyols no es prepara adequadament per anar a dormir perquè prioritza la utilització de dispositius electrònics abans de ficar-se al llit sobre altres activitats més recomanables per assegurar una bona higiene del somni com són la lectura, la música o mantenir una conversa.

NO DESDEJUNEM TAN BEN COM PENSEM

Així mateix, només un 10 per cent de persones realitza un desdejuni complet d'acord amb els patrons d'una dieta equilibrada. Aquest ha d'incloure 3 grups d'aliments: un làctic (un got de llet, un iogurt), cereals (panet, torrades, cereals integrals...) i una peça de fruita o suc natural.

En aquest sentit, el 90 per cent dels espanyols no realitza un desdejuni complet o no desdejuna i, a més, el 44 per cent dels quals desdejunen no prenen gens a mitjan matí i, per tant, no ingereixen cap aliment durant unes sis hores.

De la mateixa manera, el treball mostra que mentre que un 82 per cent dels espanyols afirma que consumeix la quantitat d'aigua adequada, un 73 per cent no ingereix els 8 gots diaris recomanats. Quant a les excuses, se centren en afirmacions com "no tinc set" (39%), "m'oblido de beure aigua" (28%) o "em costa/m'haig d'obligar" (19%), mentre que un 26 per cent dels enquestats simplement considera que ja consumeix una quantitat d'aigua suficient.

MENGEM PITJOR DEL QUE CREIEM

En un altre ordre de coses, un 64 per cent dels espanyols declara que consumeix la quantitat de fruita diària recomanada però en realitat un 78 per cent no ho fa, un 38 per cent consumeix menys de les 3 racions diàries recomanades i fins i tot un 40 per cent no consumeix fruita diàriament. En el cas dels homes, 1 de cada 2 no consumeix ni una peça de fruita cada dia.

Quant a les verdures i hortalisses, un 67 per cent dels espanyols declara que consumeix la quantitat diària recomanada (2 racions al dia) quan, en realitat, un 58 per cent no menja verdures o hortalisses diàriament (un 66% en el cas dels homes). Així mateix, el 59 per cent dels espanyols afirma que consumeix la quantitat de llegums setmanal recomanada (2-4 racions setmanals) i un 25 per cent que pren menys de 2 racions a la setmana.

Pel que fa al consum de carns, un 54 per cent dels espanyols diu consumir la quantitat de carn vermella setmanal recomanada, encara que un 59 per cent consumeix més quantitat de la qual hauria de (2,52 racions setmanals). En el cas de la carn blanca, el consum està bastant en línia amb les recomanacions, amb un consum de 4,48 racions setmanals, lleugerament superior a la quantitat recomanada (3-4 racions a la setmana).

Ara bé, en el cas del peix, un 65 per cent dels entrevistats no consumeix o consumeix menys del recomanat, fet especialment significatiu entre els més majors (85%). En aquest punt, un 50 per cent dels entrevistats són conscients que consumin menys pescat del que deurien.

EXCUSES PER NO ALIMENTAR-SE BÉ

D'altra banda, en la majoria de casos, les dones mostren millors hàbits nutricionals que els homes, especialment les que tenen fills menors de 14 anys. No obstant això, mostren pitjors ràtios els joves de 20 a 34 anys, que acrediten un consum de fruita i verdura especialment deficient, ja sigui perquè s'obliden de consumir aquests aliments o per altres raons: 1 de cada 2 diu no prendre fruita "per falta de costum" i 1 de cada 4 reconeix no menjar verdura "perquè li avorreix prendre-la".

En el cas de la carn vermella, les principals excuses per justificar el seu excés de consum són "el sabor" (37%) i que "sol agradar a tota la família" (31%). Respecte a la carn blanca, també destaquen el seu sabor, la seva comoditat i preu, atès que un 59 per cent d'els qui consumeixen més carn blanca de la recomanada confessen que ho fan perquè "agrada a tots", un 55 per cent pel seu sabor, un 52 per cent la consideren barata, un 51 per cent perquè sempre tenen a casa i un 50 per cent perquè és fàcil de menjar.

En el cas del peix, els entrevistats són conscients que haurien d'incrementar el consum d'aquest aliment. Un 33 per cent d'ells afirma que la principal excusa per la qual no ingereixen més racions de peix és el seu preu. Aquesta percepció és especialment elevada (44%) entre les persones de major edat (55-65 anys).

Pel que fa a l'activitat física, més del 40 per cent de les dones entrevistades no realitza cap tipus d'activitat física de forma regular enfront d'un 33 per cent en el cas dels homes. En general, dels quals no fan, el 36 per cent posa com a excusa que "no té l'hàbit", el 29 per cent perquè no té temps i el 20 per cent perquè utilitza el cotxe, la moto o el transport públic per desplaçar-se.

Finalment, les principals excuses que declarem per no gaudir d'un descans de qualitat són les següents: "em falten hores" o "estrès" (39%) i la dificultat per conciliar o mantenir el somni (29%). En totes elles, les dones aconsegueixen percentatges superiors als homes. Entre setmana, un 19 per cent de les dones i un 37 per cent dels homes (49% en el cap de setmana) fan la migdiada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH