CaixaBank s'uneix a l'APWG d'EUA i lidera l'aliança europea a favor de la ciberseguritat

|

CaixaBank s'uneix a l'APWG d'EUA i lidera l'aliança europea a favor de la ciberseguritat

CaixaBank liderarà la primera aliança europea d'empreses, governs, cossos de seguretat i universitats a favor de la seguretat informàtica i la lluita global contra l'e-crime. L'organització, que tindrà seu a Barcelona, s'ha presentat formalment en el marc del congrés internacional eCrime Summit 2015, en la qual van participar més de 200 experts en seguretat informàtica de tot el món.

El vicepresident de CaixaBank, Antoni Massanell, ha realitzat la clausura oficial de l'esdeveniment. Durant la seva intervenció, Massanell ha defensat el paper clau de la seguretat, tant per a les entitats bancàries com per a l'evolució tecnològica en general: "Com les entitats financeres operem per la via electrònica, la seguretat és un actiu que ha d'evolucionar constantment per salvaguardar els productes financers, el creixement del sector i el futur de canals, xarxes i serveis, i fins i tot d'Internet en general. Sense un alt nivell de seguretat, Internet no podrà progressar com ho ha fet fins ara".

APWG.EU, UNA NOVA FUNDACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE AMB SEU A BARCELONA

L'aliança que engega CaixaBank s'ha constituït com a fundació sense ànim de lucre, amb seu central a Barcelona i amb dos membres fundadors: la mateixa entitat financera i l'antiphishing Working Group (Apwg.org), una associació creada a Estats Units en 2003 i que agrupa a més de 2.000 membres a tot el món.

L'organització té com a objectiu principal ser una iniciativa global a favor de la coordinació contra els delictes informàtics, així com recolzar la investigació i la divulgació de la seguretat en l'àmbit digital.

L'aliança està oberta a totes les empreses i entitats interessades a sumar esforços a aquesta causa. Actualment, ja són oficialment membres del capítol europeu de l'APWG, a més de CaixaBank, Telefónica i GMV. Així mateix, Erste, Group Bank, Oracle i Switch.ch (un registrador de dominis suís).

A més, la ICANN (Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Nombres), considerat com el "govern d'Internet", ha decidit incorporar-se tant a l'APWG a Estats Units com en el capítol europeu Apwg.eu. En aquest segon cas, formarà part del comitè consultiu (nivell equivalent al comitè de direcció de l'entitat).

Fonamentalment, l'Apwg.eu oferirà als seus membres un repositori comú de dades sobre ciberdelincuencia que estaran a la disposició dels socis de l'organització. D'altra banda, l'aliança recolzarà la investigació científica sobre seguretat a través de la comunitat d'especialistes eCrime Research. Per al públic no especialitzat, l'Apwg.eu impulsarà campanyes de divulgació sobre com utilitzar Internet de forma segura.

UN NOU INTENT DE PHISHING CADA DOS SEGONS

Segons dades de l'APWG, 2014 va ser un any rècord en intents de phishing, amb més de 250.000 atacs registrats (un phishing nou cada dos minuts). A més, els dominis dedicats al robatori de credencials van augmentar un 7%, per sobre de la taxa de creixement dels dominis en la resta d'Internet (3%).

APWG també calcula que, solament durant l'últim trimestre de 2014, un total de 549 corporacions a tot el món van sofrir un atac de phishing, la qual cosa suposa un augment del 4% pel que fa al trimestre anterior. Cal tenir en compte que el quart trimestre de l'any sol ser una època en què aquest tipus d'intents de frau s'intensifiquen, donada l'estacionalidad del fenomen, que intenta aprofitar moments àlgids en el comerç electrònic per a les campanyes nadalenques o al Black Friday. El sector de l'i-commerce és, de fet, el que acumula major nombre d'atacs (32,4%), seguit per les entitats financeres (25,7%) i els intermediaris de pagaments (12,8%) .

Igualment, es tracta d'un tipus de fraus que, per norma general, resulten fàcils d'evitar amb unes mínimes precaucions. Per exemple, segons dades d'APWG, només un 1,7% dels noms de domini utilitzats per robar informació tenen un nom similar a una marca comercial. Això suposa que només mirant el domini del lloc en què estem es pot prevenir el 98% dels atacs. Davant aquesta realitat, la divulgació entre el públic general de conceptes bàsics de seguretat informàtica es fa plenament necessària.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH