Hisenda va demanar a la Fiscalia la detenció de Rato

|

rodrigo 9estona

L'Agència Tributària va demanar a la Fiscalia la detenció de l'exministre d'Economia i expresident de Bankia Rodrigo Rato davant les sospites que estava cometent un delicte de blanqueig de capitals i a la vista de presumptes operacions de despatrimonialización entre 2014 i 2015 i va reclamar el registre del seu domicili "fins i tot amb l'autorització de la força".

L'Agència Tributària va demanar a la Fiscalia la detenció de l'exministre d'Economia i expresident de Bankia Rodrigo Rato davant les sospites que estava cometent un delicte de blanqueig de capitals i a la vista de presumptes operacions de despatrimonialización entre 2014 i 2015 i va reclamar el registre del seu domicili "fins i tot amb l'autorització de la força".


En un informe, al que ha tingut accés Europa Press, l'Agència Tributària destacava dos presumptes riscos associats a Rato. D'una banda, destaca el presumpte impagament de diverses quotes d'IRPF per import anual de 120.000 euros, import previst per al delicte contra la Hisenda Pública. A això s'uneix un possible delicte de blanqueig de capitals.


D'altra banda, adverteix de presumptes operacions de despatrimonialización que es realitzen "amb molta intensitat" en 2014 i 2015 i que podrien derivar-se de les possibles responsabilitats pecuniàries relacionades amb la imputació de l'exministre en el cas Bankia. Després d'una extensa investigació, l'Agència Tributària determina que Rato té "un elevat tràfic financer amb països que són de risc per tenir la consideració actual de paradisos fiscals", alguna cosa que xoca amb una activitat empresarial i professional "bàsicament nacional i escassament internacional".


També sospitava que Rato utilitzava "territoris de risc" (paradisos fiscals) a efectes financers i societaris i alertava que existia "una elevada facturació interna" en el seu entramat societari que "fa presumir l'emissió i recepció de factures de conveniència a fi d'evitar la tributació en IRPF, Imposat de Societats i IVA. Així, indica que és "més que possible" que els serveis d'assessorament prestats per l'expresident del FMI "hagin estat facturats a través de societats alienes a tal activitat a fi d'evitar la seva tributació per IRPF i efectuant una escassa o nul·la tributació per l'Impost de Societats o IVA".

De tot això, l'Agència Tributària presumeix en la conducta de l'expresident de Bankia "l'ànim de defraudació tributària", raó per la qual va reclamar a la Fiscalia que interposés una denúncia pels riscos d'ocultació, destrucció i dificultat en l'obtenció de proves i per l'actitud de despatrimonialización de Rato


Així mateix, va sol·licitar l'entrada i registre en les finques situades als carrers Ramón de la Creu, Castelló, Sotogrande i Almagro, el bloqueig i embargament dels comptes de Rato i que es procedís a la seva detenció "almenys pel temps necessari" per assegurar l'obtenció de proves i la materialització de les mesures cautelars propostes.

UN COMPLICAT ENTRAMAT EMPRESARIAL


Atenent a aquestes peticions, la Fiscalia va presentar la seva denúncia el 16 d'abril contra Rodrigo Rato i el seu soci Domingo Places, en la qual recorda que l'exministre donó als seus fills participacions de diverses de les seves empreses en 2013 per 2,6 milions d'euros "sense que hagi quedat acreditat que els mateixos coneguessin i compartissin el propòsit denunciat".


Com a continuació d'aquesta operació, Rato va adquirir mitjançant ampliacions de capital aquestes participacions utilitzant la societat Kradonara, controlada per ell i considerada opaca per les autoritats tributàries espanyoles, atès que el seu únic soci era la mercantil VivaWay Limited --representada per Places Advocats, relacionada amb Domingo Places--.


Al juny de 2014 va vendre les seves participacions a la pròpia societat, desvinculant-se formalment d'ella. La Fiscalia recorda que el titular real de VivaWay és la pròpia Rato.


Segons informació del Banc d'Espanya citada per la Fiscalia, Rato va rebre entre 2012 i 2013 "importants transferències de diners" provinents de Suïssa, Regne Unit, Luxemburg, Irlanda, Estats Units i Dominica que no van ser incloses a les declaracions d'IRPF "amb el propòsit d'eludir el compliment de les seves obligacions fiscals". En concret, va rebre 1,5 milions d'euros en 2012 i 1,26 milions en 2013. En aquest últim exercici va incloure els serveis professionals d'assessorament prestats de manera personal que "de forma irregular van ser facturats per Kradonara a Telefònica" per 307.627 euros. Amb aquestes activitats, Rato hauria defraudat 672.329 euros en 2012 i 756.984 euros en 2013.


La Fiscalia també apunta que Kradonara ha ocultat a l'Erari Públic els seus ingressos reals provinents igualment de l'estranger, per la qual cosa en 2011 s'havia defraudat 445.649 euros, en 2012 un total de 350.000 euros i en 2013 prop de 244.000 euros. "El denunciat Rodrigo Rato va obtenir un il·lícit estalvi fiscal per import de, com menys, 2,4 milions d'euros, quantitat de la qual ell mateix va disposar en el seu propi benefici", indica la denúncia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH