Un mal glop

Jorge Tuñon
Doctor Europeu en Comunicació i Relacions Interna

Minuts abans que aquest dissabte comenci a rodar la pilota en el Camp Nou amb motiu de la Final de Copa entre el Barcelona i l'Athletic de Bilbao, previsiblement el Rei Felipe VI passarà pel primer gran glop amarg en públic del seu regnat. S'espera una sonora xiulada tant a l'himne nacional com a la seva figura en els prolegómenos del partit. No suposarà una novetat.

Minuts abans que aquest dissabte comenci a rodar la pilota en el Camp Nou amb motiu de la Final de Copa entre el Barcelona i l'Athletic de Bilbao, previsiblement el Rei Felipe VI passarà pel primer gran glop amarg en públic del seu regnat. S'espera una sonora xiulada tant a l'himne nacional com a la seva figura en els prolegómenos del partit. No suposarà una novetat.

Ja li va succeir al seu pare en les anteriors edicions protagonitzades per idèntics equips a Madrid en 2012 i a València en 2009. Tampoc seria la primera ocasió en la qual es xiulés l'himne espanyol a Barcelona amb motiu d'una trobada de futbol. Ja va esdevenir durant la dictadura de Cosí de Rivera. En el descans d'un partit amistós entre el Barcelona i el Júpiter, celebrat en el camp dels Corts el 14 de juny de 1925, el públic assistent va xiular la Marxa Real. La Junta Militar ho va considerar una ofensa. Va tancar el camp, va inhabilitar i va multar a la directiva del Barcelona.


Al contrari que en 2009 i 2012, el debat ha estat bastant esbiaixat per la celebració de les eleccions del passat 24 de maig i pels resultats de les mateixes. Però alguns dirigents com l'ex presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, recurrentment han advocat per prendre mesures similars a les de fa nou dècades. Suspendre la final de Copa si es xiula a l'himne o a la bandera nacional. Alguna cosa amb el que estaria encantat Artur Mas, com a immillorable tret de sortida per les plebiscitarias catalanes amb les quals amenaça per a setembre, i que recordem, ja és possible a França. Al veí país gal es va posar de moda xiular la Marsellesa en la primera dècada del segle. El llavors president Sarkozy va decidir tallar en sec en 2008. Va promulgar una llei per la qual qualsevol tipus de menyspreu cap a l'himne derivaria en la suspensió automàtica del partit. I sembla que amb èxit. Des de llavors no s'han viscut episodis reseñables a l'altre costat els Pirineus. Per molt que els pogués venir de gust a alguns no hi ha una llei en vigor similar a Espanya.


Per tant aquest dissabte no hi haurà suspensió que valgui. Una bona part dels afeccionats del Barca i de l'Athletic xiularan l'himne i a Felipe VAIG VEURE no li quedarà més remei que exhibir paciència i seny. Els aficionats presents en el Camp Nou canalitzaran algunes de les tensions etno-territorials que es vénen vivint a Espanya durant els últims anys. Bé xiularan, bé guardaran un respectuós silenci. No serà una novetat. La tradicional utilització de l'esport com a eina d'integració nacional i/o vehicle aglutinador de valors ideològics, és un fenomen àmpliament analitzat.


El futbol va néixer en el moment de la construcció dels Estats-Nació. Des dels seus començaments va participar en la construcció de les identitats comunes, reals o imaginades. La seva utilització com a vector de les identitats nacionals va permetre que els partits es convertissin en enfrontaments rituals entre països que, com bé descrivia Kapuzcinski han generat fins i tot conflictes bèl·lics, com la denominada "Guerra del futbol" entre Hondures i El Salvador. Però Spain is different fins i tot per utilitzar políticament l'esport. Mentre que els altres països han optimitzat propagandísticament les victòries dels seus combinats nacionals, la singularitat espanyola ha residit tradicionalment en la utilització del futbol com a fórmula d'afirmació de les identitats perifèriques enfrontades a l'estat central.

En el seu moment, la dictadura de Franco va fomentar la unificació del futbol espanyol, recolzant-se en la selecció nacional (el triomf en el Campionat d'Europa de 1964, batent en la final a la Unió Soviètica, es va presentar com una victòria del Feixisme sobre el Comunisme) i el Reial Madrid, com a representants del règim en l'exterior del país durant el seu període d'aïllament. Des de finals dels seixanta, els nacionalismes basc i català van comprendre que el futbol constituïa un dels millors mitjans d'expressió per a les seves reivindicacions polítiques. Conseqüentment els camps de futbol del País Basc i Catalunya es van convertir en l'únic emplaçament de l'esfera pública on, de facto, es permetien manifestacions d'identificació nacional basca o catalana. El Camp Nou i Sant Mamés, entre uns altres, es van poblar de Senyeres i Ikurriñas encara durant la dictadura.


A dia d'avui, dins de plural societat espanyola també es troben tots aquests afeccionats que previsiblement aquest dissabte esbroncaran l'himne espanyol i exhibiran banderes independentistes en el Camp Nou. Curiosament el madrileny Bernabeu (equidistant entre Bilbao i Barcelona) no es trobava (una altra vegada) disponible per albergar la "festa nacionalista". Li malgrat qui li pesi, en el context espanyol actual, marcat per fortes divisions etno-territorials, els clubs de futbol no solament representen ciutats, sinó també regions, incloses aquelles amb consciència de nació. Els campionats es converteixen en camps simbòlics on es reviuen rivalitats històriques.


Partint de la base que xiular qualsevol himne o bandera no passa per ser un acte correcte ni educat, per molt molest que pogués ser, no hi ha dubte que ara com ara la llibertat d'expressió ha de prevaler sobre aquesta molèstia. Llocs a recordar els preceptes del Codi Penal relatius als ultratges a la bandera o a l'himne nacional, convindria tenir una major amplitud de mires. No és només molèstia, sinó enrogiment o absoluta vergonya (a més d'inconstitucional) el que produeix la insultante tolerància amb la qual en aquest país encara es permet, no només dins dels estadis de futbol sinó també en la via pública, l'exhibició de banderes espanyoles pre-constitucionals. En països de reconeguda tradició futbolística com Alemanya o Brasil a ningú se li ocorre temptar a la sort exhibint algun tipus de simbologia pre-constitucional davant la certesa de donar amb els seus ossos en el calabós. Per contra, aquí encara és un tema tabú i hi ha barra lliure.


Precisament, els que més han fet últimament per la promoció d'aquella tan grapejada marca Espanya han estat nostres esportistes, sens dubte molt millors ambaixadors que els nostres polítics. Durant l'última dècada han revertit aquesta especificitat espanyola de la utilització simbòlica de l'esport exclusivament a escala sub-estatal, per fomentar processos identitaris més similars als de molts altres països. Als seus èxits hem d'agrair la recuperació de l'ús de la bandera espanyola en la via pública.


Subratllar el caràcter nacional de l'estat espanyol, no pot entendre's com a menyspreu a la pervivència de profunds ligámenes afectius dels ciutadans espanyols a les seves nacionalitats i regions. Com suggereix el sociòleg madrileny Luis Moreno, això es tradueix en el fet freqüent que l'adscripció dual dels ciutadans a tots dos àmbits espacials (estatal i autonòmic) no sigui excloent de manera imperativa. Es produeix així una congruència espontània i simultània entre l'espanyol i l'andalús/català/basc/etc. Congruència que, una vegada més, el futbol ens pot ajudar a visualitzar. No cap millor exemple il·lustratiu que la successió de dos rellevants episodis d'autoafirmación identitària a Barcelona durant el segon cap de setmana de juliol de 2010: a) a escala regional, la manifestació (10 de juliol) contra la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya; i b) a escala estatal, totes aquelles manifestacions d'exaltació nacional derivades de la victòria de la Selecció Espanyola de futbol en la final del Mundial de Sud-àfrica (11 de juliol), que van inundar els carrers de la ciutat comtal.


En definitiva, a Espanya, durant el que portem de segle, certs resultats esportius s'han revelat com a motors aglutinadores i impulsors de les identitats duals enfront de les exclusives. Particularment rellevants van ser les victòries en les Eurocopas de 2008 i 2012 així com en el Mundial de 2010. Aquests triomfs van encoratjar la identificació amb "la Vermella" (terme gens innocent) de la ciutadania espanyola, inclosa la identificació dual de bascos i catalans. Si una imatge val més que mil paraules, cap podrà visualitzar millor el procés autonòmic de construcció nacional que la fotografia dels jugadors catalans del Barcelona i de la selecció espanyola, Xavi Hernández i Carles Puyol aixecant la Copa del Món en la gespa de Johannesburg, vestint la samarreta espanyola, però amb la Senyera catalana nuada al coll.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH