24M UN EMBOLIC APASSIONANT

|

consol prats 2

Qualsevol trànsit d'un punt a un altre comporta enrenou. I ens trobem justament transitant un canvi d'època. Inevitablement es tradueix en l'expressió electoral, que és la manera de triar la gestió de l'espai públic que compartim. Cinc titulars per pensar-hi.

Qualsevol trànsit d'un punt a un altre comporta enrenou. I ens trobem justament transitant un canvi d'època. Inevitablement es tradueix en l'expressió electoral, que és la manera de triar la gestió de l'espai públic que compartim. Cinc titulars per pensar-hi.


La volatilitat. Molta gent va dubtar fins el darrer moment. Ens ho deien les enquestes i ho hem comprovat en converses. Es parla de canvi generacional que es tradueix en la forma de votar, certament, però no només. La volatilitat del vot diria que és transversal, perquè tot s'ha mogut i perquè tot es mou. L'oferta electoral és més àmplia fruit del moment social i polític i els paràmetres amb els que la gent tria són diversos: les crisis vàries, els lideratges - o la falta de lideratge- les incerteses personals i col.lectives ,... o la confusió dels mateixos partits polítics. Per altra banda ens trobem que quan més es necessita de confiança i estabilitat, més alta és la dispersió.


La nova i la vella política. No crec que respongui tant a una nova generació política, o no exclussivament. És una qüestió més de visió que d'edat. Més aviat és la manera de llegir el que està passant i la manera de respondre a aquestes lectures, amb quin relat i quines formes, i internament com a organitzacions. La nova política ha de comptar molt més amb la ciutadania, perquè és més exigent ? sobretot les generacions noves-. Com atendre una diversitat d'expressions ciutadanes que van des de la protesta i la proposta, a la confusió i la frustració, i fins i tot a l'exclusió i el silenci. El que sí ens demana el resultat és més política i més diàleg.
La pluralitat. La foto dels resultats electorals reafirmen la pluralitat de Catalunya. Un mapa que sembla un trencadís de Gaudí. Mentrestant els mitjans de comunicació públics es tornen més endogàmics i per tant menys públics. Aquesta pluralitat no s'hauria de traduir en fragmentació, i aquest és un dels perills. No he sentit a parlar gaire de l'abstenció, però en molts llocs és la primera força, especialment en els barris més castigats per la crisi (el que deia de l'exclusió). L'increment de la pobresa i les desigualtats és el que realment trenca la cohesió d'una societat. Alerta.


L'eix ideològic i el nacional. Els defensors de la independència i tertulians acreditats, al llarg d'aquests darrers anys han insistit notablement en visualitzar l'eix nacional com a suprem i únic, com a "il.lusió col.lectiva" amb capacitat de superar altres debats i per sobre de l'eix esquerra-dreta,. Més enllà de sumes i restes, el 24M també visualitza de forma clara l'eix ideològic.
El full de ruta. Una cosa és defensar el dret a decidir i una altra ben diferent és parlar en nom de la ciutadania i considerar la independència com a resultat del procés. És fins i tot contradictori. I el mateix pel que fa a l'opció oposada. Evidentment, que cadascú defensi i argumenti la seva , però la imposició només serà a través de les urnes. I ho dic en referència a la pressió sobre Ada Colau i el moviment Barcelona en comú (que és transversal, penso, pel que fa a l'eix nacional). Es pot trencar amb el binomi instaurat independentistes-unionistes? Es pot considerar encara una altra via? Crec que sí, en primer lloc pensant en la ciutadania catalana i en segon lloc perquè el tauler de negociació pot canviar. Considero que són cinc els punts determinants: el reconeixement identitari, la llengua, la relació bilateral amb l'Estat, el finançament i la claredat (blindatge) competencial.


Tot plegat un embolic, però apassionant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH