La SEOM avisa que el tabac és la principal causa de més d'una desena de tumors

|

El tabac és el responsable de fins al 90% dels casos de càncer de pulmó

El tabac és la principal causa de més d'una desena de tumors, segons ha informat la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) amb motiu de la celebració, el proper 31 de maig, del Dia Mundial sense Tabac.

A més, i sobre la base dels patrons actuals de consum, es preveu que entre els anys 2000 i 2050 uns 450 milions de persones adultes moriran per aquesta substància, dels quals la meitat moriran entre els 30 i els 69 anys. Ara bé, encara que el càncer de pulmó en els homes va aconseguir el seu punt màxim a la fi de 1980, des de llavors ha caigut en prop d'un terç fins als 36 casos per cada 100.000 homes a l'any als països de la Unió Europea. No obstant això, les dades se situen ja per sobre dels oposats a Estats Units, amb 30 casos per cada 100.000.

Per contra, en les dones, les taxes s'han incrementat durant aquests últims anys, i es preveu que la incidència per a l'any 2014 se situï en 14,1 casos per cada 100.000 dones. Mentrestant, en la Unió Europea les taxes de mortalitat per càncer de mama en la dona van caure més del 8 per cent en 5 anys a 14,5 per cada 100.000, la qual cosa apunta que el càncer de pulmó es convertirà en la primera causa de mort en les dones en els propers anys.

Unes dades que, segons el parer de SEOM, indiquen que l'hàbit de fumar segueix sent el determinant "més fort" de la mortalitat per càncer en la Unió Europea. I és que, el tabac participa com a agent causal en el càncer de pulmó, cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, estómac, coll d'úter, bufeta, ronyó, pàncrees i pròstata, a més de la leucèmia mieloide aguda. S'estima que l'efecte carcinógeno del tabac s'associa al 16 o al 40 per cent dels casos de càncer en general. Per aquest motiu el fet de no fumar es consideri en l'actualitat com la millor mesura preventiva enfront del càncer.

A més, s'estimen uns 28.324 casos de càncer de pulmó per aquest any a Espanya, que poden aconseguir els 34.000 casos anuals dins de 20 anys, la qual cosa dóna una idea de la "enorme" magnitud d'aquest problema sanitari.

DADES PER Al "OPTIMISME" A ESPANYA

No obstant això, SEOM ha assegurat que hi ha dades per al "optimisme" a Espanya, gràcies especialment a la Llei 28/2005 que ha aconseguit disminuir l'exposició al fum de cigarrets en la població no fumadora i reduir la prevalença del consum. "Va constituir un avanç important en l'adreça marcada pels organismes internacionals. També, els diversos desenvolupaments que en aquest camp s'estan produint en totes les comunitats autònomes constitueixen la garantia que els progressos en el camp del tractament del tabaquisme s'estan accelerant", ha assenyalat la societat. De fet, les dades recollides en l'Enquesta Nacional de Salut d'Espanya 2011 mostren una reducció general dels indicadors de consum tabac des de la implantació d'aquesta llei. En 2011, la prevalença de fumadors actuals és del 27 per cent en adults de 15 anys i més, enfront del 29,9 per cent de 2009 (16 anys i més). La prevalença de fumadors diaris s'ha reduït del 26,2 per cent de 2009 al 24 per cent de 2011.

Actualment existeixen sis intervencions considerades com a més cost-efectives per al control del tabaquisme: increment del preu dels cigarrets i altres productes del tabac; prohibició de la publicitat i la promoció de tots els productes del tabac, logotips i marques comercials; prohibicions i restriccions de fumar en llocs públics i en el lloc de treball; informació al consumidor, i al públic en general incloent campanyes públiques d'informació, ús dels mitjans i la publicitat; advertiments sanitaris sobre els efectes del consum de tabac en els paquets de cigarrets; i el tractament per ajudar a les persones que han desenvolupat una dependència del tabac a deixar de fumar, incloent l'accés a les medicacions. Així mateix, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat recentment en un informe que si es vol aconseguir una reducció significativa de la morbiditat i mortalitat causades per l'ús del tabac en els propers 30 a 50 anys, les mesures de prevenció i control han d'anar acompanyades d'una política assistencial eficaç.

ADVERTIMENT SOBRE ELS CIGARRETS ELECTRÒNICS

Finalment, la SEOM ha avisat que "no es poden excloure" els riscos per a la salut que porta associat l'ús intencionat dels cigarrets electrònics i ha recordat que, en general, els líquids que contenen nicotina són "potencialment perillosos" i, fins i tot, els que no contenen aquesta substància. "Es tracta de dispositius que inciten a l'acte de fumar de la mateixa manera que el tabac en realitzar el mateix ritual en les mateixes circumstàncies socials, per la qual cosa poden tenir l'efecte contrari d'impedir el cessament definitiu del seu consum, mantenint-se l'addicció psicològica, i evitant les restriccions establertes per la Llei Antitabac vigent a Espanya", ha resolt.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH