El PIB accelera el seu avanç trimestral al 0,9% i creix un 2,7% interanual, una desena més del previst

|

Monedes

L'economia espanyola va créixer un 0,9% en el primer trimestre de l'any, dues desenes més del que ho va fer en el trimestre anterior, gràcies al consum, especialment de les administracions públiques, la inversió i un millor comportament del sector exterior, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En taxa interanual, el PIB va créixer un 2,7% en el primer trimestre, set desenes més que en el trimestre anterior i una desena per sobre de la dada avançada per Estadística a la fi d'abril. L'INE ha explicat que l'acceleració en la variació interanual del PIB és conseqüència d'una major aportació de la demanda nacional (3 punts enfront de 2,7 punts en el trimestre anterior) i d'una menor aportació negativa de la demanda externa (-0,3 punts enfront de -0,7).

Amb el repunt trimestral del PIB entre gener i març s'encadenen ja set trimestres d'avanços, mentre que la taxa interanual acumula sis trimestres en positiu.

LA DESPESA EN CONSUM DE LES AA.PP., EL QUE MÉS CREIX.

El consum de les llars va mostrar en el primer trimestre de l'any un creixement trimestral del 0,7%, dues desenes menys que en el trimestre anterior (0,9%) i ja suma vuit trimestres consecutius en positiu. La despesa de les institucions sense finalitats de lucre al servei de les llars també es va desaccelerar, en aquest cas nou desenes, fins al 0,2%. Enfront del menor consum de les llars i les institucions sense finalitats de lucre, les administracions públiques van accelerar la seva despesa en consum més de dos punts, passant d'una taxa trimestral negativa del -1% en el quart trimestre de 2014 a un creixement de l'1,6% en el primer trimestre d'aquest any, possiblement per la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques.

La inversió, pel seu costat, es va incrementar un 1,3% respecte al trimestre anterior, una desena menys, amb un avanç de l'1,5% en la inversió en construcció, una desenes més, i un creixement de l'1,4% en la de béns d'equip, moderant en cinc desenes la dada del quart trimestre de 2014. En el primer trimestre de l'any, les exportacions van augmentar un 1%, enfront del nul creixement del trimestre anterior, mentre que les importacions van avançar un 0,8%, en contrast amb el descens del 0,6% que van experimentar en el trimestre anterior.

En termes interanuals, el consum de les llars, de les institucions sense finalitats de lucre i de les administracions públiques van mostrar creixements del 3,5%, de l'1,9% i del 0,1%, respectivament, millorant en els tres casos les xifres del trimestre anterior (una desena les llars i les institucions sense finalitats de lucre i sis en el cas del sector públic).

La inversió també va accelerar el seu ritme d'avanç interanual en el primer trimestre, en situar-se en el 6%, nou desenes més, gràcies a l'embranzida de la inversió en construcció, que va augmentar un 4,9%, superant en 2,5 punts la dada del quart trimestre de 2014, a causa de la millora de tots els seus components. En béns d'equip, la inversió es va incrementar un 9,4% en taxa interanual, gairebé un punt menys que en el trimestre anterior.

Les exportacions, pel seu costat, es van accelerar un punt, fins al 5,7%, i les importacions van reduir tres desenes el seu avanç interanual, fins al 7,4%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH