El Govern afirma que el Corredor Mediterrani funcionarà a principis de 2016

|

9corredormediterrani

El secretari d'Estat d'Infraestructures del Govern, Julio Gómez-Pomar, ha assegurat aquest dimecres que el gruix del Corredor Mediterrani estarà funcionant a principis de 2016, des de Múrcia fins a la frontera francesa.

"Aquest 2015 conclouran en la seva pràctica totalitat el gruix dels treballs en un percentatge molt elevat, i a principis de 2016 el Corredor Mediterrani estarà funcionant en el tram des de Múrcia, o principalment des de València, fins a a dalt", ha assegurat en declaracions als mitjans després de participar en la II Trobada Corredor Ferroviari del Mediterrani, organitzat per 'Expansió'.

Gómez-Pomar ha estat, juntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, l'encarregat d'inaugurar la jornada, si bé, a diferència de Vila, que ha rebutjat donar dates d'inici o final d'obres en assegurar "no estar en condicions de donar un calendari", el secretari d'Estat ha asseverat que en el 2015 s'hauran executat el gruix dels treballs i que 2016 serà un any per consolidar tràfics.

El conseller ha criticat novament el retard que ha sofert aquest Eix estratègic, hagut de, al seu judici, a prioritzar obres en funció de criteris polítics i no de tornada d'inversió, la qual cosa li ha portat a fer un balanç agridulce: "Més enllà de l'estima personal, quan veniu a Barcelona, veniu a passar examen", li ha dit Vila a Gómez-Pomar.

Ha valorat positivament que finalment s'hagin reprès les obres de desdoblament entre Vandellós i Tarragona, però s'ha mostrat escèptic amb el tram entre Tarragona i Castellbisbal, on han caducat algunes adjudicacions: "Confesso que, com a membre del Govern, no estic en condicions de donar un calendari de quan començaran o acabaran aquestes obres, però és un tema molt rellevant perquè és un objectiu de legislatura".

VILA: "NO ÉS QÜESTIÓ IDENTITÀRIA"

Una vegada més, ha recalcat que el Corredor Mediterrani, que concentra el 50% de la població i el 60% de les exportacions del conjunt d'Espanya, no és una qüestió identitària, sinó que és una qüestió urgent i estratègica per a tot el país, ja que suposarà ser la porta d'accés al sud d'Europa.

Així, malgrat valorar positivament que s'hagin iniciat les obres dels accessos viaris del Port de Barcelona, ha criticat que no s'hagin licitat els treballs per als accessos ferroviaris: "No sé per què no han començat. Ens hauran de donar una explicació i aquesta haurà de ser solvent. Ningú entén que sigui infinitament més car traslladar un contenidor a Madrid o Zaragoza que a Lió".

"Arribem al final de la legislatura amb un suspens de les formacions que tenim responsabilitat de Govern. No seria just, Secretari, si li digués que no s'ha treballat, però al meu entendre, ha estat insuficient", li ha etzibat Vila.

GÓMEZ-POMAR: "FER LES COSES BÉ"

Davant aquestes afirmacions, Gómez-Pomar no ha trigat a respondre que "el Corredor Mediterrani és prioritari per al Govern, al que li preocupen els temps però li preocupa més fer-ho bé", i per fer-ho ben no només s'ha d'actuar sobre la infraestructura ferroviària, sinó en les connexions ferroportuarias --el 70% del tràfic portuari es produeix en la façana mediterrània, però el que surt per ferrocarril dels ports només aconsegueix el 5,7%--, i que el transport de mercaderies per ferrocarril predomini sobre el transport per carretera.

En aquest sentit, ha defensat que l'adopció del tercer fil, per compatibilitzar l'ample ibèric amb l'internacional, en lloc d'implantar directament l'internacional, ha suposat un retard dels treballs, però que ha estat necessari per adaptar-se als transportistes, que mouen el 99% de les mercaderies en ample ibèric: "El retard té a veure amb fer les coses degudament i no amb haver corregut i haver-nos oposat amb un problema de circulació".

Ha asseverat que treballar en el Corredor, en el qual des de 2012 a 2015 s'hauran invertit 5.000 milions d'euros, és complex per la quantitat de circulacions --102 entre València i Tarragona setmanals-- i per la confluència de diversos trens --mitjana distància, rodalies, etcètera.-- per la mateixa via, la qual cosa obliga a treballar en horari nocturn per reduir afectacions: "Aquest estiu s'haurà de parar la circulació i sofrirem una tensió important que, bestreta, veurem en els periòdics", ha dit, encara que ha matisat que Adif treballarà per minimitzar l'impacte.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH