Experts adverteixen que "les hores que es dormen" determinen l'esperança de vida

|

Experts adverteixen que "les hores que es dormen" determinen l'esperança de vida

El president de la Societat Espanyola de la Son (SES), Joaquín Terán, ha advertit aquest dimarts que l'esperança de vida "està estretament relacionada amb la salut del somni i determinada per les hores que es dorm", per la qual cosa ha advocat per prestar més atenció als trastorns i potenciar el seu estudi.

Ho ha fet durant la presentació en roda de premsa del primer Tractat de Medicina de la Son que s'edita en castellà, en la qual també han participat l'expert de l'Hospital Clínic de Barcelona Josep Maria Montserrat, el de l'Hospital de la Ribera Francisco Javier Portes, i el de l'Institut d'Investigacions de la Son de Madrid Diego García-Borreguero.

Aquest últim ha destacat que "existeixen moltes malalties que poden aparèixer per culpa de la falta de son", com l'obesitat, la diabetis, les patologies cardiovasculars, la depressió, l'ansietat i fins i tot el càncer.

Per això, és necessari "abordar amb molta atenció les conductes de la son, alguna cosa que no s'ha fet durant anys", a causa que es concebien les hores en les quals es dormia com un període en el qual simplement es descansava i el cos no sofria alteracions.

"Creiem que podem retallar hores de son, però en realitat el que estem retallant és la nostra vida", ha alertat Terán, que ha demanat que s'impulsin les mesures necessàries per garantir que els ciutadans dormen el necessari.

En cas que no puguin fer-ho per culpa d'un trastorn i no per falta de temps, ha demanat que s'estudiï als pacients "mentre dormen" -en unitats especialitzades-, ja que és l'única manera d'aprofundir en la seva patologia.

Si no es fa així, "simplement podem anar medicant per als problemes derivats, com la hipertensió, però la resposta no pot quedar-se en una pastilla", si no que s'ha d'arreglar l'origen del problema de somni, ha afegit.

Ha destacat que entre el 75% i el 90% dels espanyols que sofreixen problemes d'aquest tipus no estan diagnosticats, i ha augurat que cada vegada hi haurà més casos a causa dels canvis d'hàbits.

Ha posat com a exemple l'apnea del son: fins a 600.000 espanyols estan diagnosticats actualment, però s'estima que solament són el 25% dels malalts, per la qual cosa ha animat a aprofundir més en aquestes patologies i a potenciar els grups d'investigació i tractament.

MEDICINA DEL SON

Totes aquestes qüestions i moltes unes altres s'han aglutinat en el Tractat de Medicina del Somni, una obra de referència i consulta que abasta tots els aspectes relacionats amb la medicina del somni a través de tres blocs: el son normal, els trastorns del son i la vigília i la metodologia d'estudi del son.

Els continguts del compendio, que es va iniciar en 2005, han estat redactats i desenvolupats per 227 experts nacionals i internacionals, alguna cosa que ho converteix en "la major referència en aquest àmbit i la base per adequar els currículums", tenint en compte que aprofundeix en descripcions i metodologies, ha destacat Portes.

A més, segons ha explicat Montserrat, el document destaca la importància de potenciar el treball en xarxa i multidisciplinària per abordar els trastorns del somni, tenint en compte que "tant l'atenció primària com els grans hospitals poden aportar moltes coses als pacients".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH