El fiscal demana 4 anys i 10 mesos de presó per 'Ramoncín' per carregar factures "irregulars" a la SGAE

|

El fiscal demana 4 anys i 10 mesos de presó per 'Ramoncín' per carregar factures "irregulars" a la SGAE

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat quatre anys i deu mesos de presó per al cantant José Ramón Márquez, àlies 'Ramoncín', per haver carregat presumptament a la Societat General d'Autors d'Espanya (SGAE) factures "irregulars" o que obeïen a serveis inexistents per valor de 57.402 euros entre setembre de 2008 i març de 2011.

El fiscal José Miguel Alonso, que ha remès aquest dilluns el seu informe d'acusació provisional al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, atribueix al cantant els delictes de falsedat documental i apropiació indeguda, encara que també planteja com a alternativa una multa de 13.924 euros pel delicte d'administració deslleial.

També sol·licita quatre anys i deu mesos de presó per a l'ex director general de la Societat Digital d'Autors (SDAE) i presumpte capitost de la trama, José Luis Rodríguez Neri, al que atribueix un delicte d'apropiació indeguda i un altre de falsedat.

A l'exdirector dels Serveis Jurídics de l'entitat Pablo Hernández Rierol li reclama dos anys i nou mesos de presó per apropiació indeguda o, alternativament, una multa de 40.356 euros per administració fraudulenta. La pena sol·licitada per a l'ex director general de SGAE i exconseller de la filial digital Enrique Loras és de dos anys de presó per apropiació indeguda o, alternativament, una multa de 20.866 euros per administració fraudulenta.

"IL·LEGÍTIMA SORTIDA DE FONS"

Alonso assenyala que, "amb l'exclusiu objectiu de procurar-se un lucre il·lícit", 'Ramoncín' i el seu amic Rodríguez Neri, que "es va prestar a donar-li la seva col·laboració imprescindible" per a la seva "il·lícita fi" mitjançant la "posició decisiva que ostentava en la SGAE, van procedir a la "elaboració i ideació de determinada documentació que en aparença donés cobertura a la il·legítima sortida de fons que anaven a dur a terme".

Per a això, van concretar cinc "hipotètics negocis jurídics", tots ells "al marge del deute per import de 121.159,72 euros" que, a data del 26 de juny de 2012, 'Ramoncín' mantenia amb la SGAE per "les bestretes rebudes a compte dels drets d'autor".

El primer d'aquests negocis va consistir en l'elaboració d'un programa de televisió anomenat 'El creador', pel qual el cantant va cobrar al setembre de 2008 una factura de 10.100 euros a canvi de "unes pàgines referides" al projecte que mai van ser "objecte de desenvolupament ni d'expectativa de benefici algun per a la societat pagadora", que va ser la filial de la SGAE Portal Llatí.

L'EINA PER A STEVE JOBS

La societat mercantil Jupiter Music, de la qual 'Ramoncín' era administrador únic, també va cobrar 5.800 euros al desembre de 2009 de la SDAE pel "estudi, desenvolupament i posada en funcionament" d'un sistema de protecció d'arxius anomenat 'La caixa forta virtual'. A la seva declaració davant el jutge, al gener de 2013, va defensar que, d'haver viscut a Estats Units, aquesta eina la hi hauria "venut a Steve Jobs". "Com a viu a Espanya, la hi vaig vendre a la SGAE", va defensar.

La SDAE també va abonar a la societat de 'Ramoncín' dues factures per un total de 28.050 euros al desembre de 2010 i març de 2011 per la redacció de les "línies directrius" del programa de televisió 'Parlem el mateix idioma?'. Les dues parts van signar un contracte que es va trobar a la casa de Rodríguez Neri a pesar que no figurava en els arxius de la SGAE, "en els quals únicament apareixia una còpia sense signar d'un esborrany de contracte", i que no estava "emparat" en cap acord adoptat conformement als estatuts de la societat.

Al marge de la participació de Rodríguez Neri, 'Ramoncín' va elaborar en 2010 un projecte de divulgació dels drets d'autor dirigit a la SGAE per import de 6.962 euros que es va desenvolupar amb el "beneplàcit" de Loras i Hernández.

A més, va percebre presumptament altres 6.490 euros com a avançament per la indemnització que la SGAE havia de pagar-li com a resultat d'una sentència dictada en 2011 pel Tribunal Suprem.

El llavors director dels serveis jurídics va autoritzar el pagament en entendre "unilateralment" que la resolució judicial era "perjudicial des del punt de vista corporatiu per a l'entitat de gestió". Per evitar que el Consell d'Adreça tingués coneixement d'aquesta decisió, va fixar la quantia en 5.500 euros, que es va incrementar en 990 euros en aplicar-li el 18 per cent d'IVA.

UNA DESENA D'EXDIRIGENTES IMPUTATS

En la peça principal del 'caso SGAE', aliena a aquesta peça separada, s'investiga "l'existència d'un entramat empresarial creat" entorn de Rodríguez Neri, que hauria aprofitat la seva posició per beneficiar amb "una exclusiva contractació" a les empreses SDAE, Portal Llatí i Microgénesis, de les quals aquest era director, conseller i president, respectivament.

A la xarxa, dedicada a "simular un tràfic mercantil normal i ajustat a dret", també haurien participat la filla de Neri, Leticia Rodríguez Álvarez; la seva germana, Juana Cristina Rodríguez Neri; la seva companya sentimental, María Antonia García Pombo; i la germana d'aquesta, Pilar Eva García Pombo . També van tenir un "paper rellevant" el directiu de Microgénesis Rafael Ramos; la seva núvia, Elena Vázquez; i la filla de tots dos, Sara Ramos Vázquez.

Malgrat no comptar amb cap treballador, la SDAE "subcontractava tot el treball" a l'empresa Microgénesis, segons apunta l'acte de De la Mata en el qual incoa una peça separada per les actuacions de Márquez.

També estan imputats en la causa el llavors president de la SGAE, Eduardo 'Teddy' Baptista; l'exdirector general Enrique Loras; i l'exdirector financer Ricardo Azcoaga per "haver tingut suficient coneixement d'aquestes vinculacions" i haver "autoritzat, consentit i impulsat" les activitats de Rodríguez Neri.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH