L'Audiència Nacional diu que han de ser els Jutjats catalans els qui decideixin si Rosell i Bartomeu van cometre delicte

|

L'Audiència Nacional diu que han de ser els Jutjats catalans els qui decideixin si Rosell i Bartomeu van cometre delicte

La Secció Tercera de la Sala penal de l'Audiència Nacional ha indicat que han de ser els jutjats catalans els que decideixin si el president del Barça, Josep María Bartomeu, el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell, i el propi club com a persona jurídica, van cometre frau fiscal en el fitxatge del brasiler Neymar.

En un escrit fet públic aquest dilluns, els magistrats Alfonso Guevara, Clara Bayarri i Fermín Echarri precisen que ha de ser l'òrgan en el qual recaigui finalment el procediment el que es pronunciï sobre si les conductes atribuïdes als acusats són o no constitutives de delicte.

Els tres jutges, els mateixos que van decidir fa uns dies remetre la causa a l'Audiendia Provincial de Barcelona, eludeixen així pronunciar-se sobre un recurs en el qual Rosell i Bartomeu sol·liciten l'arxivament de les actuacions.

"La revisió sobre les resolucions d'instrucció correspon a l'Audiència Provincial", diuen i afegeixen que no procedeix "determinar davant aquest òrgan competent el contingut, sentit i abast de la instrucció". Per això, demanen als recurrents que tornin a presentar els seus recursos davant el jutge de Barcelona al que correspongui per repartiment la causa.

Els magistrats sí es pronuncien, no obstant això, sobre la validesa de la instrucció duta a terme en l'Audiència Nacional i s'oposen a declarar-la nul·la -com demanaven Rosell i Bartomeu- perquè, quan es va dur a terme, era aquest tribunal el competent per investigar.

EL DELICTE ES VA PRODUIR A LA CIUTAT COMTAL

Guevara, Bayarri i Echarri van remetre la causa al TSJ català en considerar que "els fons distrets fraudulentament" que justificarien la comissió d'un delicte d'administració deslleial per part de Rosell es trobaven en els comptes del club a Barcelona, per la qual cosa és a la ciutat comtal on es va produir el delicte, "amb independència de la destinació", en referència a Brasil.

"No és l'acte de disposició el que consuma el delicte sinó el resultat derivat d'aquesta conducta traduït en el perjudici econòmic avaluable, amb independència de la destinació d'aquells", argumentava el tribunal abans d'afegir que "la intervenció dels subjectes de nacionalitat espanyola a l'estranger, en aquest cas Brasil, resultaria intranscendent".

NO AFECTA A L'ECONOMIA NACIONAL

En relació amb els tres delictes contra la Hisenda Pública imputats a Rosell, Bartomeu i el Barça, la Sala assenyalava que, encara que el suposat frau ascendiria a 13 milions d'euros i la jurisprudència del Suprem situa la competència de l'Audiència Nacional a partir dels set, les tres infraccions són connexes al delicte d'administració deslleial, la investigació de la qual correspondria a un jutjat de Barcelona.

Al seu judici, la quantia suposadament defraudada "tampoc sembla excessiva" i els fets no han produït "ni greu repercussió en l'economia nacional o en la seguretat del tràfic mercantil", la qual cosa atribuiria la competència per investigar els fets a l'Audiència Nacional.

FINS A SET ANYS DE PRESÓ

El fiscal José Perals demana que Bartomeu sigui condemnat a dos anys i tres mesos de presó i Rosell a set anys i mitjà, al mateix temps que reclama que els dos mandataris i el propi club abonin multes i indemnitzacions per responsabilitat civil que superen els 62,6 milions d'euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH