El nou mapa polític és una oportunitat per crear polítiques fiscals contra la corrupció, segons Falciani

|

El nou mapa polític és una oportunitat per crear polítiques fiscals contra la corrupció, segons Falciani

El resultat de les eleccions celebrades el 24 de maig ofereix a Espanya una oportunitat per articular polítiques fiscals contra la corrupció, ha manifestat l'informàtic italo-francès Hervé Falciani. Polítiques que es puguin crear des de diferents punts de vista i no solament amb la visió del PP o del PSOE i que comptin amb les idees de partits com Podem o Ciutadans, que han fet possible que la societat entengui que "a nivell financer alguna cosa passa".

Així ho ha posat de manifest el responsable de la famosa 'llista Falciani' en la presentació aquest dilluns a Madrid del seu últim llibre, 'La caixa forta dels evasores'. En aquest context, el que anés empleat de l'HSBC s'ha mostrat il·lusionat amb els resultats electorals, ja que aquests faran possible veure qui són aquells que tenen voluntat per realitzar pactes i, per tant, per trobar solucions.

La idea del llibre és que els ciutadans entenguin que no és tan complicat canviar les coses i fer a la societat conscient que la responsabilitat del canvi resideix en ells, que "Suïssa i Luxemburg ajudin a un país com Espanya en la seva lluita contra el frau i la corrupció. Els ciutadans han de ser conscients que la responsabilitat recau en ells i poden exercir-la mitjançant el vot i la recopilació d'informació".

Falciani ha assegurat que durant el seu treball amb l'Agència Tributària s'ha trobat amb molts professionals "valents" i "amb ganes de fer les coses bé". No obstant això, els límits han vingut impostos pel costat de l'Administració, en el sentit que sense recursos no és possible que les investigacions donin resultats. En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta falta de recursos "és el resultat d'una política fiscal ineficaç i incapaç de recaptar el necessari".

Així, ha posat l'accent en la importància d'estudiar com es pot canviar el sistema impositiu per recaptar més, davant el que ha manifestat la possibilitat d'imitar a països del Nord d'Europa que apliquen una estratègia fiscal en la qual les grans empreses també paguen IVA.

Preguntat per Rodrigo Rato, l'enginyer de sistemes ha assenyalat que "l'important són els mecanismes, no els noms". Davant la repetida qüestió de quins són els noms més famosos d'aquesta llista, ell ha reiterat que s'ha de quedar en l'àmbit del secret professional, ja que la seva revelació pot jugar en contra de les investigacions que estan en marxa.

MULTES A BANCS INEFICAÇOS

"Actualment som conscients que existeixen polítics i empresaris corruptes", ha manifestat, i ha aconsellat centrar l'atenció a avaluar com s'actua localment, intentar conèixer com funcionen les coses, "com es fan els paranys", per poder actuar en contra seva.

D'aquesta forma, ha fet referència a la ineficàcia de les multes imposades als bancs. Al seu judici, el problema és que aquestes sancions no fan que l'adreça de les entitats canviï i són aquests directius els qui "saben exactament el que ocorre en les seves empreses". A més, aquestes modificacions no es produiran "sense voluntat política".

En aquest context, ha afirmat que a nivell europeu existeix un consens per protegir als bancs -on "Suïssa representa el punt feble"-, perquè aquests estan exposats a la Justícia nord-americana. Davant fraus com el de Grècia, Falciani ha criticat els pocs departaments judicials que es troben darrere dels bancs i ha afirmat que solament a França es comencen a veure avanços en aquest terreny.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH