La Llei antimorositat no és efectiva per a la realitat empresarial, segons un estudi

|

Títol de la imatge

La Llei antimorositat no ha aconseguit frenar la problemàtica que implica les grans taxes de morositat en el sector públic i privat espanyol, segons l'estudi 'Com paguem avui dia?', elaborat per l'el Centre d'Estudis de Morosología d'EAE Business School en col·laboració amb la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM).

En l'estudi es realitza una anàlisi de la legislació contra la morositat en operacions comercials i efectua una comparativa dels principals indicadors d'Espanya enfront de la Unió Europea. Així mateix, recull la majoria de les propostes presentades per la Plataforma per implementar la legislació contra la morositat.


Segons l'informe, la Llei no ha aconseguit frenar la problemàtica que implica les grans taxes de morositat en el sector públic i privat espanyol, ja que Espanya compta amb un ràtio d'impagaments sobre factures vençudes que duplica la mitjana europea, un 5,7% enfront del 2,85%, que provoca elevades pèrdues econòmiques a les empreses creditores. A més, el termini mitjà de pagament de les operacions ha augmentat fins als 95 dies, per la qual cosa gairebé duplica la mitjana europea, fixada en 47 dies.


Els principals motius de risc d'impagament per al teixit empresarial són els elevats terminis de pagament, que causen a les empreses alts costos d'ordre financer per sostenir la seva tresoreria i l'import dels comptes de clients per cobrar en els balanços de les empreses espanyoles, que és més del doble del de les d'UE.


A més, els costos financers que han d'afrontar les empreses espanyoles per finançar els seus comptes de clients fan a les empreses espanyoles menys competitives en un mercat global, ja que tripliquen els costos respecte a les empreses del nord d'Europa.


D'altra banda, el 83% de les empreses espanyoles evita acudir als tribunals per reclamar deutes a causa de la lentitud de la Justícia, mentre que el 60% opta per renunciar a part de les quantitats degudes per així reduir el deute adquirit. A més, el 70% dels empresaris s'ha vist obligat a acceptar acords comercials amb proveïdors que els obliguen a cobrar a terminis superiors als 60 dies.


Per tipus d'empresa, els principals afectats per la morositat són les pimes, les microempreses i autònoms, als quals els alts índexs de morositat suposen importants problemes de liquiditat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH