La Caixa creu que ha arribat el moment d'engegar noves reformes per assegurar el creixement

|

Títol de la imatge

El Servei d'Estudis de La Caixa creu que ha arribat el moment d'engegar noves reformes econòmiques per apuntalar el creixement, ara que la recuperació continua a bon ritme.

En concret, la Caixa es refereix a l'indicador avançat de l'OCDE, dissenyat per capturar els punts d'inflexió en el cicle econòmic, que segueix millorant i assenyala que el moment positiu del cicle espanyol es manté i fins i tot podria accelerar-se lleugerament. A més, la inflació va tornar a avançar a l'abril per tercer mes consecutiu i hauria de seguir pujant en els propers mesos gràcies a la recuperació de la demanda interna i l'augment gradual dels productes energètics.

En canvi, el deute públic va escalar al 98,4% en el primer trimestre, un nivell molt elevat que posa de manifest la necessitat de seguir amb la consolidació fiscal, en particular en matèria de reducció del dèficit estructural. D'altra banda, La Caixa aborda el fenomen de la polarització de l'ocupació a Espanya --la pèrdua progressiva de treball en sectors amb salaris mitjans-- no només durant la crisi, sinó també durant l'inici de la recuperació econòmica.


El servei d'estudis de l'entitat explica que el percentatge d'ocupats en aquests sectors ha passat del 29,3% de 2008 al 23% en 2014, mentre que s'ha incrementat el pes de l'ocupació a la franja salarial baixa i, sobretot, en l'alta.


Aquest fenomen s'observa en molts països desenvolupats i una de les principals teories per explicar-ho és que ha baixat la demanda de treballadors que realitzen tasques rutinàries que poden ser mecanitzades fàcilment, mentre ha pujat la de llocs que mantenen cert avantatge sobre la tecnologia.


A Espanya el declivi de la construcció, que concentra un volum elevat de treballadors de la franja salarial mitjana, explica part d'aquesta tendència. Però excloent la construcció, la pèrdua d'ocupació en aquest sector és del 20%, una caiguda "de calat" que supera amb escreix a les d'altres franges.


OCUPACIÓ DE MÉS QUALITAT


A més, La Caixa assegura que la polarització de l'ocupació no és un fenomen lligat exclusivament a la crisi, ja que amb l'inici de la recuperació la generació d'ocupació en els sectors de la franja salarial mitjana ha estat menor que en els extrems. D'aquesta forma, les dades posen de manifest un canvi en el patró ocupacional en l'economia i fan "crucial" potenciar una oferta educativa que permeti aprofitar les oportunitats que brinden les noves tecnologies per reemplaçar els llocs de treball mitjans per uns altres de major qualitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH