El 10% de les persones majors de 65 anys sofreix "solitud maligna"i el 70% d'aquestes pateix un problema de salut mental

|

Ancià

El 10% de les persones majors de 65 anys sofreix "solitud maligna", que és aquella que compromet greument la seva salut física o psíquica, i el 70% d'aquestes pateix un problema de salut mental associat a la solitud.

La solitud i aïllament en la gent gran com a factor de risc és un dels temes que es tracten en la XX edició de les Jornades d'Actualització en Psicogeriatría, organitzades per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell de Germanes Hospitalàries.


El doctor Manuel Martín Carrasco, director de l'Institut d'Investigacions Psiquiàtriques de Germanes Hospitalàries, explica que la solitud pot afectar al funcionament cerebral d'una forma similar a l'estrès crònic, desencadenant una sèrie de respostes anòmales a nivell endocrí o immunològic que afavoreixen l'aparició de diverses patologies. "Les més comunes són la hipertensió arterial, la diabetis, les infeccions repetides, l'ansietat o la depressió", assenyala. En el cas de les persones majors, el Dr. Carrasco afirma que "són més vulnerables a l'efecte de la solitud a causa de la disminució de la resiliència fisiològica, que és la capacitat de l'organisme de suportar i adaptar-se a condicions adverses, i a la reducció dels mecanismes de reparació, com a conseqüències naturals de l'envelliment".


La importància d'una correcta socialització


Al llarg de la vida, una persona experimenta diferents fases durant les quals es va consolidant la seva socialització. La més important és -segons el doctor Manuel Martín Carrasco- l'edat primerenca, dels 0 als 3 anys de vida, ja que determina el tipus de relacions socials que esdevindran en el futur. Així, el director de l'Institut d'Investigacions Psiquiàtriques explica que si en la primera etapa de la vida els vincles socials es formen de manera adequada, això aporta confiança, seguretat i fortalesa. Per contra, si la socialització és temorosa, al no establir-se una relació de confiança amb el proïsme, la persona tindrà relacions socials basades en la dependència o en el control. Així mateix, si la vinculació social és intermitent, l'estil de socialització serà desorganitzat i caòtic.


Quan la persona és major i es troba sola, un factor essencial a tenir en compte per disminuir el seu sentiment de solitud és el tipus de socialització que ha experimentat. En aquest sentit, és molt més complex millorar les relacions socials d'una persona major si el seu procés de socialització va ser temorós o desorganitzat que, si per circumstàncies de la vida (ex.: mort d'un ser estimat) s'ha quedat sola. "Quan s'observa una llarga trajectòria de solitud o problemes en les relacions socials, moltes vegades és necessari un abordatge personalitzat i una intervenció psicològica i, fins i tot, psiquiàtrica, sobretot si aquestes situacions no van ser tractades amb anterioritat de forma adequada", assenyala el doctor Manuel Martín Carrasco.


No obstant això, segons Carrasco, si la socialització de la persona va ser satisfactòria hi ha moltes intervencions que poden resultar eficaces, especialment les destinades a millorar la xarxa social. Per exemple, facilitar l'accés a grups, associacions de voluntaris, etc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH