Els nous ajuntaments es constituiran el 13 de juny i aquest dia es triarà a 8.122 alcaldes

|

Títol de la imatge

Els nous ajuntaments que sorgeixin de les eleccions municipals d'aquest diumenge es constituiran el dissabte 13 de juny, vint dies després dels comicis, quan se celebraran els plens en els quals seran ja triats els alcaldes de la propera legislatura.

Els ciutadans voten en les urnes a 67.640 regidors i són aquests els que triaran a 8.122 alcaldes repartits per tot el país. És la llei de règim electoral general la que fixa el calendari i el sistema, que també s'aplica en les Assemblees de Ceuta i Melilla, les ciutats autònomes que es regeixen per aquesta norma.


Els plens de constitució tindran lloc com sempre en dissabte, en aquest cas el dia 13, i en aquesta mateixa sessió es decideix ja qui pren la vara de comandament municipal. La rapidesa amb que es resol el procés no permet negociacions llargues per decidir qui arriba a l'alcaldia: només transcorren quinze dies des de les eleccions.


NEGOCIACIONS RÀPIDES


Aquest dissabte dia 13 es produirà una sola votació i serà triat qui aconsegueixi la majoria absoluta de vots. Si cap ho aconsegueix, serà directament proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista amb major nombre de vots en les eleccions i en cas d'empat, es resoldrà per sorteig. És a dir, si diversos partits volen formar una majoria alternativa a la del grup majoritari, tenen només quinze dies per posar-se d'acord i arribar al ple del dia 13 amb un candidat amb majoria absoluta.


Els municipis compten amb un nombre diferent de regidors depenent de la seva població. El nombre mínim és de tres, per als pobles amb menys de 100 residents, i no hi ha un màxim: les ciutats compten amb 25 regidors si tenen fins a 100.000 veïns i sumen un més per cada 100.000 residents o fracció. L'ajuntament més gran és el de Madrid, amb 57 edils, seguit per Barcelona, amb 41.


Tots ells no obstant això tenen en comú que el nombre d'edils és sempre imparell, per facilitar el govern municipal i la mateixa elecció de l'alcalde perquè no és possible un empat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH