Les eleccions d'aquest diumenge determinaran la nova elecció de la FEMP, que es renovarà al setembre

|

Les eleccions d'aquest diumenge determinaran la nova adreça de la FEMP, que es renovarà al setembre

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) es renovarà els dies 18 i 19 de setembre per representar el resultat de les eleccions municipals del diumenge, en el XI Ple de l'organització que se celebrarà a Madrid. En ell es decidirà la composició del Consell Territorial, de la Junta de Govern i la Presidència, en funció del pes de cada partit en les urnes.

La Federació ha estat dirigida en sis legislatures pel PSOE, dos d'elles amb Francisco Vázquez al capdavant (alcalde de La Corunya), i en altres tres pel PP, també en aquest cas amb la repetició d'una alcaldessa, la de València Rita Barberá. L'actual president, també del PP, és el regidor de Santander, Iñigo de la Serna.

Els partits trien per al lloc a alcaldes amb majories absolutes, que no poden ser destituïts a meitat de legislatura, i fins al moment han procedit de ciutats diferents: Màlaga, Zaragoza, Valladolid, Palencia, Getafe, Sevilla, La Corunya o València. La FEMP es va crear en 1981 com un òrgan d'adhesió voluntària que representa a les entitats locals en les seves relacions amb l'Estat i altres institucions. Compte avui amb 7.323 membres: 7.273 municipis, 38 diputacions provincials, una diputació foral (Àlaba), els quatre consells insulars balears i els set cabildos canaris, encara que el cens del Ple de setembre no està tancat.

Els estatuts de la institució marquen que la renovació de la FEMP es produeixi dins dels quatre mesos següents a les eleccions. L'actual Junta de Govern, que es va reunir per última vegada al març, va fixar ja la data de setembre, encara que la convocatòria oficial tindrà lloc al juliol.

REPRESENTACIÓ PLURAL

La presidència de la FEMP ha correspost sempre a PSOE o PP, els partits majoritaris, però la junta de govern inclou 25 membres de diferents formacions segons la representació que cadascú obtingui en les urnes diumenge que ve. És a dir, aquestes eleccions poden donar pas a representants de Podem i Ciutadans. En el Ple estan representades les entitats locals sòcies de la FEMP, que tenen entre dues i 100 vots cadascuna d'elles segons sigui la seva grandària. Els assistents poden presentar candidatures en llistes tancades si compten amb almenys el 5 per cent dels vots del Ple, llistes que no pertanyen a un partit sinó que poden i solen de fet incloure a varis d'ells: els aspirants representen a les entitats locals, no a les seves formacions.

En una primera votació, es tria al president i al vicepresident segon, que són els dos primers candidats de la llista més votada; el vicepresident primer serà el número u de la segona candidatura més votada. En una segona votació es tria a la resta de membres de la Junta de Govern: els deu primers candidats de la llista més votada, els nou primers candidats de la segona, i el primer candidat de la tercera, de la quarta i de la cinquena candidatura. Si una candidatura rebés dos terços dels vots, seria triada íntegrament.

20 MILIONS DE PRESSUPOST

La institució ha reduït dràsticament el seu pressupost de despesa i ingressos en els últims anys, de 60 milions en 2010 a 20 milions en 2014, encara que el gran ajust es va produir entre 2012 i 2013, quan es va retallar el pressupost en més de la meitat.

Els seus ingressos procedeixen fonamentalment de les subvencions oficials (13 milions l'any passat) i de les quotes dels seus membres (4,6 milions). Quant a les seves despeses, la meitat del pressupost va dedicada a ajudes monetàries a entitats locals (10 milions en 2014) i altres 6,7 milions, a pagar les despeses de personal. Els de explotació sumaven l'any passat altres 1,8 milions d'euros.

Els membres de la Junta de Govern i del Consell Territorial no perceben retribució o compensació alguna per exercir el seu càrrec i se'ls paga el cost de traslladar-se a les reunions. Les despeses dels viatges van aconseguir en 2014 els 250.000 euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH