Mas apunta que les municipals no marquen la "temperatura definitiva" del sobiranisme

|

Título de la imagen

El president del PP i del Govern, Mariano Rajoy, acudirà a votar aquest diumenge al Col·legi Bernadette d'Aravaca (Madrid) i la secretària general, María Dolores de Cospedal, ho farà a Albacete a les 10.00. El president de la Generalitar, Artur Mas, acudirà a les urnes una mica més tard, a les 11: 45h.

A Catalunya, els diferents polítics pasaránpor les urnes a llarg del matí: Alfred Bosch ho farà a les 9: 30h, el ministre J.Fdez, la vicepresidenta Joanna Ortega i Joan Herrera ho faran a les 10; Jaume Collboni a les 10: 30h, a la mateixa hora que el conseller Ramon Espadalery Albert Rivera; mitja hora més tard ho faran Ada Colau, l'alcalde Oriol Junqueras, Alberto Fernández i l'alcalde Xavier Trias; el president Artur Mas dipositarà el seu vot a les 11: 45h. mentre que Alícia Sánchez-Camacho ho farà a les 1h, just a la mateixa hora que lohará Miquel Iceta.

Serà la vicepresidenta Ortega qui vagi informant de la jornada electoral al llarg del matí, començant per lsa 14: 45h i després a les 16h. Serà a les 23:30 quan comuniqui els resultats electorals.


SEGUEIXI LES ELECCIONS MINUT A MINUT

18: 58h. Catalunya lidera la llista de comunitats autònomes que han augmentat la participació costat de Madrid, la Comunitat Valenciana, Melilla, Aragó, Navarra, País Basc i Galícia.


18: 46h. La participació en les eleccions municipals d'aquest diumenge ha augmentat a Catalunya sis punts fins a les 18.00 hores, situant-se en el 44,58%.

Segons ha informat la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, en una compareixença, el 2011 havien dipositat la seva papereta un 38,24% del cens. "La tendència en increment de participació s'ha mantingut", ha destacat Ortega, i ha dit que aquestes dades demostren la implicació de la ciutadania.

18: 30h. Noves dades de participació a les eleccions municipals i autonòmiques. L'índex de participació de tot Espanya a les 18.00 de la tarda era del 49,78%, molt semblant a la del 2011 que va ser del 49,19%.

17: 30h. L'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) ha criticat el Govern per no garantir el vot secret per a persones cegues a les municipals i no dotar les taules de recursos en braille com es fa a la resta d'eleccions, el que és considerat com "un retrocés en les llibertats". En una protesta organitzada conjuntament amb l'Assemblea per la Diversitat, una cinquantena de persones han format una cadena humana al carrer Rosselló de Barcelona i han demanant que les persones cegues facin constar en acta electoral la seva disconformitat respecte de l'obligació de confiar el seu vot a una altra persona.


17: 15h. La Junta Electoral de Zona de Mataró ha anul·lat les paperetes que Ciutadans va enviar als domicilis de la ciutat, perquè la candidatura inclou 30 candidats en comptes de 27, que és el nombre de regidors del consistori. Les que hi ha als col·legis electorals són vàlides

17: 01h. Els principals candidats a l'alcaldia de Barcelona han exercit el seu dret a vot als seus respectius col·legis abans de migdia i tots ells han fet una crida a la participació.

17: 00h. La jornada de les eleccions municipals i autonòmiques d'avui discorre sense problemes a tot el territori espanyol. Les primeres dades de participació revelen que Catalunya és un dels territoris en què més ha pujat la participació (amb un 32,15%), pràcticament tres punts més respecte als comicis del 2011.

16: 50h. Seguim amb les anècdotes durant la jornada electoral: Una dona ha estat detinguda per la policia, seguint l'ordre d'una jutge, després que es negués a formar part d'una mesa electoral a la localitat gallega de Monforte de Lemos. La dona ha prestat declaració davant la jutge i, posteriorment, ha quedat en llibertat.

16: 00h. Se situa en el 34,62% fins a les 14.00 hores, amb el 91,75% de taules analitzades, segons les primeres dades ofertes pel Ministeri de l'Interior. El 2011 la participació a la mateixa hora va ser del 35,81%, de manera que la participació en aquests comicis baixa més d'un punt respecte a fa quatre anys.
A Catalunya és un dels territoris en què més ha pujat la participació (amb un 32,15%), pràcticament tres punts més respecte als comicis del 2011. També ha pujat a la Comunitat de Madrid, la Comunitat Floral de Navarra i País Basc.

15: 40h. La candidata del PP a l'Ajuntament de Lleida, Dolors López, ha votat dues vegades en dues taules diferents d'un mateix col·legi electoral, ubicat al Col·legi Maristes de la ciutat, circumstància que ella mateixa ha atribuït a un error de la taula en la que ha votat primer. Dolors López ha votat en una de les tres taules envoltada de fotògrafs dels mitjans de comunicació i una vegada que ha dipositat el seu vot una vocal s'ha adonat que ella no estava en aquesta taula; després s'ha dirigit a la segona taula, en la qual sí que tenia dret a votar i ha votat.

15: 20h. Amb les dades analitzades fins ara en els col·legis electorals, la participació en aquestes eleccions municipals i eleccions autonòmiques augmenta només en quatre comunitats: Catalunya, la Comunitat Foral de Navarra, País Basc i Madrid. A la resta, les dades són inferiors respecte als de fa quatre anys.

15: 15h. També en clau catalana, la participació en les eleccions municipals d'aquest diumenge ha augmentat a la ciutat de Barcelona en 4,95 punts percentuals fins a les 14.00 hores, segons ha informat la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega. Un 32,56% dels electors de la ciutat han participat fins a les 14.00 hores, mentre l'any 2011 ho havien fet un 27,73%. "La participació ha crescut respecte l'any 2011", ha destacat Ortega, que també ha informat que la participació a Catalunya ha augmentat un 2,91%.

15: 10h. Joana Ortega confirma que s'està desenvolupant sense cap inicidencia ni anomalia. Total normalitat en el que portem de jornada electoral.

15: 00h. A Catalunya, si ha pujat la participació. Tal com informa Joana Ortega davant els mitjans de comunicació, la participació se situa en el 32,15%, pràcticament tres punts més respecte als comicis del 2011.

14: 00h. La participació en les eleccions municipals d'aquest diumenge ha augmentat a la ciutat de Barcelona en 4,95 punts percentuals fins a les 14.00 hores, ha informat la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, en una compareixença.

Un 32,56% dels electors de la ciutat han participat fins a les 14.00 hores, mentre l'any 2011 ho havien fet un 27,73%. "La participació ha crescut respecte l'any 2011", ha destacat.

13: 31h. El líder d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Joan Josep Nuet, ha fet una crida a votar perquè ha considerat que la victòria de l'esquerra "dependrà d'un vot" en molts municipis. "Aquest vot pot ser decisiu, pot obrir noves etapes i pot donar una gran alegria", ha assegurat Nuet just després de votar a Montcada i Reixach (Barcelona) passat el migdia.

Segons el coordinador d'EUiA, "la gent que ha patit i la gent que ha lluitat mereix un èxit i un canvi", ha dit acompanyat d'una vintena de membres d'ICV-EUiA.

13: 00h. El coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, ha votat el matí d'aquest diumenge a Terrassa (Barcelona), i ha assegurat que aquesta jornada electoral és rellevant perquè "està encaixada dins el procés que culminarà després de l'estiu" .

Ha dit que avui el principal objectiu és escollir els alcaldes del territori, tot i que ha reconegut que no passa inadvertit que el proper mes de setembre hi haurà eleccions catalanes.

Rull ha considerat que passi el que passi aquest diumenge "no serà decisiu" per al procés sobiranista, i ha considerat que aquestes municipals són les més complexes després de les primeres eleccions en democràcia.12: 55h. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apuntat que les eleccions municipals d'aquest diumenge poden ser un termòmetre però no marquen la "temperatura definitiva", en al·lusió als resultats que puguin obtenir les forces sobiranistes i la seva influència sobre els comicis autonòmics previstos per al 27 de setembre.

En declaracions als periodistes després de votar amb la seva dona, Helena Rakosnik, ha remarcat que aquestes són sobretot eleccions locals i que la prioritat és veure qui, com i per què governa cada municipi de Catalunya, tot i que ha reconegut que serà "inevitable" que es facin lectures dels resultats que analitzin el suport del sobiranisme.

Mas ha destacat el pes dels ajuntaments en un "moment excepcional", ha opinat que, tot i que la gent pugui creure que un vot és insignificant, molts vots acumulats en un determinat projecte acaben reforçant-lo, i ha fet broma amb que en aquesta ocasió ha estat fàcil posar les urnes, en al·lusió al procés participatiu del 9 de novembre.


12: 40h. Pedro Sánchez: "Tenim l'enorme oportunitat de canviar el que no ens agrada".


Amb aquestes paraules, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha animat a tots els ciutadans a participar en les eleccions municipals i eleccions autonòmiques que avui mobilitzen a més de 36.016.031 persones. Ho ha fet després de votar al centre cultural Volturno del municipi madrileny de Pozuelo d'Alarcón.

12: 35h. El colíder d'ICV, Joan Herrera, ha demanat aquest diumenge una "àmplia" participació en els comicis electorals municipals per tal que guanyi la democràcia i es recuperin els drets públics i socials.


"La política si no te la fas te la fan", ha dit després de votar al CEIP Llacuna al barri del Poblenou de Barcelona passades les 10 hores. "Recuperar drets públics i drets socials es fa votant i fent que amb el nostre vot això es tradueixi amb majories que defensen drets públics i socials per a tots", ha assenyalat.

12: 30h. La candidata de Ciutadans a l'alcaldia de Barcelona, Carina Mejías, ha apel·lat aquest diumenge a una alta participació en aquestes eleccions municipals perquè el futur de Barcelona es decideixi amb un ampli suport, i així es "respongui als interessos dels ciutadans" .

Ho ha dit al Centre Cívic Casinet Hostafrancs després de votar, i ha augurat que el seu partit estarà present a l'Ajuntament de Barcelona, tot i que ha evitat pronosticar resultats. "Avui és l'autèntica enquesta", ha comentat. També ha assegurat que avui únicament es decideix qui governarà durant els pròxims quatres anys, i ha apel·lat a la "sinceritat, perquè qui vulgui entendre una altra cosa s'equivoca".

12: 18h. La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, ha votat a l'Institut Jaume Balmes de Barcelona, i ha assegurat que aquestes són tan sols unes eleccions municipals i ha demanat que no s'interpretin en una clau que no correspon ja que els catalans ja tindran oportunitat de votar en unes generals i unes autonòmiques.

Ha demanat una "participació massiva de tots els que vulguin construir el futur de Catalunya", i ha afegit que és un gran dia per seguir construint la democràcia amb un gest tan senzill com anar a votar. Sobre la presència de estelades en alguns ajuntaments de Catalunya, ha assegurat que "confia que es compleixi la llei" com s'ha estat fent durant aquests dies perquè els catalans sempre han complert la llei i sempre ho seguiran fent, ha conclòs.

12: 10h. Alberto Fernández Díaz, candidat a l'alcaldia de Barcelona, també s'ha apropat a exercir el seu dret a vot. El candidat del Partit Popular ha cridat els ciutadans a participar en aquests comicis perquè "està en joc" el futur de la ciutat.


"Cal apel·lar a la màxima mobilització perquè ens juguem el futur de Barcelona, des del ple respecte a totes les opcions i amb el màxim compromís amb la ciutat", ha sostingut en declaracions després de votar al col·legi Pau Romeva de Les Corts, acompanyat de la seva filla i el seu gos 'Winston'. A més de destacar que sempre va a votar amb bones sensacions, ha mostrat la seva confiança que serà una jornada sense incidents i sense cap tipus de controvèrsies al preguntar-li si creu que els ajuntaments i institucions públiques acataran la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) i retiraran les estelades que estiguin penjades.

12: 01h. La candidata deBComú a l'Alcaldia de Barcelona, Ada Colau, ha destacat al costat de les urnes que l'únic que pot decantar en aquestes eleccions un resultat de canvi, respecte a altres edicions, és la participació, que ha vist "clau" en aquests comicis.

Colau ha votat al Centre Cívic La Sedeta, i després d'això, en declaracions als mitjans, ha dit que aquestes municipals són les eleccions a les que acudeix "amb més il·lusió", no només perquè pot ser alcaldessa, que ha confessat que també , sinó perquè ha dit no recordar un moment de mobilització i d'il·lusió com el d'aquest diumenge.

La candidata d'BComú ha posat èmfasi que en les últimes eleccions locals a Barcelona l'abstenció va arribar al 50%, i ha dit que aquesta vegada els resultats no són previsibles i que cada vot serà decisiu perquè, al seu parer, "avui més que mai els veïns de Barcelona tenen a les mans el destí de la ciutat ".

11: 55h. L'alcalde de Barcelona i candidat de CiU a la reelecció, Xavier Trias, que també ha cridat aquest diumenge a la participació en unes eleccions municipals que són "transcendents" per a la capital catalana, perquè considera que es juga molt. Trias s'ha mostrat esperançat amb els resultats d'una jornada que s'espera que es desenvolupi amb absolut civisme i ordre. L'alcalde, que ha anat a votar amb la seva sogra i la seva dona i que menjarà amb la família abans de veure "què passa" a la tarda, ha demanat als ciutadans que gaudeixin del dia i vagin a votar, perquè defensa que totes les eleccions són importants.

L'alcalde de Barcelona i la candidat de CiU a la reelecció, Xavier Trias, ha cridat aquest diumenge a la participació en unes eleccions que són "transcendents" per a la capital catalana, perquè considera que es juga molt. En declaracions als periodistes després de votar poc després de les 11.00 hores a la Via Augusta, Trias s'ha mostrat esperançat amb els resultats d'una jornada que s'espera que es desenvolupi amb absolut civisme i ordre. L'alcalde, que ha anat a votar amb la seva sogra i la seva dona i que menjarà amb la família abans de veure "què passa" a la tarda, ha demanat als ciutadans que gaudeixin del dia i vagin a votar, perquè defensa que totes les eleccions són importants.

11: 50h. L'alcaldable del PP per Barcelona, Alberto Fernández, ha cridat aquest diumenge als ciutadans de la capital catalana a participar en aquestes eleccions municipals perquè està "en joc" el futur de la ciutat.

"Cal apel·lar a la màxima mobilització perquè ens juguem el futur de Barcelona, des del ple respecte a totes les opcions i amb el màxim compromís amb la ciutat", ha sostingut en declaracions després de votar al col·legi Pau Romeva de Les Corts, acompanyat de la seva filla i el seu gos 'Winston'. A més de destacar que sempre va a votar amb bones sensacions, ha mostrat la seva confiança que serà una jornada sense incidents i sense cap tipus de controvèrsies al preguntar-li si creu que els ajuntaments i institucions públiques acataran la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) i retiraran les estelades que estiguin penjades.

11: 47h. Mariano Rajoy ha dipositat, també, el seu vot per a les eleccions del 24M, aquest matí al col·legi elecotral Bernardette d'Aravaca, a Madrid.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha votat al col·legi Sant Bernadette de Moncloa-Aravaca (Madrid), on ha assenyalat que espera que la jornada de votació es desenvolupi "sense cap problema" i ha recordat als espanyols que "cal votar ".

11: 45h. Oriol Junqueras, ha fet una crida a la participació perquè, ha recordat, "la democràcia s'exerceix a les urnes". El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i candidat de Junts per Sant Vicenç a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, ha demanat a la ciutadania que participi en les eleccions municipals perquè la democràcia s'exerceix votant i serveix per defensar "els valors de la llibertat i la justícia".

"La democràcia és una eina imprescindible per defensar els valors de la llibertat i la justícia, i la democràcia s'exerceix a les urnes, s'exerceix votant, i per tant estic convençut que el millor que podem fer en un dia com avui és anar a votar tots ", ha afirmat Junqueras als mitjans de comunicació.

El president d'ERC ha fet aquestes declaracions després de votar al Centre Cívic El Turó de Sant Vicenç dels Horts, on ha anat acompanyat de la seva dona, els seus dos fills i de diversos membres de la seva candidatura.

11: 30h. Albert Rivera, en declaracions als periodistes després de votar en un col·legi electoral de l'Eixample de Barcelona, ha advertit que si els ciutadans volen canviar les coses és important anar a votar per després no haver de queixar-se "perquè els de sempre o els que no agraden tenen el poder ". Rivera --que ha estat increpat per una dona al crit de 'fatxa, mentider' - ha confiat que Ciutadans va formar part del canvi polític a Espanya, i ha vaticinat que aquest diumenge 24 de maig és una data per "obrir en nova etapa ".

11: 29h. La candidata de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Maria José Lecha, ha animat a la ciutadania a votar per "fer fora la màfia i als lobbies" de l'Ajuntament. Ho ha fet aquest diumenge en un col·legi del districte de l'Eixample, en què ha dit que votar "és una forma més" de participar en la democràcia com també ho són, segons ella, la vaga que estan portant a terme els treballadors de Movistar .

La candidata, acompanyada pel diputat de la CUP al Parlament David Fernàndez, ha assegurat sentir-se una mica cansada perquè aquest dissabte va passar per concentració dels treballadors de Movistar, i, en preguntar qui vol que guanyi aquesta nit ha respost que "la classe treballadora ".

11: 20h. Va a les urnes el candidat del PSC per Barcelona, Jaume Collboni, que ha cridat els barcelonins a participar en les eleccions ia "prendre la paraula" per decidir conjuntament el futur de la ciutat "amb il·lusió, esperança i responsabilitat" i s'ha mostrat convençut que "avui pot ser i serà un gran dia".

Ha votat en una escola del districte de l'Eixample al barri de Fort Pienc, on ha assegurat estar il·lusionat i esperançat amb el transcurs de la jornada, i ha fet una crida a la participació per decidir el futur de "aquesta gran ciutat que és Barcelona ". El socialista ha dit que portava molt de temps esperant aquest dia, i s'ha mostrat confiat que els barcelonins votaran amb "responsabilitat, il·lusió i esperança".

11: 00h. Alfred Bosch vota en les eleccions municipals pensant "quin capital de Catalunya deixem als nostres fills".

"No només vam decidir els propers quatre anys a la ciutat de Barcelona, sinó que també quin capital de Catalunya volem per als nostres fills", ha assegurat en una atenció als mitjans després de votar a l'escola Drassanes, al districte de Ciutat Vella.

10: 30h. Obertes el 99,81% de les meses electorals a les 10.21 hores.

10: 15h. La capital catalana és una de les principals incògnites d'aquestes eleccions 2015, després que les enquestes hagin dibuixat un escenari de màxima igualtat entre l'alcalde i candidat de CiU a la reelecció, Xavier Trias, i la candidata de BComú, Ada Colau.

Conservar la vara de comandament a Barcelona és el principal repte de CiU, que vol també repetir al capdavant de les quatre Diputacions, mantenir ajuntaments on ha governat com Girona, Vic, Figueres, Reus i Sant Cugat del Vallès, i donar la sorpresa a altres com Sabadell, governat pel PSC durant anys. El 99,81% de les meses electorals a Espanya estan constituïdes a les 10.21 hores, segons les dades ofertes a la pàgina web del Ministeri de l'Interior per al seguiment d'aquests comicioswww.resultadoslocales2015.interior.es. Els col·legis electorals a la Península i Balears han obert les portes a les 9.00 hores, mentre que a l'arxipèlag canari s'ha procedit a l'obertura una hora després. Així, a les 10.21 hores s'havien obert 57.626 taules de les 57.735 previstes, de manera que quedaven per constituir-sol 109 meses electorals.

10: 10h. A Catalunya, CiU aspira a repetir com a primera força en unes eleccions municipals després d'aconseguir-per primera vegada en 2011 -quan li va prendre el lideratge al PSC-, i ho farà amb unes eleccions marcades en part pel procés sobiranista i per la previsió de uns ajuntaments més fragmentats per l'entrada de nous partits.

10: 00h. A Catalunya, els 2.730 col·legis electorals han obert les portes a les 09:00 hores perquè els 5,3 milions de ciutadans amb dret a vot en aquestes eleccions municipals puguin elegir els alcaldes dels 947 municipis d'aquesta comunitat. De les 3.681 candidatures presentades als 947 municipis, una mica menys que en les eleccions municipals de 2011 (3.811), un total de 1.603 corresponen a la província de Barcelona, 724 a Girona, 699 a Lleida i 655 a Tarragona.

En aquestes eleccions municipals tenen dret a vot a Catalunya un total de 5.376.160 persones, que elegiran 9.065 regidors.

9: 45h. En les eleccions municipals 2015, l'atenció està posada a Madrid ia Barcelona, on les candidates de dues plataformes ciutadanes que compten amb el suport de Podem -la ex jutgessa Manuela Carmena, de 71 anys a Madrid, i l'activista antidesnonaments Ada Colau en Barcelona- amenacen amb arrabassar el poder als partits tradicionals.

09: 33h. Les eleccions d'aquest diumenge determinaran la nova direcció de la FEMP, que es renovarà al setembre.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) es renovarà els dies 18 i 19 de setembre per representar el resultat de les eleccions municipals de diumenge, al XI Ple de l'organització que se celebrarà a Madrid. En ell es decidirà la composició del Consell Territorial, de la Junta de Govern i la Presidència, en funció del pes de cada partit a les urnes.

9: 10h. Un total de 36.016.031 persones estan cridades avui a les urnes per elegir 67.640 regidors i 802 diputats autonòmics i, al seu torn, escolliran 8.122 alcaldes a tot el país i 13 presidents de comunitat autònoma, els de totes menys Galícia, País Basc, Catalunya i Andalusia.

De les més de 36 milions de persones que poden exercir el seu dret a vot en aquestes eleccions municipals i autonòmiques, 386.230 s'enfronten per primera vegada a les urnes.

9: 07h. Obren els col·legis electorals a les 9:00 hores sense cap incidència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH