El Consell de Ministres aprova aquest divendres el Projecte de Llei de Seguretat Nacional

|

El Consell de Ministres aprova aquest divendres el Projecte de Llei de Seguretat Nacional

El Govern té previst ha aprovat durant la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres al Projecte de Llei Orgànica de Seguretat Nacional, contemplada en l'Estratègia de Seguretat Nacional i que busca millorar la coordinació entre departaments ministerials en la seva actuació davant situacions d'emergència.

La reunió del Consell de Ministres ha estat presidida pel cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, i comptarà amb la presència de tots els membres del Gabinet a excepció del ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, José Manuel García Margallo, que viatja a Riga (Letònia) per assistir al Cim entre la Unió Europea i l'Associació Oriental.La Llei de Seguretat Nacional, l'avantprojecte de la qual ja va ser vist en Consell de Ministres el passat 16 de gener, s'enquadra dins de l'Estratègia de Seguretat Nacional, aprovada pel Consell de Ministres al maig de 2013 i que va obtenir el vistiplau del Consell de Seguretat Nacional el passat 31 d'octubre.


En la seva redacció ha comptat amb les aportacions dels Ministeris d'Afers exteriors i Cooperació, Defensa, Interior i Presidència i cerca com a últim objectiu el de millorar la coordinació entre departaments ministerials en la seva actuació davant situacions d'emergència. En aquest sentit, aborda la seguretat nacional com una política d'Estat que, sota l'adreça del president del Govern, implica a totes les administracions públiques i a la societat en general. Segons va concretar en el seu moment la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, té la finalitat de regular un "funcionament òptim dels recursos de l'Estat per a la defensa de la seguretat dels ciutadans", potenciant així les capacitats de tot l'Estat per "respondre davant situacions de crisis".

Entre altres qüestions, la llei introdueix un nou concepte, la "situació d'interès per a la seguretat nacional", que ve a completar un "buit normatiu" que existeix encara entre un estat de normalitat i la declaració dels estats d'alarma, excepció o lloc.La coordinació dins d'aquest nou sistema de seguretat nacional no es limitarà a les administracions públiques, sinó que, segons l'avantprojecte, es podrà acudir a recursos privats sobre la base de "uns principis que guiaran la participació de la societat en general per salvaguardar la seguretat nacional". D'aquesta forma, delimita i concreta les funcions que, en matèria de seguretat nacional, exerciran les Corts Generals, el Govern en el seu conjunt, el president del Govern, els ministres i el Consell de Seguretat Nacional.ASSESSORAR I COORDINARA aquest últim organisme, amb caràcter de comissió delegada del Govern, se li atorguen dues funcions: l'assistència i assessorament al president del Govern en els àmbits de la seva competència i l'adreça i coordinació de les actuacions de gestió de les situacions de crisis. En aquest últim àmbit, busca "facilitar la detecció i valoració de riscos i amenaces, l'agilitació del procés de presa de decisions i la coordinació de la resposta en situacions d'alteració de la normalitat". El Consell de Seguretat Nacional compte, com a secretaria tècnica i òrgan de treball permanent, amb el Departament de Seguretat Nacional.


En aquesta norma es formalitza també el Comitè de Situació, un comitè especialitzat en gestió de crisi que opera com a òrgan col·legiat de suport al Consell de Seguretat Nacional. La seva implantació busca afavorir la "rapidesa i flexibilitat" en la resposta a les situacions de crisis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH