Metges i pacients creen l'Aliança de l'Arítmia per millorar la informació, diagnòstic i tractament

|

Metges i pacients creen l'Aliança de l'Arítmia per millorar la informació, diagnòstic i tractament

La Secció d'Electrofisiología i Arítmies (SIGUI) de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), la Federació Espanyola d'Associacions d'Anticoagulados (FEASAN) i la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc) han creat l'Aliança de l'Arítmia amb l'objectiu de millorar la informació, diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia que afecta a un milió de persones a Espanya.

Així ho han anunciat aquest dijous el president de la nova associació i cap de la Secció d'Arítmies de la SEC, Ángel Moya; el vicepresident primer i membre de FEASAN, Ricardo Barat; i el vicepresident segon i vicepresident de Semfyc, Salvador Tranche.

"L'objectiu és millorar la informació del pacient, educar-li en el maneig de la seva malaltia perquè s'adhereixi al tractament i, al seu torn, aconseguir que els col·lectius de professionals detectin les necessitats dels pacients i les millorances que requereixen en la seva teràpia", ha explicat Moya.

I és que, les arítmies cardíaques provoquen uns 24.000 defuncions cada any i són les responsables del 50 per cent dels ingressos hospitalaris. A més, un de cada quatre majors de 40 anys patirà aquest problema i la incidència, segons dades epidemiològiques, està creixent en els últims anys.

Si bé, tal com ha comentat Moya, no totes les arítmies són "perilloses", és necessari detectar-les i tractar-les al temps per evitar futures complicacions com, per exemple, la mort sobtada. En aquest sentit, Tranche ha informat que la fibril·lació auricular és el tipus d'arítmia més freqüent en les consultes d'Atenció Primària, atès que afecta a entre l'u i el dos per cent dels pacients.

"El metge de família és el primer professional sanitari al que freqüentment acudeix el pacient. Determines arítmies succeeixen sense o amb escassos símptomes, encara que unes altres produeixen símptomes inespecífics com a marejos o malestar general. Igualment, un nombre considerable dels pacients que sofreixen una parada cardiorrespiratòria són atesos per professionals d'AP, per la qual cosa és necessari que coneguin en profunditat aquesta patologia, les seves causes i possibles conseqüències, així com que comptin amb formació en habilitats i coneixements", ha postil·lat l'expert.

SÍMPTOMES DE L'ARÍTMIES

De fet, Moya ha reconegut que algunes arítmies, "fins i tot les greus", no produeixen símptomes pel que solen ser diagnosticades "per casualitat", principalment en les consultes d'Atenció Primària. Si produeix símptomes, els més comuns són dolor intens en el pit, desmais, mareig, vertigen, pal·lidesa, dificultat per respirar i sudoració.

"És important que la ciutadania conegui ben els signes d'alerta per poder diagnosticar-la quan abans. Cal tenir en compte que els qui estem diagnosticats de fibril·lació auricular tenim un risc cinc vegades major que la població general de sofrir un ictus. Per això, és essencial detectar-la precoçment i que el pacient s'impliqui en el control del tractament anticoagulant, atès que una mala adherència pot condicionar la nostra vida", ha abundat Barat.

Amb la finalitat de conscienciar tant a professionals com a pacients en aquesta malaltia, les associacions han creat aquesta aliança, oberta a la incoporación d'altres organitzacions, que, tal com ha avançat el president, ja té en marxa dos projectes.

El primer es basa en la creació d'una enquesta, tant per part dels pacients com de metges no especialistes, dels dispositius per al tractament de les arítmies, com són marcapasos i desfibril·ladors, perquè són "complexos", de "ampli ús" entre la població i sobre els quals hi ha un "cert desconeixement".

Finalment, l'Aliança organitzarà un 'Workshop' sobre les arítmies en el qual professionals sanitaris i pacients debatran sobre la situació actual de les diferents tipologies d'arítmies proposant un full de ruta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH