La bretxa entre rics i pobres aconsegueix un nou rècord per la crisi, segons l'OCDE

|

La bretxa entre rics i pobres aconsegueix un nou rècord per la crisi, segons l'OCDE

La desigualtat entre rics i pobres ha aconseguit un nivell rècord com a conseqüència de la crisi, segons reflecteix un informe elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que assenyala un "important" augment de la bretxa en els ingressos entre les llars més i menys afavorits a Espanya.

"La bretxa entre rics i pobres segueix ampliant-se", afirma l'OCDE en un informe que assenyala amb dades de 2013 a Xile, Mèxic, Turquia i EUA com els països amb major desigualtat, mentre Dinamarca, Eslovènia, República Txeca i Noruega mostraven la menor diferència.

Segons l'organització, el 10% més ric de la població mundial aconsegueix en l'actualitat ingressos 9,6 vegades majors que el 10% dels més pobres, incrementant-se així la bretxa observada en la passada dècada, quan la proporció era 9 a 1 o de 7 a 1 en els anys 80.

"Hem aconseguit un punt d'inflexió", va reconèixer a París el secretari general de l'organització, Angel Gurría, en assenyalar que la desigualtat ha aconseguit "el seu nivell més alt des que van començar els registres".

Així, l'informe "Tots junts: Per què menys desigualtat beneficia a tots" assenyala que la riquesa cada vegada està més concentrada en la part alta, accentuant el desavantatge de les llars menys afavorides.

De fet, en 2012, entre els 18 països membres de l'OCDE amb dades comparables el 40% de les llars més pobres posseeix únicament el 3% de la riquesa, mentre que el 10% més ric controlava la meitat i el 1% un 18% de la riquesa.

Referent a això, Gurría va subratllar que l'evidència demostra que la desigualtat "és dolenta per al creixement", per la qual cosa la raó de prendre mesures és tant econòmica com a social.

"No fent front a la desigualtat, els governs estan retallant el teixit social dels seus països i perjudicant al seu creixement a llarg termini", va afegir.

Per reduir la desigualtat i impulsar el creixement inclusiu, l'OCDE recomana promoure la igualtat de gènere en l'ocupació, estimular la inversió en educació, així com la formació al llarg de la vida laboral.

FORT INCREMENT A ESPANYA DURANT LA CRISI

En el cas d'Espanya, l'OCDE assenyala que la desigualtat dels ingressos en les llars s'ha incrementat de manera important a Espanya durant la crisi.

No obstant això, la OCDE conclou que la desigualtat de la riquesa a Espanya és menor que la mitjana dels seus membres, ja que a Espanya el 10% més ric acumula el 43% de la riquesa total, mentre que el 60% més pobre posseeix el 20% de la riquesa de les llars, enfront del 13% en l'OCDE.

"La desigualtat d'ingressos nets va disminuir des de mitjan anys 80, però va augmentar fortament entre el 2007 i el 2011, encara que ha experimentat una reculada en el 2012", apunta l'organització.

A Espanya, les llars amb menors ingressos han sofert una caiguda anual dels seus ingressos del 13% entre 2007 i 2011, comparat amb la baixada de l'1,4% entre el 10% més ric.

L'organització explica que l'augment de la desigualtat d'ingressos del treball durant la crisi es deu a Espanya a la important caiguda de l'ocupació, que explicaria 6 dels 8 punts de l'increment, mentre que la dispersió dels salaris contribuiria en 2 punts.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH