Brussel·les alerta que el 17% d'aus està amenaçada i només el 16% d'hàbitats en la UE presenta avaluació favorable

|

Brussel·les alerta que el 17% d'aus està amenaçada i només el 16% d'hàbitats en la UE presenta avaluació favorable

La Comissió Europea ha alertat de la necessitat de millorar els ecosistemes i la situació de les espècies en la Unió Europea després de constatar que el 17% de les aus està amenaçada i un altre 15% estan pràcticament amenaçat, en declivi i empobrides, mentre que la immensa majoria dels hàbitats és desfavorable atès que el 47% dels analitzats presenten una resultat inadequat i un 30% dolent. 

Es tracta del primer informe publicat fins avui que cobreix tant la directiva d'Hàbitats com la directiva d'Aus gràcies a la contribució de dades dels Estats membres per avaluar l'estat de la naturalesa en el període entre 2007 i 2012.

En el cas de les aus silvestres, el 52 per cent de totes les espècies avaluades presenta un estat segur a partir de dades de població que cobreixen el període 2008-2012, segons constata l'informe.

No obstant això, entorn del 17% de les espècies segueixen estant amenaçades i un altre 15 %, gairebé amenaçades, en declivi o empobrides, inclosa l'alosa comuna (Alauda arvensis) i l'agulla colinegra (Limosa limosa), mentre que en el 16% de les espècies es desconeix l'estat de la seva situació.

L'Executiu comunitari constata en canvi que algunes espècies d'aus semblen estar beneficiant-se de mesures de conservació específiques dirigides a l'adaptació de les pràctiques en l'ús de la terra, especialment en el cas de llocs que formen part de la Xarxa Natura 2000 d'espais protegits, que ocupa el 18% del territori de la Unió i ha contribuït a la conservació de les espècies i els diferents tipus d'hàbitats.

Així, reconeix els exemples positius d'alguns programes agromedioambientales o de gestió del sòl que han tingut èxit a Espanya, així com en altres països com Portugal, Àustria, Hongria i Alemanya, que han contribuït a recuperar l'avutarda (Otis triga).

El quebrantahuesos (Gypaetus barbatus) i la malvasía cabeciblanca (Oxyura leucocephala) també han vist augmentada la seva població de forma espectacular gràcies a plans d'acció específics gràcies a ajudes del programa LIFE.

En el cas d'altres espècies protegides per la directiva d'Hàbitats, l'Executiu comunitari conclou que més de la meitat, el 60%, es troben encara en un estat desfavorable (42% inadequat i 18% dolent) i preocupa especialment la situació de les prades, els aiguamolls i els hàbitats de dunes, si ben el 23% de les avaluades es troba encara en un estat favorable.

L'estat de conservació dels diferents tipus d'hàbitats llança encara pitjors resultats ja que amb prou feines un 16% de les avaluacions obté un resultat favorable i el 77% desfavorable (47% inadequat i 30% dolent).

L'Executiu comunitari identifica pràctiques agrícoles com la modificació de les pràctiques de cultiu, el sobrepastoreo, l'abandó de sistemes de pasturatge, la fertilització i els plaguicidas entre les principals amenaces per als hàbitats, així com modificació de les condicions naturals provocada per les activitats humanes, notablement pels canvis hidrològics.

El comissari de Medi ambient, Assumptes Marítims i Pesca, Karmenu Vella, ha reconegut que l'informe presenta "un panorama global desigual" i ha advertit de "la magnitud dels problemes que queden per resoldre", alguna cosa necessari "ja que la salut dels europeus i la de la nostra economia depenen de la salut de la naturalesa".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH