Emilio Lledó, Premio Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats

|

Emilio Lledó, Premio Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats

El filòsof Emilio Lledó ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2015. Es tracta del tercer dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any la Fundació Princesa d'Astúries, i que compleixen amb aquesta la seva XXXV edició. Aquesta candidatura ha estat proposada per Antonio Fernández de Alba, membre de la Real Acadèmia Espanyola.

Emilio Lledó Íñigo (Sevilla, 5 de novembre de 1927) es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Madrid (1952) i va estudiar tres anys a la Universitat d'Heidelberg (Alemanya) amb una beca de la Fundació Alexander von Humboldt. Allí va tenir ocasió d'imbuir-se de la filosofia alemanya de postguerra i de conèixer a Hans-Georg Gadamer, Karl Löwith i Otto Regenbogen.

Aquest últim li va encaminar cap a la filologia clàssica. En 1955 va tornar a la Universitat de Madrid, com a professor ajudant, i es va doctorar en 1956. Un any després, va tornar a la Universitat d'Heidelberg com a lector d'espanyol i en 1964 va obtenir la càtedra de Fonaments de Filosofia i Història dels Sistemes Filosòfics a la Universitat de la Llacuna (Tenerife).

En 1967 es va traslladar a la de Barcelona com a catedràtic d'Història de la Filosofia. En 1978 va ingressar a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) de Madrid com a catedràtic de Filosofia, on va romandre fins a la seva jubilació. Membre vitalici de l'Institut per a Estudis Avançats de Berlín (1988), va ser triat membre de la Real Acadèmia Espanyola en 1993, ocupant la butaca 'l' i exercint, entre 1998 i 2006, el càrrec d'acadèmic bibliotecari. També va ser president del comitè d'experts que va elaborar l'Informe per a la reforma dels mitjans de comunicació de titularitat de l'Estat (2005).

Ha exercit un important paper en la recuperació de la filosofia grega i l'Hel·lenisme a Espanya i ha contribuït al desenvolupament de l'hermenèutica en el panorama de la filosofia espanyola contemporània. Lledó considera que el llenguatge és un element essencial en el pensar i en la manera d'instal·lar-se l'home en la societat o en la naturalesa. Opina que la filosofia no és sinó la meditació sobre tal instal·lació i la història de la filosofia s'entén com a memòria col·lectiva del complex procés seguit per la humanitat.

Autor de més d'un centenar de treballs de recerca, ha publicat articles en les més prestigioses revistes filosòfiques internacionals i ha escrit al voltant de vint obres, com 'El silenci de l'escriptura' (1981), pel qual en 1992 va obtenir el Premi Nacional d'Assaig; 'Memòria de l'ètica' (1995); 'Llenguatge i història' (1996); 'Imatges i paraules: assajos d'humanitats' (1998); 'L'epicureisme' (2003); 'Elogi de la infelicitat' (2006); 'Filosofia i llenguatge' (2008); 'Assajos per a una educació democràtica' (2009), 'L'origen del diàleg i de l'ètica. Una introducció al pensament de Plató i Aristòtil' (2011) i 'Els llibres i la llibertat' (2013). També publica articles d'actualitat en el diari El País.

Membre de l'Institut Internacional de Filosofia, Lledó posseeix la Gran Creu de l'Ordre Civil d'Alfonso X el Sabio i és doctor honoris causa per les universitats de la Llacuna, de les Illes Balears i de Lleida. Nomenat en 2003 Fill Predilecte d'Andalusia, ha estat guardonat amb el 'Premi Alexander von Humboldt' (Alemanya, 1990), el 'Internacional Menéndez Pelayo' (2004), el 'Fernando Lázaro Carreter' (2007), el 'María Zambrano de la Junta d'Andalusia' (2008), el 'Giner dels Rius de Sevilla' (2013), el 'José Luis Sampedro del Festival Getafe Negre' (2014), el 'Antonio de Sancha de l'Associació d'Editors de Madrid' (2014), el 'Internacional d'Assaig Pedro Henríquez Ureña de l'Acadèmia Mexicana de la Llengua' (2014) i el 'Premi Nacional de les Lletres Espanyoles' (2014), entre uns altres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH