La crisi econòmica té efectes sobre els hàbits de consum d'alcohol, cànnabis i tranquilitzants

|

Augmenta el consum problemàtic de cànnabis entre els joves de 14 a 18 anys

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), conjuntament amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), acaben de publicar un article que mostra que els hàbits de consum d'alcohol, cànnabis i tranquilitzants canvien en les etapes de recessió econòmica. L'estudi ha examinat els canvis en el consum d'aquestes substàncies entre dos períodes, abans i durant la crisi econòmica a Espanya, i ha identificat les diferències entre individus ocupats i aturats.

"Els resultats mostren que, a pesar que el consum excessiu diari d'alcohol va disminuir durant el període de recessió econòmica (2009-2011), van augmentar els episodis puntuals de consum excessiu tant en homes com en dones, amb independència de la situació laboral "explica Antonia Domingo, investigadora del grup d'investigació en epidemiologia de les drogues d'abús de l'IMIM i principal responsable del projecte. "El consum esporàdic de cànnabis entre homes i dones parats d'entre 35 i 64 anys també va augmentar, així com l'ús de tranquilizantes entre els homes d'entre 15 i 64 anys amb treball i entre les dones d'entre 35 i 64 anys amb independència de la seva situació laboral "afegeix.


Per dur a terme l'estudi es va emprar la "Enquesta Domiciliària sobre Alcohol i Drogues a Espanya (EDATS)", una enquesta representativa a nivell nacional per a la població de 15 a 64 anys, de la qual es van excloure tots els individus econòmicament inactius (estudiants, mestresses de casa, pensionistes i discapacitats) obtenint una mostra total de 62.440 individus. Es van analitzar les prevalences de consum d'alcohol, cànnabis i tranquilizantes entre 2005-2007, quan l'economia espanyola seguia creixent, i entre 2009-2011, amb la recessió econòmica en curs. En relació a l'alcohol, es va calcular la mitjana diària de consum excessiu d'alcohol (?40g d'etanol per als homes i de ?24g per a les dones); i també el consum de 5 o més begudes en una franja de dues hores.


L'anàlisi durant la recessió econòmica mostra una reducció del consum excessiu diari d'alcohol en totes les franges d'edat, independentment de l'estat de ocupació, excepte a la franja de dones de 15 a 34 anys, que es va mantenir. Aquesta disminució podria estar motivada perquè les dificultats econòmiques no permeten un consum mantingut d'alcohol. D'altra banda, l'increment de consum esporàdic excessiu podria ser una manera de fer front a l'ansietat i l'angoixa emocional davant l'amenaça, real o percebuda, de pèrdua del treball o de dificultats financeres. De totes formes, fan notar que ja des dels anys vuitanta s'ha observat la tendència a la disminució de la mitjana de consum diari d'alcohol, mentre que el consum puntual excessiu va en augment. Les diferències en el consum entre individus amb treball o sense també va mostrar diferències per sexe, on els homes aturats tenien més tendència al consum excessiu d'alcohol, mentre que entre les dones, eren les joves ocupades les que tenien més probabilitat de consum esporàdic excessiu. Aquests resultats il·lustren les diferències entre homes i dones en la conducta de beure, així com els canvis relacionats amb els rols de gènere.


"L'augment del consum esporàdic de cànnabis entre la població de 34 a 65 anys, independentment del sexe, es pot haver iniciat com una manera de fer front a l'ansietat en una situació de desocupació, quan a més es disposa de més temps lliure. L'increment de l'ús intensiu de tranquilizantes s'ha donat essencialment en els homes amb treball i en les dones de 34 a 65 anys, ocupades o no "explica Esther Colell, primera signant de l'article.


Estudis anteriors ja van revelar que la inseguretat sobre el futur del treball i les condicions de treball precàries, afavorien l'ús d'aquests medicaments, sobretot entre els homes, ja que sembla que estan més afectats que les dones pels canvis en el cicle econòmic. "Les polítiques per limitar la disponibilitat d'alcohol i el manteniment dels sistemes socials per protegir a les persones en situacions d'atur i dificultats econòmiques, així com estratègies per garantir condicions de treball més segures, són importants per evitar la deterioració de la salut mental i/o abús de substàncies durant les recessions econòmiques "conclouen els autors.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH