El 32% dels professors universitaris treballa competències d'emprenedoria en classe

|

El 32% dels professors universitaris treballa competències d'emprenedoria en classe

El 32% dels professors de les universitats públiques catalanes han treballat competències relacionades amb l'emprenedoria i l'autoocupació en les seves assignatures enfront del 68%, segons l'estudi 'Emprenedoria i universitat. Diagnòstic, bones pràctiques i línies d'actuació en l'àmbit universitari català', que ha detectat un "estigma" en el concepte perquè s'associa a l'empresa.

En roda de premsa aquest dilluns, han presentat l'estudi la codirectora del grup Formació Docent i Innovació Pedagògica (Fodip) de la Universitat de Barcelona (UB), Núria Serrat; el director del departament de Ciència de La Caixa, Ignacio López Verdeguer, i el líder de l'estudi, Francesc Imbernon.

El treball, que forma part del programa RecerCaixa i s'ha elaborat en dos anys i mitjà en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup), ha enquestat a 735 alumnes, 161 professors i 29 vicerectors d'investigació, caps d'estudis i directors de càtedres de sis universitats catalanes.

ESTIGMATITZACIÓ

En iniciar la investigació, els autors van observar que existia una estigamatización que creava rebuig sobre el concepte d'emprenedoria perquè s'associa al mercantilisme, al neoliberalisme i a la creació d'empreses, en comptes d'entendre-ho com a "competències per a la vida", com tenir iniciativa, autonomia i idees.

"Molta gent no accepta aquest terme, però després assumeixen moltes competències emprenedores", ha afirmat Imbernon, que destaca que els docents sí imparteixen competències relacionades amb l'emprendeduría, com la responsabilitat -un 4,12 sobre 5-, el treball en equip -un 3,98-, les habilitat de comunicació -un 3,93-, i el treball autònom -un 3,74-.

El mateix succeeix amb els estudiants, el 37% diu que ha estudiat aspectes relacionats amb l'emprendeduría en les seves assignatures, enfront del 63% que no el fet: "És un tema que hem de solucionar perquè als alumnes no els arriba que això sigui útil per a la seva autoocupació".

El 14% dels professors diu que l'assignatura que imparteix contempla continguts específics sobre emprendeduría definits en els plans d'estudis, i les carreres on més es fa és en Economia, Dret, Enginyeries i Belles arts.

PROPOSTES DE MILLORA

Com a propostes de millora, l'estudi defensa canviar el concepte pel de "competències per a la vida"; treballar aquestes capacitats de forma transversal en assignatures durant la carrera amb una coordinació de plans docents; visibilizar i sensibilitzar sobre la seva importància, i potenciar programes.

També proposen que les universitats estableixin una partida pressupostària concreta per destinar-la a l'emprendeduría i que no formin part intrínseca del capítol de personal; formar al professorat, i establir un sistema d'avaluació d'aquestes competències, entre unes altres, com utilitzar el prácticum i l'estudi de final de grau per aplicar-ho.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH