El Congrés blinda per Llei que ni pobresa ni discapacitat puguin ser causa per separar a un menor dels seus pares

|

El Congrés blinda per Llei que ni pobresa ni discapacitat puguin ser causa per separar a un menor dels seus pares

La situació de pobresa no podrà ser un factor a tenir en compte per separar a un menor dels seus pares ni tampoc la discapacitat del nen o d'algun dels seus progenitors.

Així ha queda redactat en una esmena transaccional d'entre el mig centenar aprovades i introduïdes aquest dilluns en el text del projecte de Llei de Protecció a la Infància i a l'Adolescència, que ha estat aprovada, amb els vots del PP, per la Comissió de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del Congrés dels Diputats.

D'aquesta forma, enfront del text original que establia que "la situació de pobresa dels progenitors, tutors o guardadores no podrà ser l'única circumstància per valorar la situació de desemparament", en la nova redacció acordada per PP, l'Esquerra Plural i Grup Parlamentari Mixt, es precisa més clarament que la pobresa "no podrà ser tinguda en compte" per separar al menor de la seva família.

REGISTRE UNIFICAT DE MALTRACTAMENT INFANTIL

Així mateix, el Grup Popular i el Grup Socialista han acordat mitjançant una altra esmena transaccional incloure en l'articulat de la llei la disposició de desenvolupar un Registre Unificat de Maltractament Infantil, que se sumeixi a l'obligació de les comunitats autònomes i l'Administració General de l'Estat d'establir un sistema d'informació compartit que permeti conèixer la situació de la protecció als nens, nenes i adolescents a Espanya, amb dades per gènere i discapacitat.

D'altra banda, després d'aprovar-se les esmenes transaccionals, el redactat de la norma incorpora una nova disposició addicional per la qual es garanteix l'atenció integral a joves extutelados, concretament, la seva formació en habilitats per propiciar la seva autonomia en complir els 18 anys, l'allotjament i la formació per a l'ocupació.

Sobre les famílies d'acolliment, el nou text afegeix que les famílies acollidores tindran "els mateixos drets" que l'Administració reconeix a la resta d'unitats familiars però també "les mateixes obligacions" respecte del menor acollit.

ASSESSORAMENT A TUTELADES EMBARASSADES

Al seu torn, la Comissió ha aprovat una esmena transaccional de CiU i PP segons la qual s'afegeix un nou apartat referit a "les menors i les joves subjectes a mesures de protecció que estiguin embarassades" i es dicta que "rebran l'assessorament i suport adequats a la seva situació" i que en el pla individual que es realitzi a la menor es contemplarà "la protecció del nounat".

AL PLE DE LA CÀMERA EL 28 DE MAIG

El projecte de Llei de Protecció a la Infància i a l'Adolescència, que haurà de ser confirmat pel Ple, previsiblement el proper 28 de maig, per remetre-ho al Senat, té l'objectiu d'agilitar els processos d'acolliment i adopció per afavorir que els nens, especialment els menors de tres anys, romanguin amb una família.

A més, amb aquesta norma es crea l'adopció oberta, que permetrà al menor mantenir alguna classe de contacte amb la seva família biològica sempre que ho estableixi un jutge, i amb el vistiplau tant del propi adoptat com de les famílies de procedència i adoptiva.

Igualment, es regula el dret a l'accés als orígens dels adoptats, de manera que les entitats hauran de conservar la informació sobre el menor durant almenys 50 anys.

D'altra banda, la norma reconeix com a víctimes de violència de gènere als menors i preveu que puguin romandre amb les seves mares i regula per primera vegada els centres per a menors amb problemes de conducta.

Al seu torn, el text renova el marc de protecció dels menors, especialment dels quals es troben en una situació més vulnerable, com el cas dels menors estrangers, als quals se'ls reconeixeran els drets a l'educació, assistència sanitària i accés als serveis socials en les mateixes condicions que els espanyols. Als menors amb discapacitat se'ls garantirà plena accessibilitat, així com uns serveis socials especialitzats i adaptats.

En matèria de prevenció, s'imposa com a requisit per exercir professions que impliquin contacte són nens, no haver estat condemnat per delictes contra la llibertat sexual, tracta i explotació.

REGISTRE DE DELINQÜENTS SEXUALS

Entre les novetats introduïdes pel PP a través d'esmena, destaca la creació del Registre de Delinqüents Sexuals, que contindrà la identitat dels condemnats per delictes contra la llibertat i indemnidad sexual, tracta d'éssers humans, explotació de menors i informació sobre el seu perfil genètic d'AND i que serà confidencial.

A més, la llei modifica la Llei d'Estrangeria a fi d'ampliar de 30 a 90 dies el període de reflexió que es concedeix a les víctimes de tracta amb finalitats d'explotació perquè decideixin si col·laboren o no amb la justícia en la investigació dels delictes comesos contra elles.

Al seu torn, es reforma la Llei per a la Millora del Creixement i l'Ocupació de l'any 2006 per bonificar a els qui donin ocupació a víctimes de tracta d'éssers humans amb una bonificació per a l'ocupador d'1.500 euros a l'any durant dos anys per treballador contractat de forma indefinida.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH