Indústria baixarà un 10% el butà aquest dimarts, després de fer-ho un 9,7% al març

|

Indústria baixarà un 10% el butà aquest dimarts, després de fer-ho un 9,7% al març

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme aplicarà a partir del dimarts una baixada del 10,6% en el preu de la bombona de butà, que passarà de costar 15,8 euros a 14,11 euros.

La revisió del dimarts es produirà amb prou feines cinc dies abans de les eleccions municipals previstes per al diumenge 24 de maig i suposarà un alleujament para prop dels 8 milions de consumidors de butà.

Aquesta baixada tindrà lloc a més dos mesos després que al març Indústria apliqués una rebaixa inicial del 9,7% pel que fa al preu de 17,5 euros en el qual es trobava la bombona des de feia més d'un any. Amb la nova revisió, el butà acumula ja un descens del 19%.

La mesura s'adopta després del continuat abaratiment de la matèria primera, la translació de la qual al preu regulat ha quedat parcialment esmorteïda per la pèrdua de valor de l'euro enfront del dòlar.

A més, es produeix una vegada absorbit el dèficit de tarifa temporal que havia acumulat el butà fins a mitjan any passat. El desajustament ha pogut eliminar-se gràcies a les fortes baixades en els preus de les matèries primeres dels últims mesos.

El Ministeri d'Indústria va publicar al març l'ordre ministerial amb el nou mecanisme de fixació de preus del butà, en la qual ja es preparava l'escenari per a fortes baixades tant aquest mes com ara al maig.

L'ordre ministerial contempla una nova fórmula per establir el preu del gas liquat del petroli (GLP) envasat i un retoc en el calendari de les revisions, que a partir d'ara es realitzaran en el tercer dimarts de cada bimestre.

La nova regulació també elimina de forma excepcional per a març i maig el topall del 5% a l'alça o a la baixa en la revisió bimestral de preus, la qual cosa ha permès que l'abaratiment durant aquests mesos sigui molt superior al previst.

El preu regulat afecta a les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, consistents en envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilos i inferior a 20 quilos, la tara dels quals sigui superior a 9 quilos.

EQUILIBRI TARIFARI

A partir d'ara, la tarifa de butà parteix d'un equilibri tarifari, sense dèficit ni superàvit. Les variacions dels propers mesos en les cotitzacions internacionals es repercutiran a l'alça o a la baixa en percentatges no superiors al 5%, i l'excedent es traslladarà a dèficit o superàvit per a la seva posterior absorció en bimestres posteriors.

En tot cas, la situació regulatòria no es troba del tot resolta, ja que el sector adverteix de les dificultats de les empreses distribuïdores, que han de treballar amb volums de repartiment molt inferiors sense haver experimentat millores en els marges. Per aquest motiu, aspiren al fet que se'ls reconegui una millora en la fórmula de revisió.

El sector també reclama que la fórmula permeti repercutir sobre el consumidor el cost de les noves obligacions per a les empreses del Fons Nacional d'Eficiència Energètica, que ja es troba recorregut en el Tribunal Suprem per diversos operadors.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH