Prop de 10 milions d'espanyols hipertensos no tenen controlada la seva malaltia

|

Prop de 10 milions d'espanyols hipertensos no tenen controlada la seva malaltia

Dels 14 milions d'espanyols que pateixen hipertensió, uns 9,5 no estan controlats i, d'ells, 4 milions estan sense diagnosticar, segons ha informat la Societat Espanyola d'Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), amb motiu del Dia Mundial de la Hipertensió.

En aquest sentit, si es té en compte, tal com ha comentat el president de la SEH-LELHA, Julián Segura, que encara que en l'actualitat les malalties cardiovasculars segueixen sent la primera causa de mortalitat a Espanya, la hipertensió és una patologia prevenible i tractable, ja que depèn en gran mesura dels hàbits de vida i del compliment del tractament prescrit.

"A més, una vegada es pateix hipertensió, si es controla adequadament, no implica grans riscos per a la salut. Els problemes poden originar-se quan no es té un control de la malaltia, es deixa de seguir la medicació, etc. En aquests casos poden sorgir complicacions importants com l'infart de miocardi o l'ictus", ha asseverat.

Dit això, l'expert ha reconegut que a Espanya existeix entre un 30 per cent i un 35 per cent de casos d'hipertensió que són difícils de localitzar, especialment els grups de persones joves en edat laboral que se senten físicament bé, o que manquen de revisions mèdiques en les seves empreses i no acudeixen habitualment al seu metge. No obstant això, si la malaltia es diagnostica en fases primerenques, es redueix significativament l'evolució negativa de la mateixa, així com l'aparició de problemes o malalties associades.

Per això, i amb l'objectiu d'afavorir el control de la malaltia, la SEH-LELHA ha dissenyat el primer protocol validat científicament per prendre's la pressió arterial a casa, el qual defineix un sèrie de pautes que cal seguir quan es mesura la tensió arterial al propi domicili per intentar minimitzar el marge d'error associat a aquesta pràctica. Aquestes pautes generals es poden consultar en 'http://www.seh-lelha.org/swf/hipertension.swf'.

COMPLIMENT DELS TRACTAMENTS

D'altra banda, segons dades de SEH-LELHA, entorn del 90 per cent dels pacients diagnosticats d'hipertensió no duu a terme les recomanacions dels especialistes en matèria d'higiene o dieta, i el 50 per cent no segueix els tractaments que tenen prescrits.

A més, el 24 per cent dels pacients que ha sofert un infart de miocardi deixa de complir el tractament sol set dies després de rebre l'alta hospitalària, i una vegada transcorregut un mes, el 34 per cent falla almenys en la presa d'un dels fàrmacs, i el 12 per cent en la presa d'almenys tres medicaments.

"En els últims anys no hi ha hagut grans canvis pel que fa al desenvolupament de nous fàrmacs, a causa de l'alt nivell d'eficàcia i els baixos efectes secundaris dels fàrmacs disponibles, per la qual cosa l'esforç actual se centra en la millor combinació dels fàrmacs existents", ha recalcat l'expert.

Així mateix, prossegueix, el 80 per cent dels pacients diagnosticats d'hipertensió necessita fàrmacs per controlar la seva malaltia, i molts d'ells han de prendre diversos comprimits diferents al dia. En aquest sentit, Segura ha informat que una forma d'ajudar als pacients és disminuir el nombre de pastilles que han de prendre, de manera que en una sola pastilla puguin rebre diversos fàrmacs, ja que el 50 per cent dels pacients que no segueix el tractament assenyala que no ho fa perquè se li oblida.

Ara bé, encara que en l'actualitat això és possible, aquests tractaments estan "gravats" per l'Administració, de manera que si un pacient sol·licita la doble teràpia (dos fàrmacs en una sola píndola), ha de pagar el 40 per cent del preu, mentre que si adquireix els fàrmacs per separat, solament ha de pagar el 10 per cent.

"Des de la comunitat mèdica tendim a culpabilizar al pacient de la falta de seguiment dels tractaments, però la realitat és que tant els facultatius, com l'Administració hem de fer un esforç per facilitar als pacients el compliment", ha defensat el president.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH