Detecten en instituts casos d'adolescents que s'autolesionen per perdre la gana

|

Anorèxia

L'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (Acab), que treballa amb centres educatius per prevenir aquests trastorns, ha detectat casos d'adolescents que utilitzen l'autolesió perquè el dolor els llevi la gana en sis instituts catalans, dos més que en el curs anterior.

La directora de l'entitat, Marta Voltas, ha dit que aquests centres van cridar a l'associació "molt preocupats" perquè en una mateixa classe hi havia fins a vuit noies que s'havien fet corts en les cames i els braços per no engreixar. Els instituts van observar cert contagi que s'expandia a través de les xarxes socials on les noies "es recomanaven que si tenien molta gana es fessin un tall en la cama", una pràctica freqüent que era aïllada fa 15 anys, ha lamentat Voltas.

"És fàcil que les conductes de risc en adolescents s'expliquin i que altres noies el vulguin provar si existeix molta preocupació pel cos", que és el motor bàsic que fa que vulguin aprimar, ha explicat la directora. El cos és molt important per als adolescents, que volen aprimar si reben molts missatges mediàtics sobre això: "Hi ha interessos econòmics en la indústria de la moda; hi ha molt interès en la insatisfacció corporal perquè augmenta molt les seves vendes", ha alertat.

MENJAR EN FAMÍLIA PREVÉ UN 33%

Des del 2000, l'associació disposa del 'Programa de Prevenció i Promoció de la Salut', que compta amb el suport de la Conselleria d'Ensenyament, i busca "aconseguir un major desenvolupament emocional" dels joves amb tallers de dues hores per a alumnes de 12-16 anys, quan s'inicien la majoria d'aquests trastorns. Després de cada sessió amb grups de 30 nois i noies, l'associació detecta 1,5 casos de mitjana d'alumnes amb el quadre complet d'un trastorn de conducta alimentària o amb alt risc de sofrir-ho, una xifra que s'ha mantingut estable des que s'aplica el programa, encara que sí han crescut les conductes de risc.

També assessora a professors perquè puguin detectar possibles trastorns i a les famílies, a través de les associacions de mares i pares d'alumnes (Ampa), ja que "un menjar complet al dia amb els pares prevé en un 33% l'aparició d'un trastorn de conducta". La jornada intensiva --que realitzen la majoria d'instituts catalans-- pot afavorir les conductes de risc: "Hi ha molts nois i noies, alguns de sol 12 anys, que mengen solos a casa i no estan acompanyats com en el menjador escolar".

"VACUNES PSICOLÒGIQUES"

L'associació treballa amb "vacunes psicològiques" per protegir als adolescents, entre elles, l'autoestima i les habilitats de comunicació; la imatge corporal, el treball respecte a la diversitat cultural i l'evolució del cos al llarg de l'adolescència. També fomenta el sentit crític davant la publicitat i els mitjans amb comunicació, a través de valors ètics i estètics, promou els hàbits alimentaris i els estils de vida saludable

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH