Els accionistes majoritaris de BPA denuncien a l'Areb i la llei de reestructuració

|

La família Cierco demanda la valoració econòmica de BPA i la creació de Vall Banc

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA) han denunciat a l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (Areb) i han demanat al jutge que consulti la constitucionalitat de la Llei de mesures urgents de reestructuració i resolució d'entitats financeres aprovada pel Govern andorrà el 2 d'abril.

En un comunicat, els accionistes encapçalats pels germans Cierco consideren "precipitada" la decisió de l'Areb del 27 d'abril d'optar per la resolució del banc sense estudiar detalladament la viabilitat de la seva reestructuració.

També demanen al jutge que consulti al Tribunal Constitucional si la nova llei amb la qual s'ha de trobar una solució a la situació de BPA és, almenys parcialment, contraria a la Carta Magna, ja que opinen que els articles en els quals l'Areb ha pres la seva decisió agredeixen la presumpció d'innocència i apliquen retroactividad.

Així mateix, han recorregut contra un informe del 24 d'abril del regulador andorrà, l'Inaf, mitjançant el qual, "sense donar cap tipus de coneixement a la propietat del banc, conclou que BPA és inviable", la qual cosa va decidir a l'Areb a iniciar la resolució, segons va exposar en el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (Bopa).

Segons va informar el 27 de setembre l'Areb en un comunicat, aquest dia va assumir la tutela de BPA, la qual cosa marcava l'inici del procés de resolució de BPA, que contempla com a possibles solucions la transmissió dels actius i passius a una entitat pont, la venda total o parcial del negoci, o altres instruments de resolució prevists en la llei andorrana creada 'ex profeso' i seguint la normativa europea "sempre amb l'objectiu de preservar al màxim el valor de la institució".

INDEFENSIÓ

Els accionistes majoritaris han criticat en la seva demanda d'aquest divendres que l'Areb ha decidit obrir el procés de resolució de BPA a partir d'informes als quals no han tingut accés els accionistes.

Això suposa "una clara indefensió i vulnera manifestament el codi de l'administració andorrana, que obliga a donar trasllat als afectats (i els accionistes el serien) de la documentació en virtut de la qual l'autoritat competent pren una decisió".

Han recordat que aquesta demanda se sumeixi a la primera que van interposar contra l'Inaf per la destitució del consell d'administració sense proves, admesa a tràmit pel jutjat de primera instància andorrà.

REESTRUCTURACIÓ POSSIBLE

Els accionistes insisteixen que la reestructuració representa un procés menys agressiu, tant per als treballadors del banc com per als clients, i segueix sent possible, vists els nivells de solvència i liquiditat que sempre va presentar el banc: "L'entitat no té un problema de solvència ni de mala qualitat de l'actiu que faci impossible la seva viabilitat".

A més, denuncien la "opacitat i secretisme" de l'Areb i lamenten que s'hagi optat per la resolució de l'entitat quan, per exemple, Estats Units no ha resolt l'expedient iniciat al març.

"De tot l'actuat fins ara flueix que Banca Privada d'Andorra no ha comès cap il·legalitat i les qüestions invocades pel FinCEN -el Departament del Tresor d'Estats Units- en la seva nota ja estaven detectades i judicializadas amb la plena col·laboració de l'entitat bancària", han agregat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH