Gas Natural Fenosa al·legarà contra el dictamen pel magatzem de gas en Doñana

|

Gas Natural Fenosa al·legarà contra el dictamen pel magatzem de gas en Doñana

Gas Natural Fenosa presentarà al·legacions contra la proposta, "encara provisional", de la Conselleria de Medi ambient i Ordenació del Territori d'emetre Autorització Ambiental Unificada (AAU) negativa a part del Projecte d'Emmagatzematges Subterranis naturals que la companyia promou a la vall del Guadalquivir i que forma part de la planificació urgent aprovada pel Consell de Ministres.

En un comunicat remès a Europa Press, la companyia ha advertit que el traçat del projecte "no entra al Parc Nacional de Doñana en cap dels seus punts i a les zones de l'Espai Natural de Doñana (antiga zona de Pre-Parc) no representa afectacions significatives ni incompatibles amb la protecció de l'espai natural, segons havien ratificat per escrit la pròpia Direcció general que ara emet un dictamen oposat".

A més, després de la lectura del dictamen de la Direcció general de Prevenció i Qualitat Ambiental, la companyia està estudiant les accions legals adequades tant contra "el retard injustificat, de més de dos anys, en el procediment, com pel canvi de criteri que representa el contingut d'aquest nou informe enfront del presentat en 2011 durant el tràmit d'Avaluació Ambiental".

La normativa vigent estableix que l'AAU ha d'integrar totes les autoritzacions corresponents a la comunitat autònoma una vegada que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient aprova la Declaració d'Impacte Ambiental.

Així, destaca que "l'AAU no pot qüestionar la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) d'un projecte d'aquestes característiques, ja que les competències ambientals per a aquesta classe de projectes són de l'Administració central, d'acord a la normativa europea".

D'altra banda, el projecte, segons la planificació obligatòria del Consell de Ministres, contempla "unes magnituds que no són possibles de complir, si no es desenvolupa íntegrament".

200 MILIONS D'INVERSIÓ

La companyia ha assegurat que el projecte Marismas suposarà, només en la fase de construcció, inversions superiors als 200 milions d'euros i representarà un augment de l'activitat econòmica a la zona en la qual es troba i en el conjunt d'Andalusia.

Els treballs per a l'extracció de gas a la província d'Huelva es van iniciar a mitjan anys 80 i des de llavors l'activitat d'exploració, perforació i posada en producció de nous jaciments a la vall del Guadalquivir ha estat contínua, "sense que en aquest temps s'hagi constatat cap afecció mediambiental", indica.

Durant els tres anys de construcció, es generarà una ocupació directa de més de 100 persones i una quantitat superior en ocupacions indirectes associats.

A més, s'estima que, durant aquesta fase, es pagarà en concepte de taxes municipals de construcció entorn de tres milions d'euros, que es repartiran entre els diferents municipis en funció del muntant de les obres en cadascun d'ells.

Durant la fase d'operació s'abonarà l'impost municipal d'activitats econòmiques estimat en un total d'un milió d'euros a l'any aproximadament.

Els costos operatius i de manteniment (sense explicar els costos de mà d'obra directa) incloent recanvis, compres i reparacions seran de l'ordre de dos milions d'euros a l'any, que en la seva pràctica totalitat revertiran en empreses de la zona.

400 MAGATZEMS NATURALS SIMILARS

Gas Natural Fenosa ha destacat que existeixen al món prop de 400 magatzems similars als de Marismas, dels quals prop de 200 estan situats en parcs nacionals i naturals.

És el cas, per exemple de l'emmagatzematge subterrani de gas de Géométhane, en operació des de 1993, situat al Parc Natural Regional del Luberon, en Manosque, en el sud-est de França.

També assenyala l'emmagatzematge subterrani de gas de Saltholme & Wilton Teessid, al nord-est d'Anglaterra, que està situat en els voltants del North York Moors National Park, i l'emmagatzematge de Mcdonald Island es troba en el delta de Sant Joaquín a Califòrnia.

Aquesta zona protegida del delta de Sant Joaquín és una zona humida situada en un entorn semidesèrtic i d'alt valor ecològic que subministra aigua a dues terceres parts de l'Estat de Califòrnia, i on existeixen activitats des de 1936, la qual cosa diu molt sobre la seguretat intrínseca en aquest tipus d'obres d'enginyeria.

TRAMITACIÓ EXHAUSTIVA DURANT 7 ANYS

L'empresa recorda que el Ministeri d'Agricultura va atorgar les Declaracions d'Impacte Ambiental (DIA) després d'una tramitació exhaustiva en la qual es va incloure l'opinió favorable de totes les administracions involucrades -autonòmica i local- i els Organismes Especialitzats Independents (Institut Geològic Miner, Consell Superior d'Investigacions Científiques i PN Doñana, entre uns altres).

Així mateix, en el moment de l'avaluació, tal com recullen les DIA, es va obtenir el pronunciament favorable del Consell de Participació de Doñana, en la reunió de la Comissió Permanent del 14 de novembre de 2011.

Finalment, a principis de 2015 la Comissió Europea va respondre a la Junta d'Andalusia que la competència per dirimir aquest cas és estrictament nacional i apel·lava a la col·laboració entre les administracions -central i autonòmica- per a la seva resolució, atès que el projecte compleix estrictament amb la legislació mediambiental europea com així indiquen les DIA.

El projecte va ser analitzat minuciosament i, durant els més de set anys de tramitació, es van realitzar gran quantitat d'estudis sobre els impactes en la flora, fauna, hidrogeología i paisatges, i es van proposar nombroses mesures de protecció que redundaran en una millora de les condicions actuals dels hàbitats.

De fet, la companyia recorda que durant la tramitació es van adaptar els projectes a les millores mediambientals suggerides en general i a la protecció dels espais de la Xarxa Natura 2000 en particular, la qual cosa va merèixer el parer favorable de la Conselleria de Medi ambient de la Junta d'Andalusia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH