Gas Natural Fenosa veu "imprescindible" créixer i tindrà més negoci fora que a Espanya

|

Gas Natural Fenosa veu "imprescindible" créixer i tindrà més negoci fora que a Espanya

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha afirmat que la companyia té com a "objectiu imprescindible" créixer, i ha apuntat a tres eixos bàsics: internacionalització --en els negocis d'electricitat i gas--, gas natural liquat (GNL) i distribució de gas.

En roda de premsa prèvia a la junta anual d'accionistes aquest dijous, ha assegurat que si una companyia no creix es mor, i que després de cinc anys de la integració d'Unión Fenosa, la multinacional catalana disposa de "una bona base" per seguir invertint.

El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, ha augurat que a la fi d'aquest any el negoci internacional de Gas Natural Fenosa serà més de la meitat del negoci total --Espanya suposa el 50,5% amb dades del primer trimestre-- per la plena incorporació de la xilena Companyia General d'Electricitat (CGE).

Ha assenyalat que a Llatinoamèrica les millors expectatives estan a Colòmbia, Mèxic i Xile, i a Europa la companyia enfortirà la distribució, però no contempla projectes industrials.

Gas Natural Fenosa compta amb la filial Global Power Generation, que agrupa els actius de generació fora d'Espanya, que té en estudi projectes a Àsia, Amèrica i Àfrica.

REGULACIÓ

Gabarró ha celebrat que, una vegada escomeses les reformes de l'electricitat --que ha qualificat de molt dolorosa i dura i amb costos que redunden en els consumidors-- i el gas a Espanya, aporten estabilitat i predictibilidad regulatòria i els mercats ho han reconegut.

Gas Natural Fenosa calcula que les mesures regulatòries a Espanya dels últims anys en els sectors de l'electricitat i el gas han tingut un impacte en el seu Ebitda d'1.350 milions d'euros entre 2012 i 2014.

Villaseca ha comentat que la reforma fiscal ha millorat el resultat comptable, però que això no es tradueix en diners en efectiu, i ha assenyalat que la companyia va pagar 940 milions d'impostos a Espanya en 2014, un 5% més que l'any anterior.

Respecte a la situació econòmica d'Espanya, ha compartit les declaracions del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que Espanya ha sortit de la recessió però no de la crisi, així com les paraules del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que Espanya no pot dir que la crisi s'ha acabat mentre no redueixi la desocupació.

El president de Gas Natural Fenosa ha exposat que hi ha una Espanya A, la de les dades macroeconòmiques, en què l'economia va "espectacularment ben" perquè les empreses, la banca i el Govern han fet els deures, però també hi ha l'Espanya B, la del 23% de desocupació, amb els problemes socials que això implica.

Ha defensat que combatre l'atur "implica un gran esforç de solidaritat de tots, no solament de les empreses, i pot ser que a més ralenteixi alguna cosa el creixement espectacular".

Amb tot, ha instat a "fer un esforç per atendre a les persones que no tenen ocupació i que ho trobin" i, en tot cas, ha opinat que Espanya va en el bon camí.

CARBÓ I XARXES EUROPEES DE GAS

Preguntat pel sector del carbó nacional, ha opinat que se de deu "mantenir el carbó espanyol que és raonable mantenir" amb criteris de rendibilitat, perquè el mercat canvia constantment i pot ser necessari o pujar de preu més endavant.

En l'àmbit internacional, ha advocat per que Europa aprofiti el problema del gas rus que creua Ucraïna per reforçar les seves xarxes de subministrament per altres territoris, i per a això ha confiat en el gaseoducto Midcat, que ha de connectar Espanya amb França a través de Catalunya amb una capacitat de 7bcm: "Va a ser una realitat, no ràpida perquè a Europa les coses van lentes".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH