Brussel·les demana a Espanya acollir al 9% de sol·licitants d'asil que es resituïn en la UE i a 1.500 nous

|

Brussel·les demana a Espanya acollir al 9% de sol·licitants d'asil que es resituïn en la UE i a 1.500 nous

Espanya haurà d'acollir al 9,1% dels demandants d'asil que es resituaran en els propers mesos en tots els països de la UE des dels Estats membres més afectats per l'actual crisi migratòria en el Mediterrani (en particular, Itàlia, Grècia i Malta). També haurà de fer-se càrrec d'1.549 persones dins del programa que Brussel·les vol engegar per transferir a Europa de manera segura i legal a 20.000 demandants durant els anys 2015-2016, segons el nou sistema de quotes proposat aquest dimecres per la Comissió Europea.

Les propostes de Brussel·les, si són aprovades pels Governs i l'Eurocambra, obligaran a Espanya a incrementar considerablement l'esforç realitzat en els últims anys en matèria d'asil. Espanya es troba entre els països de la UE on es registren menys peticions d'asil i l'any passat va concedir protecció internacional només a 1.600 persones (l'1,15% de les decisions positives en tota la UE) i va acceptar acollir a 125 refugiats en programes de reasentamiento.

Les quotes per repartir constitueixen la iniciativa més nova de la nova Agenda Europea d'Immigració presentada per l'Executiu comunitari, que pretén imposar una major solidaritat entre els Estats membres. Brussel·les ha calculat les quotes basant-se en quatre criteris: el PIB, la grandària de la població, la taxa d'atur i la mitjana de peticions d'asil tramitades i refugiats resituats entre 2010-2014.

El nombre total de persones a resituar mitjançant aquest sistema temporal d'emergència només es coneixerà a la fi de maig, quan l'Executiu comunitari té previst presentar la seva proposta legislativa. L'Estat membre receptor serà el responsable d'examinar les demandes d'asil d'aquestes persones. Els països afectats per la pressió migratòria -previsiblement Itàlia, Grècia i Malta-, no hauran de participar. Les quotes per resituar immigrants seran obligatòries.

A la fi d'any, l'Executiu comunitari proposarà un sistema permanent per resituar sol·licitants d'asil que permeti respondre a futures crisis.

Quant al programa de reasentamiento, Brussel·les planteja oferir un total de 20.000 places a refugiats procedents sobretot del nord d'Àfrica, Orient Pròxim i la Banya d'Àfrica, per evitar que aquestes persones s'embarquin i acabin morint en el Mediterrani. Aquest programa serà gestionat en col·laboració amb l'Alt Comissionat de l'ONU per als refugiats i la Comissió contribuirà amb 50 milions d'euros addicionals del pressupost comunitari. En aquest programa participaran tots els Estats membres i el major pes recaurà a Alemanya (3.086 persones), França (2.375) i Itàlia (1.989).

A diferència de la reubicació d'emergència, el programa de reasentamiento tindrà un caràcter voluntari per als Estats membres.

Es tracta de "fer el que els nostres ciutadans ens demanen, és a dir, impedir que prossegueixi la tragèdia humanitària en el Mediterrani, però també oferir una solució sostenible a llarg termini a un problema que no desapareixerà simplement ignorant-ho", ha dit el vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans.

Regne Unit -que ja ha expressat el seu rebuig frontal a aquesta iniciativa- Irlanda i Dinamarca compten amb clàusules d'exempció que els permeten no participar en el repartiment de refugiats. Les quotes obligatòries d'immigrant han xocat fins ara amb l'oposició radical dels Estats membres, que al·leguen que es tracta d'una qüestió que afecta a la sobirania nacional. No obstant això, l'agreujament de la crisi migratòria en el Mediterrani ha portat a alguns països, com Alemanya o França, a canviar de posició.

"Sí, són propostes difícils. Sí, generaran debat i crítiques, però no és acceptable que la gent en la UE digui que cal evitar que la gent mori en el Mediterrani i al mateix temps es quedi callada quan es planteja que ha d'ocórrer amb aquestes persones que van ser salvades en el Mediterrani", ha apuntat Timmermans.

RESPOSTA IMMEDIATA I PERSPECTIVES DE FUTUR

A més de les quotes per a refugiats, l'Agenda Europea d'Immigració inclou una sèrie de mesures immediates que ja van ser recolzades pels líders europeus en el cim extraordinari d'abril. Entre elles es troba triplicar el pressupost i els efectius de les missions de l'Agència de Control de Fronteres (Frontex) en el Mediterrani, i llançar una missió militar per capturar i destruir les embarcacions dels traficants d'immigrants.

L'Alta Representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, ha anunciat que el llançament d'aquesta operació s'aprovarà en la reunió de ministres d'Exteriors del dilluns. "No estem planejant una intervenció militar a Líbia, no és de cap manera una opció per a nosaltres. El que estem planejant és una operació naval, en coordinació esperem amb les autoritats libias, per desmantellar el model de negoci de les organitzacions criminals que trafiquen amb persones", ha dit Mogherini.

De cara al futur, Brussel·les suggereix a més reforçar el paper de Frontex en les operacions de tornada dels immigrants irregulars i signar més acords de readmissió amb països tercers. També aposta per reflexionar sobre la creació d'un Sistema Europeu de Guàrdies de Fronteres, establir un procés únic de decisió en matèria d'asil o fomentar vies de migració legal, per exemple revisant el sistema de targeta blava per atreure a immigrants altament qualificats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH