Bartomeu i Rosell, al banc dels acusats pel fitxatge de Neymar

|

L'Audiència Nacional diu que han de ser els Jutjats catalans els qui decideixin si Rosell i Bartomeu van cometre delicte

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata asseurà en el banc dels acusats al president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i al seu antecessor Sandro Rosell per un frau fiscal de més de 13 milions d'euros que presumptament haurien comès en el fitxatge del davanter brasiler Neymar.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció 5 ha dictat aquest dimecres l'acte d'obertura de judici oral, en el qual envia el procediment a la Secció Quarta de la Sala penal, presidida per la magistrada Ángela Murillo, perquè celebri el judici oral.

La Fiscalia demana que Bartomeu sigui condemnat a dos anys i tres mesos de presó i Rosell a set anys i mitjà, al mateix temps que reclama que els dos mandataris i el club com a persona jurídica abonin multes i indemnitzacions per responsabilitat civil que superen els 62,6 milions d'euros.

El fiscal José Perals atribueix a Bartomeu un delicte fiscal suposadament comès en 2014 i demana per a ell una multa de 3,8 milions d'euros, mentre que acusa a Rosell de dos delictes fiscals comeses en els anys 2011 i 2013 -pels quals demana sengles multes que ascendeixen a 25,1 milions- així com un delicte societari.

Al Barça com a persona jurídica li imputa els tres delictes contra la Hisenda Pública atribuïts als seus dirigents i reclama que pagui multes per valor de 22,2 milions d'euros, a raó de 4,8 pel que va deixar de tributar en 2011; 13,5 pels impagaments corresponents a 2013; i 3,8 pels relatius a l'exercici fiscal de 2014.

RETENIR EL PAGAMENT COMPLEMENTARI

En el seu acte el jutge De la Mata dóna deu dies a les parts perquè presentin els seus escrits de defensa i proposin les proves que considerin que han de practicar-se en el judici. No fixa fiances per cobrir la responsabilitat civil que podria determinar-se en la sentència perquè ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, les van reclamar.

D'acord amb aquesta última part, acorda retenir la quantitat consignada pel Futbol Club Barcelona al jutjat, que es correspon amb el pagament extemporani de 13,5 milions d'euros que va realitzar al febrer de 2014 després de presentar una declaració complementària davant Hisenda.

El jutge també reclama a la firma Deloitte que identifiqui els tècnics que van realitzar les auditories del Futbol Club Barcelona les temporades 2011-2012 i 2012-2013 per tal que siguin citats com a testimonis.

Tal com va fer el seu antecessor en el jutjat, Pablo Ruz, De la Mata xifra el cost del traspàs a 83.300.000 d'euros, en contra del que defensat per Rosell, que va assegurar que l'operació es va fer per 57.100.000. La Fiscalia va elevar el cost del traspàs a 94,8 milions d'euros.

"PERJUDICI ECONÒMIC AL CLUB"

En el seu acte, De la Mata assenyala que les xifres reals del fitxatge van ser "ocultades" per Rosell a l'Assemblea General del Barça, el que "va ocasionar un perjudici econòmic al club a no incloure en la comptabilitat com actiu a l'immobilitzat intangible esportiu les quantitats reals d'adquisició del jugador ".

L'expresident va simular "operacions que no tenien com a base una relació mercantil real" i va idear una operació perquè el club "eludís o minorara de forma subreptícia la tributació a la Hisenda Pública al fet que venia compel·lit com obligat tributari", segons l'acte.

Rosell i Bartomeu van dur a terme aquesta operació per assegurar-se el fitxatge del futbolista, que tenia contracte amb el Santos fins al 2014, i avançar el fitxatge a 2013. Tots dos havien arribat a un acord en 2011 amb l'empresa del pare de Neymar, propietària de les seves drets des 2014, per adquirir la propietat del futbolista i un altre que es va denominar "de préstec" pel qual s'avançava una remuneració al jugador de deu milions d'euros. Per aquest pagament hauria d'haver pagat a Hisenda 2,4 milions d'euros.

UNA DESENA DE CONTRACTES EN 2013

En 2013, i per evitar que Neymar pogués sortejar el compromís pactat, Rosell va buscar un acord amb el Santos per adquirir els seus drets federatius, el que va tenir un cost de 17,1 milions d'euros.

No obstant això, va signar amb el club brasiler altres tres contractes: 7,9 milions per un conveni de col·laboració amb el futbol base, 4,5 milions com a contrapartida d'un partit amistós que no s'ha celebrat i la participació del Sants en el Trofeu Joan Gamper. A més, Rosell i Bartomeu van enviar una carta el 31 de maig de 2013 al president del Santos en la qual es comprometien a abonar altres 2 milions si Neymar era triat entre els tres finalistes al millor jugador de la FIFA.

A aquests contractes es van sumar altres set amb Neymar i les societats del seu pare pels quals es van rescindir els dos acords subscrits en 2011 i es van afegir cinc: 8,5 milions com a contracte de treball; 1,5 milions en concepte d'imatge, 649.985 euros en despeses de representació i gestió de l'agent del futbolista (el seu pare, que es va emportar un 5 per cent de tots els contractes); 2 milions pel seguiment de jugadors (400.000 euros durant cinc anys) i 4 milions per tasques de "agència" (contractes de publicitat amb empreses brasileres pel qual es van abonar dos pagaments de 602.000 i 198.000 euros el 2013). Per totes aquestes operacions el Barça hauria d'haver pagat 6,7 milions d'euros.

El 2014 el Barça va fer un altre pagament de cinc milions d'euros a la societat del pare de Neymar que formava part de la indemnització de 40 milions d'euros que es va pagar al pare del futbolista per avançar el fitxatge. En aquest cas el presumpte frau fiscal ascendiria a 3,8 milions d'euros, ja que el club hauria d'haver tributat al 52 per cent per tractar-se d'una renda del treball imputable a un resident a Espanya.

La peça va ser oberta pel jutge Pablo Ruz el 22 de gener de 2014, dia en què va admetre a tràmit una querella presentada pel soci del Barça Jordi Cases contra el llavors president de l'entitat Sandro Rosell, que es va veure obligat a presentar la seva dimissió un dia després.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH