Més de 100.000 persones intolerants al gluten no estan diagnosticades a Espanya

Redacció Catalunyapress

Més de 100.000 persones intolerants al gluten no estan diagnosticades a Espanya

L'1 per cent dels espanyols és intolerant al gluten o celíac, i d'aquests més de 100.000 no saben que ho són, segons ha afirmat el fundador i expert en digestiu del Centre Mèdic-Quirúrgicode Malalties Digestives (CMED), el doctor Gonzalo Guerra Fletxa, que ha afegit que s'estima que hi ha quatre milions de persones sensibles al gluten, encara que podrien ser més, de les quals el 90 per cent també estarien sense diagnosticar.

"El problema està en què en un primer moment, els múltiples símptomes que presenta la malaltia poden dificultar el diagnòstic definitiu", ha assegurat el doctor Guerra. Per això, als pacients que presenten símptomes d'intolerància o sensibilitat al gluten, se'ls ha de prescriure una analítica de sang en la qual s'analitzin els anticossos antitransglutaminasa, antigliadina i antiendomisio, que pot ser negativa, però no obstant això no exclou de patir la malaltia.

Per aquest motiu, cal realitzar també una endoscòpia digestiva alta amb biòpsia duodenal, per saber el nombre de limfòcits existents a aquest nivell, doncs és un símptoma propi de la intolerància al gluten. No obstant això, els símptomes de la intolerància a aquesta proteïna poden variar depenent del moment de la detecció. "En el nen petit els símptomes gastrointestinals i la falta de creixement són els que ens porten a sospitar que existeix la malaltia. En nens majors es poden trobar també un altre tipus de símptomes, com la dermatitis herpetiforme, l'anèmia ferropénica i fins i tot la talla baixa", ha assenyalat el gastroenterólogo infantil de CMED, el doctor Andrés Noces.

Per la seva banda, en l'adult els símptomes més comuns són diarrea crònica, les nàusees i vòmits, debilitat generalitzada, anèmia, mal de cap i restrenyiment, entre uns altres. En el cas del diagnòstic dels pacients sensibles al gluten, els marcadors serólogicos poden ser negatius i la biòpsia duodenal pugues no presentar cap tipus de lesió, per la qual cosa cal tenir molt en compte les manifestacions extradigestivas de la malaltia, com poden ser dolors de les extremitats, adormecimiento de braços o peus i cansament no explicable, ja que són els que ens poden indicar que malgrat no existir intolerància al gluten sí hi ha sensibilitat.

D'altra banda, una vegada descartada la intolerància també cal descartar l'al·lèrgia al gluten, ja que comparteixen alguns símptomes com poden ser els vòmits, la diarrea i el dolor abdominal, signes que es presenten als pocs minuts de la ingesta de l'aliment amb gluten. "Per confirmar el diagnòstic de la sensibilitat al gluten fa falta realitzar un altre tipus de proves genètiques i comprovar que la retirada dels aliments amb gluten millora els símptomes", ha afirmat el doctor Guerra Fletxa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH