Abertis confirma la recuperació del tràfic a Espanya amb un increment del 6% en el primer trimestre

|

Seu d'Abertis

Abertis ha millorat en el primer trimestre de 2015 les seves principals magnituds, amb un creixement d'ingressos (+6%), Ebitda (+6,4%) i benefici net (+7%), en un període marcat per l'increment del tràfic a Espanya (+6%), tant en vehicles pesats com a lleugers gràcies a la recuperació de l'activitat econòmica al país.

En el conjunt del Grup, la Intensitat Mitjana Diària va créixer un 1,3% en els primers tres mesos de l'any. Als mercats internacionals destaquen els increments a Xile (+6,5%) i França (+1,6%), que en els primers mesos de l'any estan evolucionant per sobre de les previsions de la companyia. En el cas de França es registra ja un saldo positiu respecte als nivells anteriors a la crisi econòmica a Europa (2008).


En el cas d'Espanya es confirma el canvi de tendència amb quatre trimestres consecutius en positiu. En el primer trimestre de 2015 l'increment és del 6%, el major percentatge des del primer trimestre de 2007. Aquest increment es veu afectat en certa mesura per l'efecte de Setmana Santa. Descomptant aquest efecte, el creixement de tràfic es col·loca en el 4,3%.


El resultat net total del Grup se situa en 133 milions d'euros en els tres primers mesos de l'any, la qual cosa suposa un creixement del 7%, per sobre de les previsions del Grup. D'altra banda, en el primer trimestre de 2015 s'ha reforçat el procés d'internacionalització del Grup, amb pes destacat de França i Brasil. En aquest sentit, el 65% dels ingressos del Grup es van generar fora d'Espanya en el període.

Compte de resultats


Els ingressos d'explotació d'Abertis en el primer trimestre de l'exercici van aconseguir els 1.163 milions d'euros, un 6% més que en el mateix període de l'exercici anterior, gràcies principalment a la millora del tràfic global. Del total d'ingressos, el 86% es va generar en l'activitat d'autopistes, mentre que el 14% va correspondre al sector de telecomunicacions (10% en la divisió terrestre i 4% en la satelital).


El resultat brut d'explotació (Ebitda) va aconseguir els 729 milions d'euros (+6,4%), gràcies, entre altres factors, a la bona evolució operativa. cal destacar la millora continuada del marge d'Ebitda, que es col·loca al tancament del trimestre en el 63%, gràcies als avanços en el Pla d'Eficiència del Grup i la reducció de costos.

Estructura del deute i inversions


El deute net d'Abertis es va situar en el primer trimestre en 14.405 milions d'euros enfront dels 13.789 milions d'euros a tancament de 2014. L'increment en termes absoluts, a causa de la incorporació de nous actius al perímetre de consolidació, no suposa canvis en el ràtio deute net/Ebitda, que es manté en 4,4 vegades. Del total de deute, un 68% es constitueix amb garantia dels propis projectes (sense recurs). El 93% del deute és a llarg termini i el 82% a tipus fix. El cost mitjà del deute és del 5,2% i el venciment mitjà de 5,8 anys.


Les inversions del Grup en el període ascendeixen a 893 milions d'euros, dels quals 135 milions es van destinar a expansió i 19 milions a inversions operatives. Els principals projectes d'expansió del període són les millores i ampliacions de carrils en les autopistes de Brasil (111 milions) i les relacionades amb el desenvolupament de nous satèl·lits d'Hispasat (14 milions).


El gruix de les inversions es va dedicar a l'operació de compra del 90% de la filial de Wind, Galata. L'acord comprèn l'adquisició d'un total de 7.377 torres de telefonia mòbil, per 693 milions d'euros. Després de l'operació, Cellnex Telecom s'ha convertit en el major operador independent d'infraestructures de telecomunicacions mòbils a Europa per nombre de torres.

Evolució dels negocis del Grup


El negoci d'autopistes d'Abertis va aportar 995 milions d'euros en ingressos (86%) i 641 milions d'euros en Ebitda (87%). El tràfic en el conjunt de la xarxa d'autopistes d'Abertis va reflectir en els tres primers mesos de 2015 una Intensitat Mitjana Diària (IMD) comparable de 20.825 vehicles (+1,3%).


El negoci de telecomunicacions va tancar el primer trimestre amb uns ingressos de 167 milions d'euros i un Ebitda de 94 milions d'euros. Les magnituds de telecomunicacions inclouen, en l'àmbit terrestre, els ingressos derivats de l'increment del negoci de gestió de torres de telefonia mòbil. No inclouen, no obstant això, els efectes de la compra de Galata, la filial d'infraestructura de torres de l'operadora italiana Wind, que es reflectirà en els comptes a partir del segon trimestre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH