Els pacients crònics aproven amb només un 5,2 la qualitat de l'assistència sanitària rebuda en l'últim any

|

Els pacients crònics aproven amb només un 5,2 la qualitat de l'assistència sanitària rebuda en l'últim any

Els pacients crònics han aprovat amb només un 5,2 de nota la qualitat de l'assistència sanitària rebuda en el Sistema Nacional de Salut (SNS) en 2014, tres desenes més que la que van atorgar en 2013, segons es desprèn del 'II Baròmetre EsCrónicos'.

L'objectiu del treball, tal com ha informat la directora general de la Federació Espanyola de Párkinson (FEP), María Gálvez, ha estat avaluar la qualitat de l'assistència que han rebut les persones amb algun tipus de malaltia crònica al llarg de l'últim any. I és que, aquestes patologies afecten ja a 19 milions d'espanyols.

En la realització han participat 19 organitzacions de pacients que, en total, agrupen a gairebé 1.000 associacions que representen a 350.000 malalts crònics o persones amb símptomes cronificados. A més, han rebut l'assessorament tècnic d'un grup d'investigadors de la Universitat Complutense de Madrid. Tots ells, han analitzat, a través de qüestionaris 'on line', a 2.083 persones.

El motiu pel qual els pacients crònics han aprovat la qualitat de l'atenció rebuda en 2014, "una nota mediocre" segons el parer del professor de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, Millán Atropello, pot ser hagut de, entre altres motius esgrimits per la representant de la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA), Toñy Gimón, per la no implantació dels copagos en les diferents comunitats autònomes.

"Algunes autonomies van aplicar el Reial decret 16/2012 i unes altres no, igual que els copagos. Per això, creiem que la nota és una mica més alta que la de l'any passat", ha insistit Gálvez, per avisar que les reformes introduïdes en la normativa "segueixen repercutint" en la qualitat assistencial del SNS.

De fet, enfront del 54 per cent dels enquestats que considera que està més o menys igual de satisfet amb el sistema sanitari públic que l'any anterior, el 26 per cent creu que ha empitjorat alguna cosa, el 12 per cent que ha millorat en algun aspecte i el 5 per cent que ha empitjorat molt. No hi ha hagut cap que hagi reconegut que hagi millorat molt.

Respecte als principals canvis que consideren necessaris per mantenir o millorar la qualitat de l'assistència sanitària en el SNS, el 86 per cent dels malalts crònics creu que el model és vàlid però necessita reformes per mantenir la qualitat. En concret, el 57 per cent diu que s'haurien de reduir els temps d'espera, el 43 per cent millorar l'accés a la informació sobre els tractaments, el 42 per cent la igualtat en l'accés a l'assistència i el 38 per cent l'accés als tractaments i als especialistes.

En aquest sentit, l'accés als tractaments és un dels temes que "més preocupen" a aquest col·lectiu ja que consideren que les diferències en les polítiques sanitàries que desenvolupen les comunitats autònomes constitueixen la "principal barrera" en l'accés a les teràpies.

RECOMANACIONS DELS PACIENTS

D'altra banda, segons ha exposat el vicepresident de la Federació Espanyola de Diabetis, Juan Antonio Illescas, en el treball s'ha mostrat les principals recomanacions que realitzen els pacients crònics als gestors sanitaris.

Entre elles destaca la reducció dels temps d'espera per aconseguir cita, l'augment de la informació que se'ls dóna sobre els tractaments i la millora de la coordinació entre els diferents especialistes que intervenen en el tractament.

També, advoquen per reformar i optimitzar l'atenció dels serveis d'Urgències, eliminar les barreres que dificulten l'accés al tractament, així com suprimir les diferències en la prestació sanitària entre les comunitats autònomes.

"Les associacions de pacients considerem essencial que els nous governs que sorgeixin de les eleccions del proper 24 de maig posin punt i final a les diferències en l'atenció dels pacients segons la regió. A més, hem reiterat al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat que desenvolupi i dot de recursos econòmics a l'Estratègia d'Abordatge de la Cronicitat del SNS, paralitzada des que es va publicar en 2012. Necessitem un SNS preparat per atendre'ns als quals estem i als quals van a venir", ha resolt Gimón

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH