Infermers denuncien que durant la crisi s'han acomiadat nou infermeres per cada metge a Espanya

|

Infermers denuncien que durant la crisi s'han acomiadat nou infermeres per cada metge a Espanya

Durant la crisi s'han acomiadat nou infermeres per cada metge a Espanya, segons el president del Consell General d'Infermeria, Màxim González Jurado, qui ha assegurat que "totes les dades i estudis científics avalen que al nostre país sobren mèdics i falten infermeres".

En aquests termes s'ha expressat González Jurado, durant les jornades, sota el lema 'Les infermeres, una força per al canvi: eficaços en cures, eficients en costos', amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, que se celebra aquest dimarts, i on ha aprofundit en quins són les necessitats assistencials de la població i quin és la realitat de la professió.

En la seva intervenció, ha manifestat que "les infermeres són crucials per aconseguir el millor equilibri entre qualitat, accés i costos de la sanitat i, no obstant això, fan falta 141.783 infermeres per arribar a la mitjana europea".

"La resposta dels nostres gestors davant aquest dèficit no ha estat tractar de pal·liar-ho, sinó optar per destruir encara més llocs de treball per intentar sortir de la crisi econòmica a costa de la nostra professió: s'han acomiadat nou infermeres per cada metge en la crisi i hi ha comunitats, que trencant qualsevol principi d'equitat en l'Estat, tenen tres vegades més professionals d'infermeria que unes altres".

"La reducció de 8 a 4 en el nombre de pacients que atén una infermera implica 5 vides salvades per cada mil pacients sotmesos a cirurgia i, per contra, la saturació de la càrrega assistencial es tradueix en un increment del 14% en el risc de defunció en 30 dies per a cada pacient", ha explicat.

D'altra banda, ha recordat que l'atenció d'un país cada dia més envellit i l'augment de patologies i pacients crònics és inassumible si les autoritats sanitàries no aposten fermament per la infermeria.

Les malalties cròniques són la causa del 60% de les morts a nivell mundial i desencadenen el 75% de la despesa sanitària. Prop de 388 milions de persones moriran en els propers 10 anys per una dolència crònica i Espanya serà en 2050 un país envellit. Davant aquest escenari, "la infermeria pot tenir una gran repercussió en la reducció dels costos de la salut i en la millora de la qualitat de les cures".

No obstant això, ha insistit, "la realitat no sembla buscar aquest equilibri entre qualitat i pressupostos, doncs lluny de contemplar un augment dels professionals d'infermeria, en el sistema públic hi ha 138.000 metges i 165.000 infermeres, quan la proporció de professionals als països més avançats és d'un 30% de metges per un 70% d'infermeres. En Atenció Primària, clau en el sistema, es compta amb 35.000 metges per només 30.000 infermeres".

PRESCRIPCIÓ INFERMERA

Respecte a la prescripció infermera, González Jurado ha destacat que, davant la situació actual, espera "que a partir del 24 de maig i, sobretot, al novembre o desembre, la fi de les majories absolutes doni motiu a la creació d'espais de diàleg i noves regles del joc".

A defensat que la prescripció implica "beneficis clars", com la reducció de la demanda de cures agudes i hospitalitzacions, facilita l'accés al sistema en zones amb pocs serveis i una millora general en la gestió dels recursos. "Quan s'han donat nous rols a la infermeria en alguna comunitat autònoma el resultat ha estat sempre positiu", ha advertit.

"El Consell General de Col·legis de Metges d'Espanya diu que prescriu qui diagnostica. Doncs bé, existeix un diagnòstic infermer. Segons la directiva europea de Qualificacions, la infermera generalista té competència per, de forma independent, diagnosticar les cures d'infermeria necessaris i la matrona té competència per diagnosticar l'embaràs i supervisar-ho", ha recordat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH