Els 28 deixen per a juny les negociacions sobre agricultura ecològica per falta d'acord en controls

|

Els 28 deixen per a juny les negociacions sobre agricultura ecològica per falta d'acord en controls

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea han ajornat a juny l'esforç final per tractar de fixar una posició comuna sobre les noves normes en matèria d'agricultura ecològica -que han de negociar amb Brussel·les i el Parlament Europeu-, després de constatar que persisteixen diferències quant al nivell de control dels productes 'bio' i al rastre permès de substàncies nocives.

"Fa falta més temps i es necessita més treball tècnic", han explicat fonts comunitàries, per explicar que els Vint-i-vuit hagin posposat la discussió a la seva propera reunió de juny, a Luxemburg.

El comissari d'Agricultura, Phil Hogan, s'ha donat de termini fins a abans de l'estiu per aconseguir un acord que revisi les regles per a les produccions orgàniques, però no descarta retirar una proposta que va heretar del seu predecessor en el càrrec, Dacian Ciolos, si no constata avanços importants.

"Avui ha estat impossible arribar a un consens i no volem precipitar-nos amb acords parcials", ha explicat el ministre d'Agricultura letó i president de torn de la UE, Janis Düklavs. En una breu sessió pública del consell de ministres, al final d'una jornada de negociacions, Düklavs ha constatat les "dificultats" per a un acord i ha optat per donar un mes més per "estudiar amb més calma" la qüestió.

Els grans obstacles per a l'acord segueixen sent els punts que allunyaven a les delegacions abans de la reunió: la freqüència i exigència dels controls i els llindars de tolerància a la presència de substàncies no permeses en els cultius amb el segell 'bio'.

Les opcions que defensen les delegacions van des de controls anuals i llindars clars fins a els qui advoquen per una "tolerància zero" amb els pesticides o els qui creuen que la freqüència dels exàmens ha de fixar-se sobre la base d'avaluacions de risc.

L'últim esborrany presentat per la presidència letona advocava per controls anuals, amb la possibilitat que l'Estat membre decideixi reduir-los a una freqüència de tres anys si una avaluació de riscos ho permet.

Quant a les restes de substàncies nocives com els pesticides, el text plantejava que un llindar per activar un protocol per investigar la causa i responsabilitat de la contaminació, la qual cosa determinaria després si es retira o no el segell ecològic al producte.

La ministra espanyola d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Isabel García-Tejerina, ha insistit en el debat amb els seus socis europeus en la necessitat de "uniformitzar" les regles i definir clarament "com controlar, com avaluar i com decidir" quan un producte ha de ser "declasificado" com a ecològic per la presència de substàncies no autoritzades.

"El que demanem com a país exportador important de productes ecològics és que es faci amb les majors garanties i, sobretot, uniformitzant els controls i la manera de decidir-ho a nivell comunitari. Ara mateix ens debatem entre quedar-nos com estem o veure si es dóna un pasito més endavant", ha resumit Tejerina en declaracions a la premsa a la seva arribada a les negociacions.

Un altre dels elements de la discussió a 28 ha estat el nivell d'exigència per a les importacions 'bio' de tercers països, per la qual sí hi ha una "majoria conforme" amb requerir que compleixin amb els mateixos estàndards que han d'assumir els productors europeus. Alguns països, no obstantes, es resistien a elevar aquests requisits als països en desenvolupament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH