Juristes i ONG es mobilitzen perquè no s'acusi al pare del nen de la maleta d'un delicte de tràfic de persones

|

La jutge instructora del cas del nen de la maleta decidirà "en els propers dies" sobre l'excarceració del pare

La Xarxa Espanyola per la Immigració, que integren fundacions, ONG i juristes de tot el territori nacional, ha engegat una bateria de mesures per demanar que no s'acusi d'un delicte de tràfic d'éssers humans al pare del nen costamarfileño introduït en una maleta per creuar clandestinament la frontera del Tarajal (Ceuta) donades les circumstàncies que concorren en aquest cas.

Ho explica en declaracions a Europa Press l'advocat Estanislao Taronger Infant, coordinador d'aquesta campanya que passa per demanar a la Fiscal General de l'Estat, el Defensor del Poble, el Parlament Europeu i el Congrés dels Diputats, d'una banda, que s'eviti enjudiciar a aquest home per un delicte pensat per castigar per exemple al patró d'una piragua i, per un altre, que s'obri un debat sobre els requisits de la reagrupació familiar que imposa la Llei d'Estrangeria.


"Considerem que és una barbaritat el que s'està fent amb aquest home, perquè se li vol imposar la mateixa pena que a un senyor que el que porta és un negoci d'immigració il·legal i explotació d'éssers humans com si fos un delinqüent habitual o el capità d'una piragua quan es tracta del seu propi fill", assenyala Taronger Infant.


En la seva opinió, "el tràfic d'éssers humans és una actuació execrable i ha de ser perseguida però no es pot penalitzar tot de foma genèrica". "La llei cal aplicar-la cas per cas i en aquest cas en concret, l'aplicació portarà a resultats que entenem que ni tan sols preveia el propi Codi Penal, a un efecte indesitjable", assegura.


Taronger Infant diu que no s'entén a més, que s'hagi dictat presó provisional sobre ell, "quan té permís de residència a Espanya, domicili conegut, treball fix esposa i una filla al país". "Ens sembla que l'actuació en aquest cas en el procediment pel que fa al pare és excessiva pels efectes que s'estan produint", ha comentat, per incidir que "es tracta d'un fet puntual, d'un pare que vol portar al seu fill i que ho ha intentat legalment" i la resposta del fiscal "està sent excessivament dura".


Sobre la reagrupació a Espanya del nen de vuit anys, que li va ser negada per no reunir els requisits econòmics exigits, la Xarxa demana que s'obri un procés de debat i així ho ha instat a través de la Comissió de Peticions del Congrés dels Diputats, doncs considera que "l'aplicació estricta de la llei pot donar lloc a situacions d'injustícia", com en la seva opinió és el cas.


"La nostra llei és molt peculiar perquè es dóna la circumstància que aquí no s'obliga a ningú al fet que tingui una capacitat econòmica determinada per ser pare, però als immigrants sí. Aquest senyor per tenir tres fills i no guanyar gairebé 2.500 euros, que és alguna cosa que guanyen molt pocs a Espanya, no pot reagrupar a tots els seus fills. Es va portar a la seva esposa i a la seva filla, però no li han deixat portar-se al major i al petit", apunta Taronger Infant.


L'advocat destaca que a Espanya només s'és conscient que una llei "està mal feta" quan es planteja un cas "extrem" com a est i és per això que la Xarxa, que no té legitimació per personar-se en el procediment perquè a l'home ja se li ha assignat un advocat, es mobilitza perquè des de Fiscalia General de l'Estat s'emetin instruccions sobre aquest cas.
Al Defensor del Poble li demanen que el nen no segueixi ingressat en el centre de menors de Ceuta en el qual roman des que va ser alliberat de la maleta pels agents policials del lloc fronterer. Sol·liciten que intercedeixi perquè pugui mantenir-se amb el seu nucli familiar, la mare i la germana que estan a Canàries, mentre es desenvolupa el procediment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH