El 95% dels aliments estan en perill per l'erosió dels sòls i es podria provocar un problema de seguretat alimentària global

|

El 95% dels aliments estan en perill per l'erosió dels sòls i es podria provocar un problema de seguretat alimentària global

El 95 per cent dels aliments que es consumeixen al món procedeixen del sòl, segons la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl (SECS) que adverteix que la pèrdua de fertilitat i l'erosió del sòl pot provocar un problema de seguretat alimentària global, per la qual cosa reclama mesures i accions concretes per frenar el problema.

Amb motiu de la declaració per part de l'ONU de 2015 com a Any Internacional dels Sòls, el president de SECS, Jaume Porta, ha explicat que cada any es perd a tot el món una superfície de sòl equivalent a Costa Rica (poc més de la meitat de Castella i Lleó), per la qual cosa ha reclamat a la societat mesurades i aportacions individuals. "Cada petita acció individual ens porta a la sostenibilitat o a la degradació col·lectiva", ha manifestat.

Porta ha assenyalat que els objectius de la Societat -fundada en 1947- pretenen divulgar i formar al públic en el paper crucial que desenvolupa el sòl en seguretat alimentària, adaptació i mitigació al canvi climàtic, els serveis ecosistémicos essencials, la lluita contra la pobresa i el desenvolupament sostenible.

En aquest context, ha destacat que el 25 per cent de la biodiversitat mundial es troba en el sòl, que és la base per mantenir la vegetació, des dels boscos fins als cultius, les medicines o els combustibles i, a nivell animal, és "essencial" també per a la biodiversitat salvatge i domèstica.

"En el seu interior es troben milions d'organismes que compleixen funcions vitals com la descomposició de restes vegetals i elements tòxics, l'absorció de components de l'atmosfera, la regulació del carboni o els cicles hidrològics", ha defensat.

Entre les principals amenaces humanes que afecten als sòls, l'ex rector de la Universitat de Lleida s'ha referit a la degradació física i química, la salinització, la contaminació, l'erosió hídrica i, el segellat o l'asfaltat, i també degradació química, física i biològica.

LA FI DE LA PRODUCTIVITAT

En concret, ha apuntat que segons dades de la FAO, dels 230 milions d'hectàrees de regadiu al món, 45 milions, és a dir el 19,5 per cent estan afectats per problemes de salinitat i el 25 per cent dels sòls ja estan salinizados i no produeixen i, a nivell global, el 33 per cent dels sòls estan ja degradats.

A més, ha advertit que els qui paguen els plats trencats de la pèrdua de fertilitat del sòl són els agricultors que, al mateix temps tenen una "gran responsabilitat" a l'hora de revertir la situació que, a la llarga anirà en el seu propi benefici, per la qual cosa opina que no han d'esperar al fet que l'Estat ho resolgui.

Així mateix ha lamentat la "permissivitat silenciosa" enfront de la degradació dels sòls que es deu al fet que existeix un ampli lapse de temps des que comença la degradació i la percepció del problema quan es fan patents els seus efectes.

Porta ha explicat, no obstant això, que existeixen diferents propostes per evitar la degradació. La primera d'elles és que augmenti la preocupació de la societat pel desenvolupament sostenible, promoure mesures preventives amb un enfocament holístico, protegir la qualitat dels recursos naturals.

Entre altres mesures proposades de la societat científica són recobrir el sòl d'herba per guanyar matèria orgànica en el sòl i afavorir la coberta vegetal; fer terrasses i bancals a les terres de cultiu; cobrir la falta de mesures legislatives i el control de les mateixes. "Es pot conrear el sòl i mantenir la biodiversitat amb usos sostenibles", ha encoratjat.

Porta ha indicat que en matèria de planificació s'ha de proposar no usar noves terres per a agricultura ni per a habitatges nous, sinó renovar les existents en el sòl que ja està segellat o construït amb edificis, autopistes, aeroports o ferrocarril.

SENSE NOTÍCIES DEL GOVERN

Malgrat la "transcendència" de la qüestió, el president de la SECS ha denunciat que mai s'ha rebut una sola consulta sobre el sòl per part del Govern o de les comunitats autònomes. De fet, ha assegurat que no existeix a Espanya una agència que estudiï dades concretes del sòl.

En aquest context, el vicepresident de la SECS, Jorge Mataix, ha denunciat que no existeix a Espanya un mapa del sòl, un projecte que és necessari per conèixer l'abast de l'erosió a Espanya. Al seu judici, per a això cal que els Pressupostos Generals de l'Estat destinin una partida a aquesta fi, donat el costós del projecte que podria ascendir a uns 2.400 milions per a un mapa a escala 1: 25.000 o a 618,45 milions per a un mapa 1:50.000.

Referent a això, ha lamentat la falta de conscienciació política sobre la qüestió perquè "no es percep com un problema".

Mataix ha precisat que en l'actualitat les comunitats autònomes més "avançades" en aquesta matèria són Navarra i, a continuació, Galícia i Catalunya. Les dues primeres han desenvolupat un mapa a escala 1:50.000 dels seus sòls i Catalunya ha aconseguit un mapa a escala 1:25.000. En aquest context ha afegit que el 50 per cent dels països de la unió Europea compta amb un mapa a escala 1: 50.000 i que Estats Units compta amb un mapa a escala 1: 22.000

ACTIVITATS

En el marc dels seus objectius, la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl ha programat una vintena d'activitats "sense cap suport" per part del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, entre les quals figuren un segell commemoratiu de Correus, un cupó de l'ONCE i un altre de Loteries i Apostes de l'Estat amb il·lustracions sobre el sòl.

Igualment, el vicepresident de la societat ha destacat algunes accions i exposicions de divulgació que s'exhibiran en 40 universitats espanyoles, instituts de secundària i altres institucions; l'elaboració d'un Llibre Blanco de la ciència del Sòl a les universitats i un altre sobre el tractament del sòl en els llibres de primària i secundària; l'edició d'un còmic; jornades de divulgació; un concurs fotogràfic internacional; tallers, i un cicle de conferències que es realitzarà en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). El programa pot consultar-se en la web de la SECS.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH