Aquest abril ha estat el quart més "càlid" des de 1961 i més sec del normal en tota Espanya

|

Aquest abril ha estat el quart més "càlid" des de 1961 i més sec del normal en tota Espanya

El mes d'abril ha tingut un caràcter "molt càlid" i ha estat una mica més sec del normal, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que assenyala que aquest ha estat el quart abril més càlid en els últims 45 anys, des de 1961.

En concret, la temperatura mitjana de la trentena ha estat 1,7 graus centígrads superior a la mitjana normal del mes respecte al període de referència (1981-2010) i ha tingut un caràcter "sec" en el conjunt del país, ja que ha plogut 44 litres per metre quadrat, un valor que se situa un 32 per cent per sota del valor mitjà per a aquest període.

Segons ha explicat la portaveu de l'AEMET, Ana Casals, quant a temperatura, per sobre d'abril de 2015 se situen els anys 1997, 2011 i 2014. A més, ha indicat que l'oscil·lació tèrmica diürna ha estat "lleugerament superior" al normal, ja que la mitjana de les màximes diàries d'abril ha estat 1,9 graus centígrads per sobre del valor normal i les mínimes se situen en 1,4 graus centígrads per sobre del normal.

Per zones, abril va ser "molt càlid" en la major part d'Espanya i va resultar "extremadament càlid" en àmplies zones del nord peninsular.

En concret, les anomalies tèrmiques positives van superar els 2 graus centígrads a la zona centro i en gran part del terç nord, així com en alguns punts d'Andalusia i sud d'Extremadura. A Balears, abril va tenir caràcter càlid a molt càlid, amb anomalies tèrmiques d'entorn d'1 grau centígrad més. A Canàries, per contra, el mes va resultar normal o més fred del normal, excepte en zones altes de Tenerife on va tenir caràcter molt càlid.

En general les mitjanes es van situar per sobre dels valors normals durant gran part del mes i, "especialment" la primera setmana, els dies centrals del mes i en l'inici de la tercera desena.

La portaveu ha destacat que es dóna la circumstància "poc usual a l'abril" que les temperatures màximes mensuals es van registrar el primer dia del mes, quan en el sud-oest d'Andalusia es van aconseguir fins a 32 graus centígrads.

Els valors més alts es van observar el dia 1 en les estacions de Còrdova amb 32,2 graus centígrads; a Sevilla, amb 32,1 graus centígrads; Morón de la Frontera (Sevilla), 31,1 graus centígrads i el dia 14 d'abril a Bilbao, on es van registrar 30,8 graus centígrads.

D'aquesta manera, al llarg del mes es van registrar molt pocs dies de gelada i les mínimes més baixes aconseguides en el període es van observar entre el 5 i el 19 d'abril i sobre el dia 20. Així, el dia 8 a Molina d'Aragó es va baixar a -4,4 graus centígrads i en el Port de Navacerrada a -2,2 graus centígrads. A Burgos es va produir el valor mínim entre capitals de província, ja que el mercuri va marcar -1,8 graus centígrads.

MÉS SEC DEL NORMAL

Quant a les precipitacions, Casals ha indicat que el mes d'abril ha estat "sec en el seu conjunt" a causa de les escasses precipitacions de la primera quinzena del mes. La mitjana de precipitació a Espanya ha estat de 44 litres per metre quadrat, un 32 per cent per sota dels 65 litres per metre quadrat que és el nivell normal del període de referència 1981-2010.

En concret, solament es va arribar al nivell normal o es va superar a Extremadura, oest i centre de Castella i Lleó, meitat aquest d'Andalusia i algunes àrees de la comunitat de Madrid.

D'aquesta manera, ha dit que en la resta d'Espanya el període ha estat "sec o molt sec" en general, especialment a les regions del terç nord-est peninsular i del Llevant, així com a Balears i Canàries. De fet, ha afegit que en els dos arxipèlags i en la Comunitat de València, les precipitacions acumulades en el mes no van aconseguir en general ni el 25 per cent del valor normal.

La portaveu ha destacat dos episodis de precipitacions importants al llarg del mes: el temporal de pluges dels dies 25 i 26 en bona part del país, en el qual es van acumular més de 80 litres per metre quadrat a Guipúscoa i nord-oest de Navarra i l'últim dia del mes, quan es van aconseguir quantitats properes a 100 litres per metre quadrat en alguns punts del sud-oest de la província de La Corunya. La major precipitació diària del mes en un observatori principal es va observar en Fuenterrabía (Guipúscoa) amb 96,9 litres per metre quadrat el dia 26 d'abril.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH