El Govern murcià subscriurà amb la banca el primer conveni antidesnonaments a nivell nacional

|

El Govern murcià subscriurà amb la banca el primer conveni antidesnonaments a nivell nacional

El Consell de Govern de Múrcia ha donat el vistiplau a un conveni entre la Comunitat, a través de la Conselleria de Foment, Obres Públiques i Ordenació del Territori, i un grup d'entitats financeres per a la participació en el Servei d'Orientació i Mediació Hipotecària i de l'Habitatge, sent aquesta la "primera resposta" que fa una administració pública a Espanya.

El titular del departament, Francisco Bernabé, ha destacat que es tracta d'un document "pioner" puix que és el primer a nivell nacional d'aquestes característiques. Amb aquest acord de 'Desnonaments Zero', que se signarà en els propers dies, se sentin les bases per a "la constitució de borses d'habitatges buits destinats al lloguer social" que no existia abans perquè cap murcià es quedi "sense un sostre digne".

La col·laboració s'estableix entre el Servei regional d'Orientació i Mediació Hipotecària i d'Habitatge i les entitats financeres Banc Mare Nostrum, Caixabank, Banc Sabadell i Cajamar Caixa Rural.

Així, l'Administració regional i les entitats financeres treballaran amb l'objectiu comú de prevenir, atendre i pal·liar la pèrdua de l'habitatge habitual com a conseqüència de processos d'execució hipotecària.

Fins al moment, l'Administració regional ve col·laborant amb la Federació de Municipis i dels col·legis professionals d'Advocats, Procuradors, Economistes i Agents de la Propietat Immobiliària de la Regió de Múrcia, als quals ara se sumeixi les entitats financeres.

En virtut d'aquest acord "s'estableixen les línies de col·laboració necessàries amb les entitats de crèdit per posar a la disposició dels afectats la intermediació hipotecària, amb el propòsit d'evitar l'execució hipotecària, minorar el sobreendeudamiento hipotecari i salvaguardar l'habitatge, establint, a més, les lleres per garantir, en tot cas, l'accés a un habitatge de lloguer social a els qui ho necessitin".

A més de que "les entitats financeres es comprometen a mantenir la interlocució amb el Servei d'Orientació i Mediació Hipotecària i de l'Habitatge, constituït en el si de la Conselleria de Foment, a l'efecte de buscar sortides negociades que permetin una resolució alternativa al procediment d'execució hipotecària, alhora que s'estableixen les línies generals per a la constitució d'una borsa d'habitatges buits de les entitats financeres amb destinació a lloguer social".

Al fil, Bernabé ha puntualitzat que en el que portem d'any 75 famílies han recorregut a aquest servei, la qual cosa llança una mitjana de 19 famílies al mes, encara que s'observa una tendència a la baixa des de 2013.

Les entitats signatàries d'aquest acord es comprometen a trobar una solució als casos d'execució hipotecària que es plantegin a través de la reestructuració o rehabilitació del préstec hipotecari, la reducció o quitació del deute, la dació en pagament, la conversió del préstec hipotecari en un contracte de lloguer, la venda de l'immoble pel deutor, la suspensió de l'alçament en atenció als col·lectius especialment vulnerables o el lloguer social.

REQUISITS

El conveni, que tindrà una vigència de tres anys, estableix que els destinataris de l'actuació del Servei d'Orientació i Mediació Hipotecària i de l'Habitatge són els propietaris d'un habitatge que constitueixi el seu domicili habitual i permanent, que puguin veure's afectats per situació sobrevinguda d'insolvència respecte al préstec hipotecari i, per tant, en risc d'execució hipotecària.

Han de concórrer, a més, les circumstàncies que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar no superi el límit de tres vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples; i que en els quatre anys anteriors al moment de la sol·licitud, la unitat familiar hagi sofert una alteració significativa de les seves circumstàncies econòmiques.

A més de que la quota hipotecària resulti superior al 50 per cent dels ingressos nets que percebi el conjunt dels membres de la unitat familiar; que es tracti d'un crèdit o préstec que recaigui sobre l'únic habitatge en propietat del deutor i concedit per a l'adquisició de la mateixa; i que el preu d'adquisició de l'habitatge habitual sigui inferior a 300.000 euros.

Bernabé ha recordat que aquest acord, que queda obert a noves adhesions per part de les entitats financeres, se sumeixi al subscrit el passat mes de març amb els representants de la Federació de Municipis i dels col·legis professionals d'advocats, procuradors, economistes i agents de la propietat immobiliària "per fer més eficient, més extensa i més precisa l'acció que es ve desenvolupant pel Servei d'Orientació i Mediació Hipotecària i de l'Habitatge, que ha atès més de 500 casos des de la seva creació i que explica ara amb el rang legal que li atorga la nova Llei d'Habitatge".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH