La Infanta demana rebaixar la "injustificada" fiança de 2,7 milions a 449.500 euros

|

La Infanta demana rebaixar la "injustificada" fiança de 2,7 milions a 449.500 euros

La defensa de la Infanta Cristina ha demanat aquest divendres al jutge del cas Nóos, José Castro, que rebaixi la "injustificada" fiança civil que li exigeix de 2.697.150 euros a 449.525, que és la que consideren que és la major de les quals podrien demanar-los ajustant-se a Dret.

En un escrit presentat al Jutjat d'Instrucció 3 de Palma, els advocats Miquel Roca i Jesús-María Silva demanen la rebaixa "per entendre que l'import d'aquesta resulta manifestament injustificat en relació amb les responsabilitats pecunarias que, en l'hipotètic cas de ser condemnada, correspondria exigir-li".

Els advocats discrepen amb el càlcul de la fiança del jutge i li acusen d'haver-la fixat a partir d'una sol·licitud de Mans Netes -acusació del cas- "sense analitzar ni qüestionar, en absolut, la conformitat a Dret de tal sol·licitud".

Mans Netes va demanar per a la Infanta la imposició de penes de multa per un total de 2.022.862 euros, que es corresponia amb la sisena part de la quantitat suposadament defraudada pel seu marit, Iñaki Urdangarin, en els exercicis de l'IRPF de 2007 i 2008, en considerar que ella era cooperadora necessària en el suposat frau.

Aplicant li Llei d'Enjuicimiento Criminal, el jutge va fixar la fiança afegint un terç a la quantitat sol·licitada com a multa per l'acusació, amb el que la petició de Castro de fiança ha ascendit als 2.697.150 euros.

Però els advocats veuen "sobrades raons" perquè el punt de partida de la determinació de la fiança no siguin 2.022.862 euros sinó 337.144, que es correspondrien amb la quantitat presumptament defraudada per Urdangarin en l'IRPF, i que s'incrementaria fins als 449.524 en afegir el terç previst per llei.

Sostenen que Mans Netes "no va fonamentar en absolut" les raons per les quals sol·licitava la pena màxima prevista en l'article 305 del Codi Penal quan al mateix temps va considerar que no concorria agreujant algun i que aquesta imposició de multa, en la qual es basa la petició de fiança, és improcedent perquè a més creuen que han d'aplicar-se diversos atenuants.

Els advocats citen, per exemple, l'ingrés, entre altres quantitats, de 168.571 euros per part de la Infanta amb els quals es reparava el 50 per cent del presumpte dany derivat de les presumptes defraudacions d'Urdangarin, que asseguren que ha de tenir-se en compte com a reparació del dany.

També reclamen un altre atenuant: el delicte de defraudació que se li imputa, "és un delicte especial propi, del que només pot ser autor l'obligat tributari", en aquest cas el Duc de Palma.

La defensa de la germana menor del Rei també ha designat els béns que podrien embargar-se per garantir les responsabilitats pecunarias si hi hagués condemna, després d'una petició del jutjat en un acte del 4 de maig.

En el seu escrit, al·ludeixen al palauet de Pedralbes a Barcelona, que és propietat al 50 per cent de la Infanta i d'Urdangarin, encara que la seva venda està a l'espera que es resolguin alguns recursos sobre diferents aspectes jurídics.

PISOS A PALMA I TERRASSA

Malgrat això, demanen "que no es travi embargament sobre el citat be" perquè la venda d'aquest immoble permetria a la Infanta ingressar fins a 1.186.301 euros, segons l'escrit presentat al jutge.

Encara que la casa de Pedralbes serviria "sobradamente" amb la quantitat que es podria exigir, els advocats designen un segon bé: el 50 per cent de les participacions d'Aizoon, el patrimoni de les quals consta de dos pisos a Palma de Mallorca (amb pàrquing i trasters) i un pis a Terrassa (Barcelona).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH